MERCADONA, la polèmica?

mercadona

en català

Ja fa alguns anys vaig tenir coneixement de l’existència de supermercats MERCADONA per un comentari que em va fer una amiga…”Mira que posar-li a un súper que és el mercat de les dones… En aquests temps, masclistes!!!. D’entrada, la reflexió de l’amiga em va semblar exagerada, mai no m’hi havia fixat (sí, jo també sóc víctima i còmplice de l’educació rebuda, en la qual els rols de gènere han pesat molt, massa). Més tard, recordant la vehemència de la meva amiga en contra del nom del supermercat no vaig poder evitar unir la imatge del súper a la imatge mental d’una senyora de mitjana edat arrossegant un carro de la compra d’on sortien les fulles d’enciams i pastanagues. Sí, molts anys educat en la cultura que qui comprava a casa eren les dones.
Des d’aquell llunyà dia, el MERCADONA s’ha anat creuant a la meva vida. Quan vivia a la part nord de Madrid, els anys 90, em van obrir un al costat de casa, però jo estava acostumat a anar a una botiga familiar per comprar els frescos (verdures fruita, peix i carn) i a diversos hípers d’origen francès amb aparcament gratuït per carregar al cotxe la resta de productes per la nevera i la despensa (llaunes, ampolles, conserves, llet i tal i tal). Amb aquest esquema a l’hora de comprar em deia: “Carles, d’una banda contribueixes a sostenir el petit comerç de proximitat i d’altra banda estalvies anant als hípers”. I sí, el comentari de la meva amiga sobre el masclisme nominal de MERCADONA em feia sentir millor no anant-hi a comprar.
Més endavant i per qüestions professionals vaig haver de parlar de MERCADONA com un gegant comercial i empresarial. Amb aquest supermercat valencià em passa com amb INDITEX ZARA: Quina meravella fer tants quartos venent els productes tan barats. Quina meravella i que estrany. El cap de MERCADONA, Juan Roig té una fortuna calculada de 4.800 milions d’euros, res comparat amb el seu homòleg de ZARA, però és clar un enciam o tros de carn no valen tant com peces de roba, per molt barates que siguin.
MERCADONA ja era una barreja d’aquell súper masclista que em va dir l’amiga i d’una màquina de fer diners que deien els números. Mala combinació. Durant anys i anys d’estiueig per tota la costa espanyola també vaig ser conscient que MERCADONA era com un monopoli (no sempre ser monopoli és una gràcia concedida per l’administració de torn, no sempre, però sí moltes vegades). En aquelles latituds era un súper que obria a totes hores, cada dia d’agost i a un preu raonable omplies el carro de la compra, aquell que jo també arrossego.
Tot això que escric (el fet fins ara i el que resta per acabar) no és una realitat absoluta, són comentaris, sensacions. No proves i sí indicis. Potser no la veritat i sí allò que ara es coneix potser com a “fake news“.
Per exemple, sempre s’ha dit que MERCADONA era l’últim distribuïdor a l’hora de triar la fruita i la verdura als mercats d’abastos. Per això, els seus frescos són els més barats i els més lletjos??
Si busques per Internet, també es diu que MERCADONA ha entrat en conflictes sovint amb clients com aquell cas d’una senyora sevillana amb un nadó que va perdre el tiquet d’aparcament del súper i li van voler cobrar com si hi hagués passat el dia sencer. Els responsables del comerç es van negar a visionar les càmeres per veure quant de temps s’hi va estar i la senyora i el seu nadó van haver de tornar a casa caminant i sense cotxe, tot per no poder pagar “la multa” de 33 euros que se li requeria.
En aquest intercanvi de pros i contres, també es diu que els sous que paga Roig als seus empleats són bons, fora de mercat en aquest sector. Que una caixera pot arribar a cobrar fàcilment 2.000 euros i que si demanes horaris reduïts per conciliar amb la família, els problemes no són excessius.
També es diu a les xarxes que MERCADONA etiqueta taronges argentines o tarragonines com si fossin valencianes i això en una empresa valenciana pot ser considerat com un delicte greu i si tenim en compte que el president Roig va estudiar als jesuïtes ja podríem parlar d’excomunicar-lo.
També mereix capítol a part la relació de MERCADONA amb Catalunya (on segons xifres oficials aporta l’1% del PIB català i general un 2% del total de l’ocupació). Friccions hi ha amb el món independentista, el qual ha demanat boicotejar la casa Roig. Aquí vull deixar patent que els boicots em semblen una rucada i més si per raons estranyes has de deixar de consumir productes que t’agraden. Boicot al cava? I si m’agrada brindar amb ell?
Doncs la relació d’odi de part de l’independentisme amb MERCADONA es deu a la notícia difosa per les xarxes en la qual es diu que els supermercats valencians van cedir aparcament gratuït als vehicles policials durant els aldarulls de l’1-O (ben allunyat de la multa que li van voler cobrar a la senyora sevillana amb nadó que va perdre el tiquet). No tinc proves fiables que això fos així, però tampoc he vist als responsables de MERCADONA desmentir-ho.
Més fiable em sembla la fotografia que encapçala l’article en la qual MERCADONA va fer una promoció de cava català a 1,55 euros. Una referència a l’article de la Constitució pel qual es van intervenir les institucions catalanes des de Madrid després de la Declaració d’Independència. Alguns parlen de provocació i mala llet, a mi em preocupa més que quin cony de cava pot ser tan dolent com per posar-lo a menys de dos euros i qui cony és capaç de comprar-lo i beure-se’l. I aquí entra en joc de nou la qualitat dels productes de MERCADONA.
Són qüestions que em preocupen poc, que segurament són exagerades, inventades i inflades. Però, sincerament que Juan Roig no destini ni un sol euro de la seva fortuna a evitar la mala premsa, tal com fan els seus competidors és raó suficient perquè jo segueixi ajudant al petit comerç, estalviant als hipermercats o anant a altres súpers menys polèmics.

