en català
Ryanair és una companyia aèria de baix cost que s’ha convertit en un gegant multimilionari gràcies a les seves tarifes fora de mercat. Recordo que fa uns anys es va publicar que la companyia irlandesa va apuntar la possibilitat de fer viatjar els seus passatgers de peu, mínimament inclinats i lligats amb el cinturó de seguretat, per estalviar-se els seients a l’avió i així encabir-hi més persones. Una idea de bomber, a l’altura d’un dels empresaris més incendiaris que mai s’ha conegut: Michael O’Leary.
L’última pensada d’aquest senyor és coaccionar als seus treballadors a l’aeroport de Girona. O accepten una rebaixa de les seves condicions laborals o la companyia tanca a Sant Josep. Les noves condicions són que alguns treballadors tindran una nova categoria, inferior a l’actual, amb la consegüent rebaixa de sou. A més la majoria passaran de ser fixes a fixes discontinus, això vol dir que tres mesos a l’any aniran a l’atur i perdran l’antiguitat. Els que no ho acceptin….al carrer.
A més, Ryanair tancarà les seves bases als aeroports de Canàries. La seva plantilla aquí...ja sabeu on anirà a parar i els seus 150 pilots tindran sort desigual. Un centenar es veu abocat aquest gener a un ERO, altres han acceptat anar a treballar a bases de l’Europa de l’Est i la resta pilotaran avions de companyies filials el que els representarà veure reduïdes les seves nòmines en tres quartes parts.
Totes aquestes decisions es prenen perquè la companyia vol ser un gegant i si cal ser-ho a costa dels seus treballadors, ho serà. I les decisions són obra del seu president Micheal O’Leary, un paio histriònic que ha aixecat un imperi a costa de la seva inicial fortuna i de rebentar el mercat, als seus subordinats i d’enllaunar els seus passatgers com a sardines en aparells cada cop més incòmodes i estrets en els quals ja no pots ni facturar equipatge voluminós. A això se li diu ara bona gestió empresarial.
Ryanair és una companyia privada i si hi ha persones que accepten totes les condicions no hi ha massa cosa més a dir. Però sí que m’agradaria fer dues consideracions.
La primera, si les administracions, inclosa la Generalitat, haurien o no de revisar les subvencions que dóna a aquesta companyia a canvi que operin en el seu territori. Aquestes ajudes públiques potser podrien anar a altres línies aèries amb un altre tarannà, diferent del de de Ryanair.
La segona, que els potencials clients de Ryanair, sàpiguen que tenen tot el dret a viatjar més barat i potser menys segurs, però que aquest baix cost es fa contra els drets laborals de molts treballadors, els quals els atenen a molts metres d’altura.
en castellà
Ctrl
+ Intro
per a traduir des del teclatEl Traductor de Softcatalà és un traductor automàtic entre el català i les següents llengües: castellà, anglès, portuguès, francès, occità (aranès) i aragonès, basat en el projecte de programari lliure Apertium.
Des de Softcatalà mantenim i millorem els diversos parells de llengües afegint paraules i regles noves. Si voleu col·laborar en el desenvolupament del Traductor, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.
Baixeu l’aplicació per al vostre telèfon