Extrema dreta

images

en català

PREGUNTA Quan podrem saber quins llocs visitarà el vostre cap de llista durant la campanya electoral? Hi ha alguna possibilitat de fer-li una entrevista?
RESPOSTA No ho sabem encara, però sí que vull ser franc. Vosaltres com a mitjà de comunicació no ens interesseu gens, no us donarem cap entrevista i tampoc ens importa si seguiu o no la nostra campanya.

Aquesta és una conversa real entre un periodista i un responsable de comunicació del partit d’extrema dreta VOX, un partit que va aparèixer en el nostre imaginari periodístic quan es va personar com acusació contra els líders independentistes de l’1 d’octubre. I de manera sorprenent (o no) el Tribunal Suprem va acceptar que aquesta formació que frega la frontera constitucional s’erigís com garant i defensor de la Carta Magna contra aquells que s’asseuen al banc dels acusats per posar unes urnes pels ciutadans.
Ara la majoria de sondejos pronostiquen que VOX irromprà amb força al Congrés amb un grup parlamentari que pot rondar els trenta diputats. I tots els sondejos apunten la possibilitat que els del “partit verd” podrien ser decisius perquè la dreta governés a La Moncloa, tal com ja fan a Andalusia.
Per què VOX ha crescut tant en els últims mesos?
Molts asseguren que com a contrapès a l’independentisme català i a les idees llibertàries de Podem i els seus socis. Alguns analistes assenyalen que el PP no va saber combatre amb duresa aquests dos riscos per “l’statu quo” espanyol i titllen Rajoy de tou davant d’aquestes amenaces. Amb aquest mateix argument, altres indiquen que el mateix PP i Ciutadans han picat l’ull cap a VOX i s’han escorat cap a la dreta per evitar la fugida de vots d’aquesta mena.
També hi ha els que defensen que el flirteig del PSOE amb independentistes i comunistes “aquells que volen trencar Espanya” ha estat bon caldo de cultiu per una ultradreta que ha estat adormida durant els últims quaranta anys. Un caldo que té un os afegit, o uns ossos afegits… Desenterrar les restes del dictador Franco.
Segur que tothom que diu això o allò té raó, o part de raó, de per què VOX va llençat. Però també tinc clar que aquí es pot aplicar aquest nefast exemple: “van violar la noia perquè anava amb una faldilla massa curta, un escot molt baix i mirava de manera lasciva”. No hi ha excusa per justificar-ho, no hi ha raons que justifiquin perquè la ultradreta ha d’estar al Congrés i al Senat.
No hi ha raons que justifiquin un partit que com a mínim ignora el masclisme, l’homofòbia, el racisme i que defensa la cacera, la tauromàquia, les armes a casa i els rots i pets a la taula de dinar.
Un partit que té com a eix la defensa de la unitat de la pàtria i l’atac frontal a aquells que gosen preguntar-se si s’ha de millorar o retocar “l’statu quo”. Un partit que no se sap si vol apujar o abaixar impostos, si encara abomina l’avortament, el divorci, l’eutanàsia, els matrimonis gais o que les dones treballin fora de cas. Un partit que no se sap si vol una Espanya dins o fora de la Unió Monetària o l’Europea, si vol mantenir els dos anys de prestació d’atur, les pensions o els drets socials conquerits. Potser no ho saben ni ells i per això no concedeixen entrevistes??
Un partit liderat per Santiago Abascal, un ex del PP, protegit d’Esperanza Aguirre que va anar a petar a VOX quan ja no el volien ni els seus.
VOX és una incògnita i els demoscòpics no saben si els seus resultats ajudaran a sumar a les dretes o fragmentaran el vot d’aquesta ideologia per beneficiar l’esquerra.
A mi el què em preocupa realment és que quan tothom pensava que la ultradreta havia desaparegut d’Espanya i que era un trist i mínim record tancat al Valle de los Caídos… Resulta que no, que encara hi ha molts nostàlgics, vells i nous, que pensen que el blanc i negre és millor que el color.
I una segona cosa preocupant, Espanya i alguns dels seus partits polítics que tant se’ls omple la boca amb Europa no copien França, Bèlgica, Holanda, Alemanya o Finlàndia: països que han teixit un cordó polític i sanitari contra el feixisme i la ultradreta. Ells no vòlen mai més un Hitler o un Mussolini. Aquí, alguns han blanquejat ja a Franco i els morts a les cunetes.

