Carmena i les magdalenes

alcaldesa-Madrid-Manuela-Carmena-investidura_815928402_229564_1020x574

 

en català

Si no hi ha una alineació còsmica o un imprevist d’última hora el canvi polític a l’ajuntament de Madrid haurà durat quatre anys i gràcies. Quatre anys en els quals la veterana jutgessa Manuela Carmena ha estat l’alcaldessa de la capital espanyola.
Recordo com ara fa just 4 anys, Carmena sortia de l’ajuntament ja amb el bastó de batlle que encara guardava l’escalfor de la mà d’Ana Botella, l’escalfor transmès potser pels “cafès con leche in the Plaza Mayor“.
Al carrer, milers de madrilenys esperaven la seva nova alcaldessa i la corejaven amb els famosos crits de “sí se puede“, “no pasarán” o “Madrid es roja, aunque sea coja“. Aquell migdia l’ajuntament va obrir les seves portes perquè entressin molts madrilenys (i potser aire fresc) a algunes de les seves dependències i vaig viure en primera persona una catarsi entre bona part del poble i Carmena. Molts van viure el moment amb il·lusió, com si també ells entressin a governar la ciutat, després d’anys de mandats de la dreta, amb Álvarez del Manzano, Ruiz Gallardón o Ana Botella. Per primer cop des dels temps del professor Tierno Galván o de Juanito Barranco i de la Movida, Madrid tornava a tenir ajuntament d’esquerres.
Més enllà d’altres consideracions hi havia un canvi, començant per la seu municipal de la plaça de Cibeles. La seu és un dels edificis més elegants, monumentals i preciosos de Madrid, l’antiga seu de Correus i Telègrafs, una obra d’art construïda fa 100 anys en pedra i vidre per Palacios i Otamendi.
En el seu mandat, Ruiz Gallardón va decidir que les coses importants de Madrid s’havien de decidir des d’una atalaia com el palau de Cibeles i no des de l’edifici preciós però discret de la Plaza de la Villa. I concretament les grans decisions (com ara soterrar l’M-30 per sota del Manzanares ja soterrat, en una obra que va requerir de grues i maquinària pesant provinent de tota Europa) es firmarien en el despatx de l’alcalde que havia d’ocupar la torra central de l’antiga seu de Correus. Una decisió polèmica perquè es va prendre en plena crisi econòmica i es va apreciar com una maniobra massa opulenta i presumptuosa pels temps que corrien.
Carmena va transformar el búnquer de Gallardón en un espai ciutadà. Dins dels seus murs es van muntar des del pessebre nadalenc, fins a restaurants o una terrassa des d’on es pot veure la majestuosa font de Cibeles, el Banc d’Espanya, la bifurcació Alcalà-Gran Via o el Palau de Linares.
Carmena era d’alguna manera un tornar a temps passats que molts creien que serien millors, simplement perquè hi havia un canvi, un cop de mànega necessari després d’anys del mateix partit en les mateixes poltrones.
Carmena té un currículum que ja garantia canvis. Una alcaldessa filla d’una família de comerciants, que abans d’advocada treballava a una fàbrica de melmelades. Una dona afiliada durant molts anys al Partit Comunista d’Espanya. Una defensora d’obrers processats pel franquisme. Fundadora d’un bufet laboralista al carrer d’Atocha, en el qual el 1977 pistolers feixistes van entrar pistola en mà i van fer una matança colpidora, inoblidable, bàrbara. El seu perfil, indubtablement, era molt diferent dels seus immediats antecessors: fills del règim, hereus de la casta que sempre ha manat. Ella és més de ser lluitadora antifranquista, defensora de drets civils i promotora de la reinserció de presos que, per exemple l’Ana Botella.
El mandat de Carmena va començar amb més polèmica que altra cosa: atacs contra regidors seus per antigues piulades a les xarxes socials, que si la cavalcada de reis era protagonitzada per reines màgiques, que si retirava símbols franquistes de la ciutat sense els permisos pertinents, que si donava llicències a titellaires per fer obres irreverents, que si cedia massa espai i visibilitat a l’orgull gai en detriment de la tauromàquia (a la qual li va retirar subvencions) o que si Madrid s’havia convertit en un paradís per okupes, manters i delinqüents sifilítics.
Dues polèmiques m’han semblat especialment angoixants i empipadores. Es deia que Madrid s’havia convertit en un abocador: bruta, deixada i poc cuidada. M’emprenyava perquè Carmena va heretar uns contractes de neteja firmats per Botella i que molts deien que de manera voluntària aquestes empreses s’havien conjurat per donar aquesta imatge de deixadesa, conscients que rescindir els contractes era impossible i que molts ciutadans es pensessin que amb les dretes la cosa anava millor.
L’altra qüestió que m’ha tret de polleguera és Madrid Central. Vés per on Carmena creia que Madrid estava massa contaminada i a banda de prohibir la circulació i limitar la velocitat dels cotxes en alguns dies d’alta contaminació, es va proposar tancar el centre al trànsit. Quines coses oi? Alguns van veure Madrid Central com un atac a les llibertats i no una aposta pels vianants amb més voravies i menys carrils d’asfalt. De fet, algun rival a Carmena denuncià la situació passejant-se amb moto per la Gran Via.
No exagerem, però. Carmena ha fet coses malament, bé, regular o no ha fet res en alguns temes prioritaris. Com qualsevol altre alcalde, Botella inclosa.
Ha estat un mal de cap pels seus rivals i pels seus suposats amics com Pablo Iglesias, que l’ha acabat veient més com un perill a la seva vanitosa figura que una aliada per les seves polítiques.
Però el que ara més pot preocupar és que Carmena, que ha guanyat clarament les eleccions, serà segurament apartada per un pacte de perdedors entre PP, Ciutadans i l’extrema dreta. En el fons, aquests partits no els fan mal les polítiques de la jutgessa, els fa mal que el palau de Cibeles, s’hi assegui una que no és dels seus. I són tantes les ganes de fer-la fora que no han dubtat gens en recórrer a VOX per aconseguir-ho. Al cap i a la fi, el partit ultra és més dels seus que Carmena. I com ha dit algun dels seus contrincants polítcs: “que la abuela se vaya a su casa a hacer magdalenas”.

