El 155 i el PSC

expresident-Jose-Montilla-Senado-votacion_EDIIMA20171027_0682_23

en català

Fa uns deu dies, a Madrid circulava la possibilitat que el 155 es tornés a aplicar a Catalunya. Això és que el govern espanyol (el socialista de Pedro Sánchez) amb el vist i plau del Senat (amb majoria més que absoluta del PP) ordenés la destitució del govern de la Generalitat i es fes amb els comandaments de les institucions catalanes. I segurament també s’ordenaria des de la capital espanyola la dissolució del Parlament.

Un panorama similar al  d’ara fa poc més d’un any quan Rajoy va aplicar el 155, un 155 “suau” per alguns, tot i que va desembocar en  l’empresonament de mig govern Puigdemont i la fugida a l’estranger de l’altre mig (també va suposar la renovació d’un Parlament amb majoria independentista).

Quan es parla de “155 suau” molts tenen clar que el possible nou 155 seria molt més dur, llarg, extrem. Evidentment es voldria processar el govern Torra i potser la Mesa del Parlament, tot i que aquesta vegada no s’hagin aprovat ni lleis de desconnexió, ni celebrat un referèndum, ni s’hagi proclamat ni recuperat cap declaració d’independència. Des d’alguns sectors del PSOE  (bàsicament barons autonòmics que el maig tenen eleccions) i des de les cúpules del PP o Ciutadans es parla de 155 “preventiu”. Diuen que per evitar mals majors s’hauria d’intervenir ja Catalunya. Aquesta possibilitat d’aplicar la llei i la Constitució “per si un cas” suposa un munt de dubtes legals . Es pot acusar d’assassí a algú que amenaça de matar? Es pot acusar de lladre a algú que somnia en veu alta amb atracar un banc?  Es pot dir que una persona que no para de dir “t’estimo” és un romàntic o potser un bocamoll? Segurament no, oi?

El renascut ideòleg de la dreta espanyola, José María Aznar assegura que els independentistes catalans volen la destrucció d’Espanya i aquí diu que alguns sectors socialistes i Podem els acompanyen en la seva bogeria. Al mateix temps Aznar assegura que VOX és constitucionalista i vol reformar Espanya però no acabar amb el sistema. A Aznar no cal fer-li massa cas. És un home que va marxar de la política mentint acusant ETA de l’11M i dient que la guerra d’Iraq era per trobar unes armes de destrucció massiva que tothom sabia que no existien. També va arribar al poder mentint: mai no ha parlat català ni en la intimitat ni en públic. No li hem de fer cas però potser sí al seu actual successor: Pablo Casado, que mentre negocia en secret amb VOX per governar Andalusia, branda amenaces contra la Generalitat, assegurant que els catalans no coincideixen ni a l’ascensor per evitar parlar de política. Casado també va començar a demanar la il·legalització dels CDRs Arran o la CUP i ara continua demanant la de partits que tinguin processats per rebel·lió (això és ERC i el PdeCat). Però Casado no demana fer fora del mapa polític els partits amb processats, condemnats i empresonats per corrupció  i robatori: Rato, Matas, Zaplana són uns delinqüents però defensen el sistema? El PP té 900 processats i és  una formació condemnada per la Gürtel, però mereix continuar sent un partit legal?.

Ciutadans també porta temps demanant el 155 amb un matís. Demanen que es faci un requeriment a Quim Torra perquè acati la Constitució i l’Estatut i si no ho fa…155. Un 155 com deia dur, llarg, extrem que deixaria l’aplicat per Rajoy com un joc de nens.

Es vol un 155 per escarmentar els independentistes durant generacions, un 155 que fos recordat com el 1714.

Es vol intervenir totes les institucions: totes les conselleries, fent fora d’elles qualsevol càrrec que defensés l’autodeterminació.

Es vol actuar sobre l’escola catalana amb el convenciment que els professors i els programes educatius adoctrinen els alumnes.