 

castellà

PREGUNTA Cuando podremos saber qué lugares visitará vuestro jefe de lista durante la campaña electoral? Hay alguna posibilidad de hacerle una entrevista?
RESPUESTA No lo sabemos todavía, pero sí que quiero ser franco. Vosotros como medio de comunicación no nos interesáis nada, no os daremos ninguna entrevista y tampoco nos importa si seguís o no nuestra campaña.

Esta es una conversación real entre un periodista y un responsable de comunicación del partido de extrema derecha VOX, un partido que apareció en nuestro imaginario periodístico cuando se personó como acusación contra los líderes independentistas del 1 de octubre. Y de manera sorprendente (o no) el Tribunal Supremo aceptó que esta formación que roza la frontera constitucional se erigiera como garante y defensor de la Carta Magna contra aquellos que se sientan en el banquillo de los acusados por poner unas urnas para los ciudadanos.

Ahora la mayoría de sondeos pronostican que VOX irrumpirá con fuerza al Congreso con un grupo parlamentario que puede rondar los treinta diputados. Y todos los sondeos apuntan la posibilidad que los del “partido verde” podrían ser decisivos para que  la derecha gobernara en La Moncloa, tal como ya hacen en Andalucía.
Por qué VOX ha crecido tanto en los últimos meses?
Muchos aseguran que como contrapeso al independentismo catalán y a las ideas libertarias de Podemos y sus socios. Algunos analistas señalan que el PP no supo combatir con dureza estos dos riesgos por “el statu quo” español y tildan a Rajoy de blando ante estas amenazas. Con este mismo argumento, otros indican que el mismo PP y Ciudadanos han guiñado el ojo a VOX y se han escorado hacia la derecha para evitar la fuga de votos de este tipo.
También hay los que defienden que el flirteo del PSOE con independentistas y comunistas “aquellos que quieren romper España” ha estado buen caldo de cultivo para una ultraderecha que ha estado dormida durante los últimos cuarenta años. Un caldo que tiene un hueso añadido, o unos huesos añadidos… Desenterrar los restos del dictador Franco.
Seguro que todo el mundo que dice esto o aquello tiene razón, o parte de razón, de por qué VOX va lanzado. Pero también tengo claro que aquí se puede aplicar este nefasto ejemplo: “violaron a la chica porque iba con una falda demasiado corta, un escote muy bajo y miraba de manera lasciva”. No hay excusa para justificarlo, no hay razones que justifiquen porqué la ultraderecha entra en el  Congreso y en el Senado.
Np hay razones que justifiquen un partido que como mínimo ignora el machismo, la homofobia, el racismo y que defiende la cacería, la tauromaquia, las armas en casa y los eructos y pedos en la mesa.
Un partido que tiene como eje la defensa de la unidad de la patria y el ataque frontal a aquellos que osan preguntarse si se tiene que mejorar o retocar “el statu quo”. Un partido que no se sabe si quiere subir o bajar impuestos, si todavía abomina el aborto, el divorcio, la eutanasia, los matrimonios gays o que las mujeres trabajen fuera de casa. Un partido que no se sabe si quiere una España dentro o fuera de la Unión Monetaria o la Europea, si quiere mantener los dos años de prestación de paro, las pensiones o los derechos sociales conquistados. Quizás no lo saben ni ellos y por eso no conceden entrevistas??
Un partido liderado por Santiago Abascal, un ex del PP, protegido de Esperanza Aguirre que fue a parar a VOX cuando ya no lo querían ni los suyos.
VOX es una incógnita y los demoscòpicos no saben si sus resultados ayudarán a sumar a las derechas o fragmentarán el voto de esta ideología para beneficiar a la izquierda.
A mí lo qué me preocupa realmente es que cuando todo el mundo pensaba que la ultraderecha había desaparecido de España y que era un triste y mínimo recuerdo encerrado en el Valle de los Caídos… Resulta que no, que todavía hay muchos nostálgicos, viejos y nuevos, que piensan que el blanco y negro es mejor que el color.
Y una segunda cosa preocupante, España y algunos de sus partidos políticos que tanto se les llena la boca con Europa no copian a Francia, Bélgica, Holanda, Alemania o Finlandia: países que han tejido un cordón político y sanitario contra el fascismo y la ultraderecha. Ellos no quieren nunca más un Hitler o un Mussolini. Aquí, algunos han blanqueado ya a Franco y a los muertos a las cunetas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s