Autocensura per evitar problemes?

libertad-de-expresiónEn català

“Tenia cinc o sis anys . I vaig anar al cinema amb el meu pare, al Chile, a prop de casa. I abans de començar la peli sonava l’himne. Jo aquell dia estava cansat o entretingut i no em vaig moure d’aquell seien tan còmode. Un home es va acostar i em va clavar una cleca. El meu pare s’hi va encarar, però immediatament aquell home es va identificar com a policia o com algú amb poder i el meu pare va preferir empassar-se l’orgull i quedar-se dins el verí per evitar mals majors”.

Eren principis dels anys 40 del segle XX i a l’Espanya de Franco aquestes coses passaven, tal com us he relatat. Des de llavors , les coses han canviat i molt. I jo puc dir que tot i haver nascut a final de franquisme em considero una persona que ha viscut sempre en llibertat i feliç, almenys en paràmetres raonables en aquest sentit. Però en els últims temps, sense haver perdut aquesta llibertat per dir i fer segons quines coses, sí que reconec que estic en mode actiu a l’hora d’auto censurar-me a l’hora de fer segons què. No entraré en criticar l’actual govern, als jutges o les lleis (no sé si perquè em torna a funcionar l’autocensura o perquè no crec que sigui una cosa de colors polítics, ni tan sols un problema radicat a Espanya). Però sí que és cert que a l’hora de fer ús de les xarxes socials, o de xerrar en públic, entre amics o coneguts o entre autèntics desconeguts intento mesurar per evitar conflictes. No sé si m’explico.

En principi, mai no em passaria pel cap insultar, amenaçar o atacar algú i menys encara deixant-ho per escrit. Però em temo que no cal arribar a l’insult o l’amenaça perquè les teves paraules et puguin jugar una mala passada. Tinc la sensació que només per parlar amb llibertat absoluta i tal com raja algú em podria denunciar, o em podria acusar de dir el què no s’ha de dir. I fins i tot, algun milhomes em podria venir a buscar raons.

A aquesta autocensura a l’hora de parlar i d’escriure (fins i tot moltes empreses ja recomanen als seus treballadors mesurar el què diuen) s’hi han d’afegir altres retallades de l’espai de llibertat que hem tingut. Manifestar-te com passava als anys 70, 80 ó 90 del segle XX, ara és considerat com un amotinament o rebel·lió i no parlo només de les manifestacions fetes a Barcelona al setembre pel procés, per les quals hi ha a la presó gent que té ben poc de violenta i tumultuària. Parlo de fets anteriors en els quals també es va empresonar gent, fets com les concentracions conegudes com “Envolta el Congrés” o vagues laborals per les quals s’ha condemnat a la garjola a piquets informatius sindicals. No conec massa bé aquests casos, però sí que tinc el convenciment que aquestes coses no passaven fa només uns anys. I no crec que sigui cosa de l’actual govern. No. L’oposició política tampoc és que hagi lluitat per evitar-ho i el que és més clar, la població no ha canviat aquesta tendència amb el seu vot, estarà la majoria conforme amb aquesta situació?

No crec que en el futur immediat arribem a la situació dels nostres avis, descrita a l’inici d’aquest article, de veritat que no ho crec. Però no voldria que els nostres fills visquessin amb menys llibertat que nosaltres.

 

En castellà

“Tenía cinco o seis años . Y fui al cine con mi padre, al Chile, cerca de casa. Y antes de empezar la peli sonaba el himno. Yo aquel día estaba cansado o entretenido y no me moví de aquel asiento tan cómodo. Un hombre se acercó y me clavó una bofetada. Mi padre se encaró con él, pero inmediatamente aquel hombre se identificó como policía o como alguien con poder y mi padre prefirió tragarse el orgullo y quedarse dentro el veneno para evitar males mayores”. Eran principios de los años 40 del siglo XX y en la España de Franco estas cosas pasaban, tal como os he relatado.

Desde entonces , las cosas han cambiado y mucho. Y yo puedo decir que a pesar de haber nacido a final del franquismo me considero una persona que ha vivido siempre en libertad y feliz, al menos en parámetros razonables en este sentido. Pero en los últimos tiempos, sin haber perdido esta libertad para decir y hacer según qué cosas, sí que reconozco que estoy en modo activo a la hora de auto censurarme para  hacer según qué. No entraré a criticar al actual gobierno o a los jueces o sus leyes (no sé si porque me vuelve a funcionar la autocensura o porque no creo que sea una cosa de colores políticos, ni siquiera un problema radicado en España). Pero sí que es cierto que a la hora de hacer uso de las redes sociales, o de charlar en público, entre amigos o conocidos o entre auténticos desconocidos intento medir las palabras para evitar conflictos. No sé si me explico.

En principio, nunca me pasaría por la cabeza insultar, amenazar o atacar a alguien y menos todavía dejándolo por escrito. Pero me temo que no hay que llegar al insulto o a la amenaza para que tus palabras te puedan jugar una mala pasada. Tengo la sensación que sólo por hablar con libertad absoluta y tal como te apetezca alguien me podría denunciar, o me podría acusar de decir lo que no se tiene que decir. E incluso, algún matón me podría venir a esperar “a la salida del colé”.

A esta autocensura a la hora de hablar y de escribir (incluso las empresas recomiendan a sus trabajadores  medir lo que dicen) se tienen que añadir otros recortes del espacio de libertad que hemos tenido. Manifestarte como pasaba a los años 70, 80 ó 90 del siglo XX, ahora es considerado como un amotinamiento o rebelión y no hablo sólo de las manifestaciones hechas en Barcelona en septiembre, por el “procés” por las cuales hay en prisión gente que tiene muy poco de violenta y tumultuaria. Hablo de hechos anteriores en los cuales también se encarceló a gente, hechos como las concentraciones conocidas cómo “Rodea el Congreso” o huelgas laborales por las cuales se ha condenado a prisión a piquetes informativos sindicales. No conozco demasiado bien estos casos, pero sí que tengo el convencimiento que estas cosas no pasaban hace sólo unos años. Y no creo que sea cosa del actual gobierno. No. La oposición política tampoco es que haya luchado para evitarlo y lo que es más claro, la población no ha cambiado esta tendencia con su voto, estará la mayoría conforme con esta situación?

No creo que en el futuro inmediato lleguemos a la situación de nuestros abuelos, descrita al inicio de este artículo, de verdad que no lo creo. Pero no querría que nuestros hijos vivieran con menos libertad que nosotros.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s