 

en castellà

Ya hace algunos años tuve conocimiento de la existencia de los supermercados MERCADONA por un comentario que me hizo una amiga…”Mira que ponerle a un súper que es el mercado de las mujeres (dones)… En estos tiempos, machistas!!!”. De entrada, la reflexión de la amiga me pareció exagerada, nunca me había fijado (sí, yo también soy víctima y cómplice de la educación recibida, en la cual los roles de género han pesado mucho, demasiado). Más tarde, recordando la vehemencia de mi amiga en contra del nombre del supermercado no pude evitar unir la imagen del súper a la imagen mental de una señora de mediana edad arrastrando un carro de la compra de donde salían las hojas de lechugas y zanahorias. Sí, muchos años educado en la cultura que quién compraba en casa eran las mujeres.
Desde aquel lejano día, el MERCADONA se ha ido cruzando a mi vida. Cuando vivía a la parte norte de Madrid, en los 90, me abrieron uno junto a casa, pero yo estaba acostumbrado a ir a una tienda familiar para comprar los frescos (verduras fruta, pescado y carne) y a varios hípers de origen francés con aparcamiento gratuito para cargar en el coche el resto de productos para la nevera y la despensa (latas, botellas, conservas, leche y tal y tal). Con este esquema a la hora de comprar me decía: “Carles, por un lado contribuyes a sostener el pequeño comercio de proximidad y por otro lado ahorras yendo a los hípers”. Y sí, el comentario de mi amiga sobre el machismo nominal de MERCADONA me hacía sentir mejor no yendo a comprar.
Más adelante y por cuestiones profesionales tuve que hablar de MERCADONA como un gigante comercial y empresarial. Con este supermercado valenciano me pasa como con INDITEX ZARA: Qué maravilla hacer tanto dinero vendiendo los productos tan baratos. Qué maravilla y que extraño. El presidente de MERCADONA, Juan Roig tiene una fortuna calculada de 4.800 millones de euros, nada comparado con su homólogo de ZARA, pero está claro una lechuga o un trozo de carne no valen tanto como prendas de ropa, por muy baratas que sean.
MERCADONA ya era una mezcla de aquel súper machista que me dijo la amiga y de una máquina de hacer dinero que decían los números. Mala combinación. Durante años y años de veraneo por toda la costa española también fui consciente que MERCADONA era como un monopolio (no siempre ser monopolio es una gracia concedida por la administración de turno, no siempre, pero sí muchas veces). En aquellas latitudes era un súper que abría a todas horas, cada día de agosto y a un precio razonable llenabas el carro de la compra, aquel que yo también arrastro.
Todo esto que escribo (lo hecho hasta ahora y lo que resta para acabar) no es una realidad absoluta, son comentarios, sensaciones. No pruebas y sí indicios. Quizás no la verdad y sí aquello que ahora se conoce quizás como “fake news”.
Por ejemplo, siempre se ha dicho que MERCADONA era el último distribuidor a la hora de elegir la fruta y la verdura en los mercados de abastos. Por eso, sus frescos son los más baratos y los más feos??