 

en castellà

Si no hay una alineación cósmica o un imprevisto de última hora el cambio político en el ayuntamiento de Madrid habrá durado cuatro años y gracias. Cuatro años en los cuales la veterana jueza Manuela Carmena ha sido la alcaldesa de la capital española.
Recuerdo como hace justo 4 años, Carmena salía del ayuntamiento ya con el bastón de alcaldesa que todavía guardaba el calor de la mano de Ana Botella, el calor transmitido quizás por los “cafés con leche in the Plaza Mayor”.
En la calle, miles de madrileños esperaban a su nueva alcaldesa y la coreaban con los famosos gritos de “sí se puede”, “no pasarán” o “Madrid es roja, aunque sea coja”. Aquel mediodía el ayuntamiento abrió sus puertas para que entraran muchos madrileños (y quizás aire fresco) en algunas de sus dependencias y viví en primera persona una catarsis entre buena parte del pueblo y Carmena. Muchos vivieron el momento con ilusión, como si también ellos entraran a gobernar la ciudad, después de años de mandatos de la derecha, con Álvarez del Manzano, Ruiz Gallardón o Ana Botella. Por primera vez desde los tiempos del profesor Tierno Galván o de Juanito Barranco y de la Movida, Madrid volvía a tener ayuntamiento de izquierdas.
Más allá otras consideraciones había un cambio, empezando por la sede municipal de la plaza de Cibeles. La sede es uno de los edificios más elegantes, monumentales y preciosos de Madrid, la antigua sede de Correos y Telégrafos, una obra de arte construida hace 100 años en piedra y vidrio por Palacios y Otamendi.
En su mandato, Ruiz Gallardón decidió que las cosas importantes de Madrid se tenían que decidir desde una atalaya como el palacio de Cibeles y no desde el edificio precioso pero discreto de la Plaza de la Villa. Y concretamente las grandes decisiones (como por ejemplo soterrar la M-30 por debajo del Manzanares ya soterrado, en una obra que requirió de grúas y maquinaria pesada proveniente de toda Europa) se firmarían en el despacho del alcalde que tenía que ocupar la torre central de la antigua sede de Correos. Una decisión polémica porque se tomó en plena crisis económica y se apreció como una maniobra demasiado opulenta y presuntuosa para los tiempos que corrían.
Carmena transformó el búnker de Gallardón en un espacio ciudadano. Dentro de sus muros se montaron desde el pesebre navideño, hasta restaurantes o una terraza desde donde se puede ver la majestuosa fuente de Cibeles, el Banco de España, la bifurcación Alcalà-Gran Vía o lo Palacio de Linares.
Carmena era de alguna manera un volver a tiempo pasados que muchos creían que serían mejores, simplemente porque había un cambio, un manguerazo necesario después de años del mismo partido en las mismas poltronas.
Carmena tiene un currículum que ya garantizaba cambios. Una alcaldesa hija de una familia de comerciantes, que antes de abogada trabajaba en una fábrica de mermeladas. Una mujer afiliada durante muchos años al Partido Comunista de España. Una defensora de obreros procesados por el franquismo. Fundadora de un bufete laboralista en la calle de Atocha, en el cual en 1977 pistoleros fascistas entraron pistola en mano e hicieron una matanza sobrecogedora, inolvidable, bárbara. Su perfil, indudablemente, era muy diferente de sus inmediatos antecesores: hijos del régimen, herederos de la casta que siempre ha mandado. Ella es más de ser luchadora antifranquista, defensora de derechos civiles y promotora de la reinserción de presos que, por ejemplo Ana Botella.
