Ni Castros ni Trumps

bandera-estados-unidos-cuba

En català

Els Estats Units han decidit que el règim Castrista de Cuba (que no comunista) està a punt de morir i s’ha donat pressa a intentar refer les relacions trencades durant dècades i posicionar-se per tornar a ser aquella metròpoli que saquejava la colònia cubana en l’època de dictador Batista, prèvia a la revolució dels Barbuts (els Castro, el Che Guevara o Cienfuegos). I alguns països que haurien de ser claus en la transició entre el Castrisme i la democràcia, com Espanya (pont entre Llatinoamèrica i el món Occidental) els ha agafat amb el peu canviat, com sempre. Espanya és una país que diplomàticament és com un bacteri enmig d’una sabana plena d’elefants i lleons.
Però ara, que els nord-americans han fet el primer pas per tornar a fer-se amb l’Illa veïna que ha aguantat embargaments, boicots i la gana, els països secundaris i prescindibles en l’ordre mundial, com Espanya, hauran de seguir les passes dels tot poderosos ianquis.
Dit això, em pregunto si els Estats Units són un país a seguir.
Els Estats Units és una administració que mata, com el tabac. Molts dels seus estats apliquen la pena de mort d’acord amb la seva llei. Maten culpables i alguns innocents. I la decisió final és del governador de l’estat, que sap que si autoritza l’assassinat, tindrà més en la seva possible reelecció.
Els Estats Units segresta sense embuts. Parlava abans de Cuba. Doncs bé, en una part d’aquesta illa, Guantánamo, els americans tenen centenars de presoners no jutjats i només sospitosos de ser culpables no saben de què. I tots els seus aliats callen o l’aplaudeixen.
Els Estats Units permet que un 90% dels seus 300 milions d’habitants portin armes sense cap tipus de restriccions. i així, cada dia moren o són ferides unes 300 persones en el seu territori. I cada dos per tres, salten als mitjans de comunicació casos de morts en directe i matances sanguinàries. Però els seus mandataris no fan res per evitar-ho.
De fet, ara el candidat republicà millor situat per arribar a la Casa Blanca, Donald Trump, augmenta les seves expectatives. Cada cop que aquest feixista, malalt o feixista malalt diu que els mexicans que arriben als Estats Units són assassins, violadors o drogaddictes, hi ha més gent que el vol de president.
A la major part del món, els nord-americans són un enemic que ataca, envaeix, destrueix, d’acord amb les necessitats dels seus estocs i lobbies militars i armamentístics.
Els Estats Units també estan lluny de paradigmes que defineixen Europa (almenys fins ara), com l’estat del benestar. I només permeten una bona sanitat, una bona educació o una bona vida als pocs que s’ho poden pagar.
És en aquests paios que ens hem de fixar? En aquesta colla de paios ens hem de posar el nostre mirall? De veritat Europa necessita això? Els americans seran un mercat irrenunciable i també un mercat que pot arribar a ser la tomba de la civilització, tal com la coneixem. Ordre mundial?

En castellà

Estados Unidos ha decidido que el régimen castrista de Cuba (que no comunista) está a punto de morir y se ha dado prisa en intentar rehacer las relaciones rotas durante décadas y posicionarse para volver a ser aquella metrópoli que saqueaba la colonia cubana en la época de dictador Batista, previa a la revolución de los Barbudos (los Castro, el Che Guevara o Cienfuegos). Y algunos países que deberían ser claves en la transición entre el castrismo y la democracia, como España (puente entre Latinoamérica y el mundo Occidental) les ha cogido con el pie cambiado, como siempre. España es una país que diplomáticamente es como una bacteria en medio de una sabana llena de elefantes y leones.

Pero ahora, que los estadounidenses han dado el primer paso para volver a hacerse con la Isla vecina que ha aguantado embargos, boicots y el apetito, países secundarios y prescindibles en el orden mundial, como España, deberán seguir los pasos de los todo poderosos yanquis.

Dicho esto, me pregunto si los Estados Unidos son un país a seguir.

Estados Unidos es una administración que mata, como el tabaco. Muchos de sus estados aplican la pena de muerte de acuerdo con su ley. Matan a culpables y a algunos inocentes. Y la decisión final es del gobernador del estado, que sabe que si autoriza el asesinato, tendrá más posibilidades de reelección.

Estados Unidos secuestra sin rodeos. Hablaba antes de Cuba. Pues bien, en una parte de esta isla, Guantánamo, los americanos tienen cientos de prisioneros no juzgados y sólo sospechosos de ser culpables no saben de qué. Y todos sus aliados callan o la aplauden.

Estados Unidos permite que un 90% de sus 300 millones de habitantes lleven armas sin ningún tipo de restricciones. y así, cada día mueren o son heridas unas 300 personas en su territorio. Y cada dos por tres, saltan a los medios de comunicación casos de muertes en directo y matanzas sanguinarias. Pero sus mandatarios no hacen nada para evitarlo.

De hecho, ahora el candidato republicano mejor situado para llegar a la Casa Blanca, Donald Trump, aumenta sus expectativas. Cada vez que este fascista, enfermo o fascista enfermo dice que los mexicanos que llegan a los Estados Unidos son asesinos, violadores o drogadictos, se multiplican sus partidarios.

En la mayor parte del mundo, los estadounidenses son un enemigo que ataca, invade, destruye, de acuerdo con las necesidades de sus stocks y lobbies militares y armamentísticos.

Los Estados Unidos también están lejos de paradigmas que definen a Europa (al menos hasta ahora), como el estado del bienestar. Y sólo permiten una buena sanidad, una buena educación o una buena vida a los pocos que se lo pueden permitir, a aquellos que se la pueden pagar.

Es en estos tipos  nos debemos fijar? En este grupo de tíos nos debemos ver reflejados? De verdad Europa necesita esto? Los americanos serán un mercado irrenunciable y también un mercado que puede llegar a ser la tumba de la civilización, tal como la conocemos. Orden mundial?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s