Si buscas por Internet, también sedice que MERCADONA ha entrado en conflicto a menudo con clientes como aquel caso de una señora sevillana con un bebé que perdió el ticket de aparcamiento del súper y le quisieron cobrar como si hubiera pasado el día entero. Los responsables del comercio se negaron a visionar las cámaras para ver cuánto  tiempo  estuvo y la señora y su bebé tuvieron que volver a casa andando y sin coche, todo por no poder pagar “la multa” de 33 euros que se le requería.
En este intercambio de pros y contras, también se dice que los sueldos que paga Roig a sus empleados son buenos, fuera de mercado en este sector. Que una cajera puede llegar a cobrar fácilmente 2.000 euros y que si pides horarios reducidos para conciliar con la familia, los problemas no son excesivos.
Las  redes  también braman que MERCADONA etiqueta naranjas argentinas o tarraconenses cómo si fueran valencianas y esto en una empresa valenciana puede ser considerado como un delito grave y si tenemos en cuenta que el presidente Roig estudió en los jesuitas ya podríamos hablar de excomulgarlo.
También merece capítulo aparte la relación de MERCADONA con Cataluña (dónde según cifras oficiales aporta el 1% del PIB catalán y genera un 2% del total de empleo). Fricciones hay con el mundo independentista, el cual ha pedido boicotear la casa Roig. Aquí quiero dejar patente que los boicots me parecen una burrada y más si por razones extrañas tienes que dejar de consumir productos que te gustan. Boicot al cava? Y si me gusta brindar con él?
Pues la relación de odio de parte del independentismo con MERCADONA se debe  a la noticia difundida por las redes en la cual se comenta que los supermercados valencianos cedieron aparcamiento gratuito a los vehículos policiales durante los disturbios del 1-O (muy alejado de la multa que le quisieron cobrar a la señora sevillana con bebé que perdió el ticket). No tengo pruebas fiables que esto fuera así, pero tampoco he visto a los responsables de MERCADONA desmentirlo.
Más fiable me parece la fotografía que encabeza el artículo en la cual MERCADONA hizo una promoción de cava catalán a 1,55 euros. Una referencia al artículo de la Constitución por el cual se intervinieron las instituciones catalanas desde Madrid después de la Declaración de Independencia. Algunos hablan de provocación y mala leche, a mí me preocupa más que qué coño de cava puede ser tan malo cómo para ponerlo a menos de dos euros y quien coño es capaz de comprarlo y bebérselo. Y aquí entra en juego de nuevo la calidad de los productos de MERCADONA.
Son cuestiones que me preocupan poco, que seguramente son exageradas, inventadas e hinchadas. Pero, sinceramente que Juan Roig no destine ni un solo euro de su fortuna a evitar la mala prensa, tal como hacen sus competidores es razón suficiente para que yo siga ayudando al pequeño comercio, ahorrando en los hipermercados franceses con aparcamiento gratuito y yendo a otros súpers menos polémicos.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s