Es vol controlar es Mossos, de tal manera que no fes falta portar policia i guàrdia civil de fora de Catalunya per garantir l’ordre públic.

Es vol agafar el timó de Tv3 i Catalunya Ràdio, convençuts que els seus micròfons fan d’altaveu a la causa del procés.

Es vol que els carrers catalans siguin com els de qualsevol poble espanyol: on només se surti per perseguir toros i ballar en festes majors a ritme de “pasodoble”.

Es vol pilotar des de Madrid la nau catalana i fer-ho durant molt de temps, potser anys. Convençuts que passarà com en l’anterior 155, que la societat catalana no va sortir al carrer de manera suficientment contundent. Sí, la societat catalana que va sortir de manera massiva els 11S no ho va fer durant el 155. Un amic em diu que a Catalunya no es passa suficient gana com per fer-ho. (Gràcies a déu).

I davant d’aquest panorama, segons el meu punt de vista, només hi ha un dic de contenció: el PSC ( i potser la cúpula d’Esquerra i del PdeCat). Un PSC que, cal recordar-ho, va intentar evitar fins l’últim minut el xoc de trens demanant a Puigdemont unes eleccions. Un PSC que no va votar el passat 155 al Senat, tot i que sí el va justificar.

Pot ser que fa 10 dies quan un nou 155 sobrevolava Catalunya, el PSC  d’Iceta intervingués per demanar a Sánchez més temps? Que li digués que primer es reunís amb Torra el 21D? Que li digués que esperés a veure què fan els independentistes amb els pressupostos?

I mentrestant, què farà el govern Torra? Esperarà per moure fitxa a la sentència del judici de l’1-O? Guanyarà la posició més pragmàtica i conservadora d’Esquerra o la més llençada dels fidels a Puigdemont? Estaran disposats a no pactar res amb Sánchez i a forçar unes eleccions on pot formar-se un tripartit de PP, Ciutadans i VOX que segurament donaria pas a un 155 extrem?

Alguns trobaran a faltar Rajoy per moderat?

 