El mandato de Carmena empezó con más polémica que otra cosa: ataques contra regidores suyos por antiguas afirmaciones en las redes sociales, que si la cabalgata de reyes era protagonizada por reinas magas, que si retiraba símbolos franquistas de la ciudad sin los permisos pertinentes, que si daba licencias a titiriteros para hacer obras irreverentes, que si cedía demasiado espacio y visibilidad al orgullo gay en detrimento de la tauromaquia (a la cual le retiró subvenciones) o que si Madrid se había convertido en un paraíso de okupas, manteros y delincuentes sifilíticos.
Dos polémicas me han parecido especialmente angustiosas y lacerantes. Se decía que Madrid se había convertido en un vertedero: sucia, dejada y poco cuidada. Me incordiaba porque Carmena heredó unos contratos de limpieza firmados por Botella y que muchos decían que de manera voluntaria estas empresas se habían conjurado para dar esta imagen de dejadez, conscientes que rescindir los contratos era imposible y que muchos ciudadanos se pensaran que con las derechas la cosa iba mejor.
La otra cuestión que me ha sacado de quicio es Madrid Central. Carmena creía que Madrid estaba demasiado contaminada y además de prohibir la circulación y limitar la velocidad de los coches en algunos días de alta contaminación, se propuso cerrar el centro a los coches. Qué cosas! Algunos vieron Madrid Central como un ataque a las libertades y no una apuesta por los peatones con más aceras y menos carriles de asfalto. De hecho, algún rival a Carmena denunció la situación paseándose en moto por la Gran Vía.
No exageremos. Carmena ha hecho cosas mal, bien, regular o no ha hecho nada en algunos temas prioritarios. Como cualquier otro alcalde, Botella incluida.
Ha sido un dolor de cabeza para sus rivales y para supuestos amigos como Pablo Iglesias, que la ha acabado viendo más como un peligro a su vanidosa figura que una aliada por sus políticas.
Pero lo que ahora más puede preocupar es que Carmena, que ha ganado claramente las elecciones, será seguramente apartada por un pacto de perdedores entre PP, Ciudadanos y la extrema derecha. En el fondo, estos partidos no les duelen las políticas de la jueza, les duele que en el palacio de Cibeles, se siente una que no es de los suyos. Y son tantas las ganas de echarla que no han dudado en  recurrir a VOX para conseguirlo. Al fin y al cabo, el partido ultra es más de los suyos que Carmena. Y como ha dicho alguno de sus contrincantes polítcos: que se vaya a su casa a hacer magdalenas.
Neteja
Ressalta les paraules desconegudes
Utilitza les formes valencianes
Tradueix mentre s’escriu
Copia el text
Permet l’ús del text de manera anònima per millorar el servei de traducció
Premeu Ctrl + Intro per a traduir des del teclat

El Traductor de Softcatalà és un traductor automàtic entre el català i les següents llengües: castellà, anglès, portuguès, francès, occità (aranès) i aragonès, basat en el projecte de programari lliure Apertium.

Des de Softcatalà mantenim i millorem els diversos parells de llengües afegint paraules i regles noves. Si voleu col·laborar en el desenvolupament del Traductor, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.

Baixeu l’aplicació per al vostre telèfon

El traductor de Softcatalà funciona gràcies a

Aquest web utilitza galetes pròpies i de tercers per optimitzar i adaptar-se a la vostra navegació i les vostres preferències, entre altres tasques. Si continueu navegant, entendrem que accepteu la nostra política de privacitat.
Accepta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: