Fins que arribi l’1 d’octubre

catalunya-espanya1

En català

Estem a pocs dies de l’1 d’octubre, un dia assenyalat al calendari per la Generalitat per anar a votar de quina manera s’organitza Catalunya envers Espanya d’aquí al futur. Des de fa uns dies, el govern espanyol ha posat en marxa tota la seva maquinària per evitar-ho, diu que la cosa és il·legal i qui ho organitzi i hi participi: un presumpte delinqüent o un radical. Aquesta maquinària de l’Estat no s’aturarà i els jutges, els fiscals, els periodistes, els policies i qui faci falta treballaran les hores que faci falta per aconseguir la fita, espero de tot cor que tants focus posats sobre l’1 d’octubre a Catalunya no deixin zones fosques en altres llocs i passi alguna desgracia que es podria haver evitat amb aquests jutges, fiscals, periodistes i policies ben repartits.

El xoc de trens ja és aquí. I les mans de Madrid (per entendre’ns eh) ja han tocat territori fins ara sagrat: conselleries, empreses, impremtes i el què és més greu han enviat a comissaria càrrecs electes i funcionaris de la Generalitat.

Estic convençut que ningú sap com acabarà això, ningú. I també tinc la seguretat que les principals preguntes que tots ens fem no tenen resposta. Per això permeteu-me fer un seguit d’interrogants. I si em llegiu i voleu perdre una mica de temps en contestar-vos-les…perfecte.

Per què ahir la Guàrdia Civil no va detenir Puigdemont i Junqueras i sí en canvi als seus col·laboradors?

Potser això respon a la proporcionalitat i moderació anunciades per Rajoy a l’hora d’actuar contra els responsables del referèndum?

Rajoy i els seus assessors saben que si van a pels caps de la Generalitat ja seria molt difícil de mantenir la calma als carrers i de retruc es quedarien sense cap possible interlocutor el 2 d’octubre?

Fins quan Rajoy mantindrà aquesta línia vermella de no enviar a la Guàrdia Civil contra el president de la Generalitat i el seu vicepresident i/o els seus consellers?

Un cop l’Estat ja ha confiscat paperetes, censos i documentació vital pel referèndum, quant tardarà a trobar les urnes, el símbol més evident del referèndum?

A nivell polític

El Comuns encara mantenen la idea que és possible negociar amb Madrid per fer una nova Espanya on encaixi del tot bé Catalunya?

Fins quan els independentistes podran mantenir en tensió les seves bases?

Què passaria amb Esquerra, el PdeCat i la CUP si el diumenge 1-O no es vota?

Després de l’1-O, el PP i Ciutadans tenen alguna resposta engrescadora pels catalans independentistes, més enllà de les mesures coercitives?

En aquesta escalada pels dos bàndols hi podrien cabre mesures extremes, com ara una Declaració Unilateral d’Independència o l’ús de la força per evitar-la?

Quina factura li passarà a Rajoy i al PP aquest conflicte?

El PSOE encara juga o espera al partit de tornada per remuntar l’eliminatòria? Pagarà electoralment pels seus silencis i per votar cap un cantó o l’altre depenent del què li convingui?

Fins quin punt sortiran beneficiats o perjudicats políticament Podem i els seus satèl·lits per ser els màxims i únic aliats dels independentistes.

A nivell econòmic

Que Hisenda sigui el patró que pagar despeses i nòmines catalanes suposarà algun risc a l’hora de cobrar quan toca?

Qualsevol defecte en fons, forma i temps a l’hora de cobrar seria usat pels uns i pels altres contra el rival?

Com reaccionarien els milers de funcionaris, treballadors públics, proveïdors i creditors de  la Generalitat si quan toca no reben els diners?

Que Montoro piloti la nau garanteix que els comptes catalans compliran amb el dèficit? Què estaria disposat a fer o a retallar per demostrar que ho fa millor que Junqueras?

A nivell social

De quina manera influirà aquest xoc a tots nivells en els catalans?

Quant de temps tardaran en cicatritzar les possibles ferides entre els d’un cantó i l’altre? Cicatritzaran? O encara no n’hi ha?