en castellà

Hace unos diez días, en Madrid circulaba la posibilidad de que el 155 se volviera a aplicar en Cataluña. Esto es que el gobierno español (el socialista de Pedro Sánchez) con el visto bueno del Senado (con mayoría más que absoluta del PP) ordenara la destitución del gobierno de la Generalitat y hacerse con los mandos de las instituciones catalanas. Y seguramente también se ordenaría desde la capital española la disolución del Parlament.
Un panorama similar al de hace poco más de un año cuando Rajoy aplicar el 155, un 155 “suave” por algunos, aunque desembocó en el encarcelamiento de medio gobierno Puigdemont y la huida al extranjero de el otro medio. También supuso que el Parlament renovase su mayoría independentista.
Cuando se habla de “155 suave” muchos tienen claro que el posible nuevo 155 sería mucho más duro, largo, extremo. Evidentemente se querría procesar al gobierno de Torra y quizás a la Mesa del Parlament, aunque esta vez no se hayan aprobado ni leyes de desconexión, ni celebrado un referéndum, ni se haya proclamado ni recuperado ninguna declaración de independencia. Desde algunos sectores del PSOE (básicamente barones autonómicos que en mayo tienen elecciones) y desde las cúpulas del PP o Ciutadans se habla de 155 “preventivo”. Dicen que para evitar males mayores se debería intervenir ya Cataluña. Esta posibilidad de aplicar la ley y la Constitución “por si acaso” supone un montón de dudas. Se puede acusar de asesino a alguien que amenaza con matar? Se puede acusar de ladrón a alguien que sueña en voz alta con atracar un banco? Se puede decir que una persona que no para de decir “te quiero” es un romántico o quizás un bocazas? Seguramente no, ¿verdad?
El renacido ideólogo de la derecha española, José María Aznar asegura que los independentistas catalanes quieren la destrucción de España y aquí dice que algunos sectores socialistas y Podemos los acompañan en su locura. Al mismo tiempo Aznar asegura que VOX es constitucionalista y quiere reformar España pero no acabar con el sistema. A Aznar no hay que hacerle demasiado caso. Es un hombre que se fue de la política mintiendo acusando a ETA del 11M y diciendo que la guerra de Irak era para encontrar unas armas de destrucción masiva que todo el mundo sabía que no existían. También llegó al poder mintiendo: nunca ha hablado catalán ni en la intimidad ni en público. No le tenemos que hacer caso pero quizás sí a su actual sucesor: Pablo Casado, que mientras negocia en secreto con VOX para gobernar Andalucía, blande amenazas contra la Generalitat, asegurando que los catalanes no coinciden ni en el ascensor para evitar hablar de política . Casado también comenzó a pedir la ilegalización de los CDRs, Arran o la CUP y ahora continúa pidiendo la de partidos que tengan procesados ​​por rebelión (esto es ERC y el PdeCat). Pero Casado no pide echar del mapa político a los partidos con procesados, condenados y encarcelados por corrupción y robo: Rato, Matas, Zaplana son unos delincuentes pero defienden el sistema? El PP tiene 900 procesados ​​y es una formación condenada por la Gürtel, pero merece seguir siendo un partido legal ?.
Ciudadanos también lleva tiempo pidiendo el 155 con un matiz. Piden que se haga un requerimiento a Quim Torra para que acate la Constitución y el Estatuto y si no lo hace … 155. Un 155 como decía duro, largo, extremo que dejaría el aplicado por Rajoy como un juego de niños.
Se quiere un 155 para escarmentar los independentistas durante generaciones, un 155 que fuera recordado como en 1714.
Se quiere intervenir todas las instituciones: todas las consejerías, haciendo fuera de ellas a cualquier cargo que defendiera la autodeterminación.
Se quiere actuar sobre la escuela catalana con el convencimiento de que los profesores y los programas educativos adoctrinan a los alumnos.
Se quiere controlar a los Mossos, de tal manera que no hiciera falta traer policía y guardia civil de fuera de Cataluña para garantizar el orden público.
Se quiere coger el timón de TV3 y Catalunya Ràdio, convencidos de que sus micrófonos hacen de altavoz a la causa del proceso.
Se quiere que las calles catalanas sean como los de cualquier pueblo español: donde sólo se salga para perseguir toros y bailar en fiestas mayores a ritmo de “pasodoble”.
Se quiere pilotar desde Madrid la nave catalana y hacerlo durante mucho tiempo, quizás años. Convencidos que pasará como en el anterior 155, que la sociedad catalana no salió a la calle de manera suficientemente contundente. Sí, la sociedad catalana que salió de manera masiva los 11S no lo hizo durante el 155. Un amigo me dice que en Cataluña no se pasa suficiente hambre como para hacerlo. (Gracias a Dios).
Y ante este panorama, según mi punto de vista, sólo hay un dique de contención: el PSC. Un PSC que, hay que recordarlo, intentó evitar hasta el último minuto el choque de trenes pidiendo a Puigdemont unas elecciones. Un PSC que no votó el pasado 155 al Senado, aunque sí le justificó.
Puede que hace 10 días cuando un nuevo 155 sobrevolaba Cataluña, el PSC de Iceta interviniera para pedir a Sánchez más tiempo? Que le dijera que primero se reuniera con Torra? Que le dijera que esperara a ver qué hacen los independentistas con los presupuestos?
Y mientras tanto, ¿qué hará el gobierno Torra? Esperará a la sentencia del juicio del 1 de octubre para mover ficha? Ganará la postura más pragmática y conservadora de las cúpulas d’Esquerra y el PdeCat o la más lanzada de los fieles a Puigdemont? Estarán dispuestos a pactar con Sánchez o forzarán unas elecciones que quizás supondrán la victoria de un tripartito que garantiza un 155 extremo?

Algunos echarán de menos la moderación de Rajoy?

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s