Rosell, fals culpable

henry-fonda-wrong-man.jpg

en català

Christopher Balestrero era un bon home, honrat, casat amb la dona dels seus somnis. El 1952 Christopher, músic de professió vivia a Nova York amb la seva família. Com a bon músic (tocava el violoncel a l’Stork Club) passava més gana que un mestre d’escola. Guanyava pocs diners i amb prou feines veia la família.
Un bon o mal dia Manny (així el coneixien tots) va tenir una complicació més a la seva vida. La seva esposa, Rose, necessitava un tractament dental molt car que era impossible de poder pagar amb un sou de músic de mala mort. Manny va decidir anar al banc a demanar un préstec. I el caixer de l’entitat va tenir un salt al cor quan el client va entrar a l’oficina: era la mateixa persona que va robar el banc feia unes setmanes. Trucada a la policia, dos agents entren per la porta i detenen Manny.
Sense adonar-se’n gairebé el violoncel·lista estava emmanillat i cap a la comissaria.
Les proves eren clares. Diversos empleats del banc reconeixien sense cap mena de dubtes que Manny era l’home amb barret i abric foscos que va atracar el banc feia només uns dies.
Judici al canto i a l’espera del judici...presó pel músic. Judici anul·lat per qüestions de forma. I pocs dies abans del segon judici… La policia troba “in fraganti” un lladre que poc després és reconegut com l’autèntic lladre del banc on el Manny va anar a buscar uns dos-cents dòlars per arreglar la boca de la Rose.
La història va ser portada al cinema. Dirigida per Alfred Hitchcock i protagonitzada per Henry Fonda. La peli la vaig veure fa molts anys i em va commoure perquè de bon principi sabies que el Manny era innocent de tots els càrrecs (de fet es titulava “Fals culpable”). La cara del Henry Fonda, del Manny, quan el detenen de manera injusta és terrible. Transmet confusió, injustícia, por, pànic. Cara desencaixada, ulls desorbitats, boca torta, galtes i front blancs i suats….
Fa uns anys, Sandro Rosell anava també molt suat (recordeu les imatges de la càmera que el seguia?) cap a la llotja del Camp Nou un cop s’havia confirmat que era el candidat més votat per ocupar la primera cadira, la del president del Futbol Club Barcelona.
Durant el seu mandat, el Barça va guanyar una Champions, dues Lligues, una Copa i es va guanyar molts més enemics amb la seva postura proactiva a favor del procés independentista.
Va haver de dimitir de president per la seva imputació que el vinculava a operacions de mediació econòmiques i esportives poc clares.
Una jutgessa, anomenada Carmen Lamela va enviar a presó preventiva Rosell, que s’hi ha estat gairebé dos anys, a pesar que la defensa de l’expresident del Barça va demanar una dotzena de vegades la seva llibertat condicional, entre altres coses perquè havia posat com a fiança per no fugir tot el patrimoni familiar, fixat en 30 milions d’euros. Però Lamela no el va deixar en llibertat. La mateixa jutgessa que va acusar de terroristes els joves d’Altsasu per haver-se barallat en una nit de cerveses i bars amb dos guàrdies civils de paisà. La mateixa jutgessa que va enviar a presó preventiva mig govern de la Generalitat per l’1 d’octubre, una decisió que després el Tribunal Suprem va revocar.
Anys després Sandro Rosell ha estat considerat per l’Audiència Nacional com a fals culpable, però s’ha estat a la presó gairebé dos anys. Algú hauria de respondre per això? Qui li torna aquest temps lluny de la seva família? Rosell evidentment no és Manny Balestero, però els dos han viscut el mateix. Ja no tenim un Hitchcock ni un Fonda per portar l’angoixosa història a la pantalla gran. Però segur que sempre hi haurà més Rosells i Mannys, oi senyora jutgessa?