Sense resposta clara.

 

En castellà

Estamos a pocos días del 1 de octubre, un día señalado en el  calendario por la Generalitat para ir a votar de qué manera se organiza Cataluña hacia España de aquí al futuro. Desde hace unos días, el gobierno español ha puesto en marcha toda su maquinaria para evitarlo, dice que la cosa es ilegal y quien lo organice y participe un presunto delincuente o un radical. Esta maquinaria del Estado no se parará y los jueces, los fiscales, los periodistas, los policías y quién haga falta trabajarán las horas que haga falta para conseguir el hito. Espero de todo corazón que tantos focos puestos sobre el 1 de octubre en Cataluña no dejen zonas oscuras en otros lugares y pase alguna desgracia que se podría haber evitado con estos jueces, fiscales, periodistas y policías mejor repartidos.
El choque de trenes ya llegó. Y las manos de Madrid (para entendernos eh) ya han tocado territorio hasta ahora sagrado: consejerías, empresas, imprentas y lo qué es más grave para enviar a comisaría a cargos electos y funcionarios de la Generalitat.
Estoy convencido que nadie sabe como acabará esto, nadie. Y también tengo la seguridad que las principales preguntas que todos nos hacemos no tienen respuesta clara. Por eso permitidme hacer una serie de interrogantes. Y si me leéis y queréis perder un poco de tiempo al contestároslas…perfecto.
Por qué ayer la Guardia Civil no detuvo Puigdemont y Junqueras y sí en cambio a sus colaboradores?
Quizás esto responde a la proporcionalidad y moderación anunciadas por Rajoy a la hora de actuar contra los responsables del referéndum?
Rajoy y sus asesores saben que si van a por los jefes de la Generalitat ya sería muy difícil de mantener la calma en las calles y de rebote se quedarían sin ningún posible interlocutor el 2 de octubre?
Hasta cuando Rajoy mantendrá esta línea roja de no enviar a la Guardia Civil contra el presidente de la Generalitat y su vicepresidente y/o sus consejeros?
Una vez  el Estado ya ha confiscado papeletas, censos y documentación vital para el referéndum, cuánto tardará en encontrar las urnas, el símbolo más evidente del referéndum?
A nivel político
Los Comunes todavía mantienen la idea que es posible negociar con Madrid para hacer una nueva España donde encaje del todo Cataluña?
Hasta cuando los independentistas podrán mantener en tensión a sus bases?
Qué pasará con Esquerra, el PdeCat y la CUP si el domingo 1-O no se vota?
Después del 1-O, el PP y Ciudadanos tienen alguna respuesta alentadora para los catalanes independentistas, más allá de las medidas coercitivas?
En esta escalada por los dos bandos podrían caber medidas extremas, como por ejemplo una Declaración Unilateral de Independencia o el uso de la fuerza para evitarla?
Qué factura le pasará a Rajoy y al PP este conflicto?
El PSOE todavía juega o espera al partido de vuelta para remontar la eliminatoria? Pagará electoralmente por sus silencios y por votar una cosa y la contraria dependiendo de lo qué convenga?
Hasta qué punto saldrán beneficiados o perjudicados políticamente Podemos y sus satélites por ser los máximos y único aliados de los independentistas?
A nivel económico
Que Hacienda sea el patrón que pagar gastos y nóminas catalanas supondrá algún riesgo a la hora de cobrar cuando toca?
Cualquier defecto en fondo, forma y tiempo a la hora de cobrar sería usado por los unos y por los otros contra el rival?
Cómo reaccionarían los miles de funcionarios, trabajadores públicos, proveedores y acreedores de la Generalitat si cuando toca no reciben el dinero?
Que Montoro pilote la nave garantiza que las cuentas catalanas cumplirán con el déficit? Qué estaría dispuesto a hacer o a recortar para demostrar que lo hace mejor que Junqueras?
A nivel social
De qué manera influirá este choque a todos los niveles en los catalanes?
Cuánto tiempo tardarán al cicatrizar las posibles heridas entre los de un lado y el otro? Cicatrizarán? O todavía no las hay?
Sin respuesta clara.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s