 

en castellà

Christopher Balestrero era un buen hombre, honrado, casado con la mujer de sus sueños. En 1952 Christopher, músico de profesión, vivía en Nueva York con su familia. Como buen músico (tocaba el violonchelo al Stork Club) pasaba más hambre que un maestro de escuela. Ganaba poco dinero y apenas veía la familia.
Un buen o mal día Manny (así lo conocían todos) tuvo una complicación más a su vida. Su esposa, Rose, necesitaba un tratamiento dental caro que era imposible de poder pagar con un sueldo de músico de mala muerte. Manny decidió ir al banco a pedir un préstamo. Y el cajero de la entidad se acojonó cuando el cliente entró a la oficina: era la misma persona que robó el banco hacía unas semanas. Llamada a la policía, dos agentes entran por la puerta y detienen a Manny.
Sin darse cuenta  el violonchelista estaba esposado y hacia la comisaría.
Las pruebas eran claras. Varios empleados del banco reconocían sin ningún tipo de dudas que Manny era el hombre con sombrero y abrigo oscuros que atracó el banco hacía solo unos días.
Juicio al canto y a la espera del juicio…prisión para el músico. Juicio anulado por cuestiones de forma. Y pocos días antes del segundo juicio… La policía encuentra “in fraganti” un ladrón que poco después es reconocido como el auténtico ladrón del banco donde Manny fue a buscar unos doscientos dólares para arreglar la boca de Rose.
La historia fue llevada al cine. Dirigida por Alfred Hitchcock y protagonizada por Henry Fonda. La peli la vi hace muchos años y me conmovió porqué de buen principio sabías que el Manny era inocente de todos los cargos (de hecho se titulaba “Falso culpable”). La cara de Henry Fonda, de Manny, cuando lo detienen de manera injusta es terrible. Transmite confusión,  miedo, pánico. Cara desencajada, ojos desorbitados, boca torcida, mejillas y frente blancos y sudados….
Hace unos años, Sandro Rosell iba también muy sudado (recordáis las imágenes de la cámara que lo seguía?) hacia el palco del Camp Nou una vez se había confirmado que era el candidato más votado para ocupar la primera silla, la del presidente del Fútbol Club Barcelona.
Durante su mandato, el Barça ganó una Champions, dos Ligas, una Copa y se ganó muchos más enemigos con su postura proactiva a favor del proceso independentista.
Tuvo que dimitir de presidente por su imputación que lo vinculaba a operaciones de mediación económicas y deportivas poco claras.
Una jueza, llamada  Carmen Lamela envió a prisión preventiva Rosell, que se ha estado casi dos años, a pesar de que la defensa del expresidente del Barça pidió una docena de veces su libertad condicional, entre otras cosas porque había puesto como fianza para no huir todo el patrimonio familiar, fijado en 30 millones de euros. Pero Lamela no lo dejó en libertad. La misma jueza que acusó de terroristas los jóvenes de Altsasu por haberse peleado una noche de cervezas y bares con dos guardias civiles de paisano. La misma jueza que envió a prisión preventiva a medio gobierno de la Generalitat por el 1 de octubre, una decisión que después el Tribunal Supremo revocó.
Años después Sandro Rosell ha sido considerado por la Audiencia Nacional como falso culpable, pero se ha estado en la prisión casi dos años. Alguien tendría que responder por eso? Quién le devuelve este tiempo lejos de su familia? Rosell evidentemente no es Manny Balestero, pero los dos han vivido lo mismo. Ya no tenemos un Hitchcock ni un Fonda para llevar la angustiosa historia a la pantalla grande. Pero seguro que siempre habrá más Rosells y Mannys, verdad señora jueza?

Un pensament sobre “Rosell, fals culpable

  1. Lamela ha estat promocionada a la sala segona del Suprem, serà qui resoldrà el recurs de fiscalia? Sandro i els socis. Un d’ells andorrà al qui no se’l va autoritzar estar al costat del fill quan va patir un accident que l’ha deixat paraplègic. No hi ha res de net en aquesta suposada independència juducial. La realitat supera la ficció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s