En català
Diu el diccionari que “purga” és “l’expulsió o eliminació per motius polítics o ideològics de funcionaris o membres d’una organització”. He anat a cercar el significat exacte del terme perquè en les últimes hores s’ha fet servir molts cops per diversos mitjans de comunicació i polítics per referir-se als cessaments i dimissions en el govern de Puigdemont: Munté, Jané, Ruiz, Baiget, Batlle…i potser algun més en el llarg camí cap a l’1 d’octubre.
Diuen aquests mitjans i polítics que el govern de la Generalitat ha purgat els indecisos, els dubtosos, els poc ferms a l’hora d’afrontar les possibles conseqüències que tindria pels responsables si es fa un referèndum que es considera il·legal per part de les autoritats espanyoles. Les raons oficials dels abandonaments no han transcendit, tot i que ens les podem imaginar. En tot cas, aquests mitjans, que informen en la mateixa línia què opinen, tenen clar que Munté, Jané, Ruiz, Baiget o Batlle han fotut el camp perquè no s’han vist en cor de ser inhabilitats, perseguits o penats econòmicament per defensar urnes el primer dia d’octubre.
Jo no puc afirmar això. Més aviat penso que tothom pot tenir la seva raó, que no té per què coincidir amb la dels altres. M’imagino que Puigdemont va preguntar a alguns d’ells si estaven preparats per afrontar els riscos i rebria com a resposta: “doncs potser no”. Puigdemont, lluny de voler purgar, hauria estat encantat de mantenir-los als seus llocs encara que només fos per evitar mediàticament esquerdes en el seu equip, que hauria de mantenir el pas i el pols ferms de cara l’objectiu.
Per tant, discrepo amb aquells mitjans i polítics que diuen que Munté, Jané, Ruiz Baiget i Batlle han estat purgats. I més si aquests mitjans i polítics no usen la mateixa paraula “purgar” per definir el què ha fet la justícia amb Mas,,Rigau, Ortega i Homs.
Definició de “purga”: l’expulsió o eliminació per motius polítics o ideològics de funcionaris o membres d’una organització”
En castellà
Dice el diccionario que “purga” es “la expulsión o eliminación por motivos políticos o ideológicos de funcionarios o miembros de una organización”. He ido a buscar el significado exacto del término porque en las últimas horas se ha usado esta palabra muchas veces por varios medios de comunicación y políticos para referirse a los ceses y dimisiones en el gobierno de Puigdemont: Munté, Jané, Ruiz, Baiget, Batlle…y quizás alguno más en el largo camino hacia el 1 de octubre.
Dicen estos medios y políticos que el gobierno de la Generalitat ha purgado a los indecisos, los dudosos, los poco firmes a la hora de afrontar las posibles consecuencias si se hace un referéndum que se considera ilegal por parte de las autoridades españolas. Las razones oficiales no han trascendido, a pesar de que nos las podemos imaginar. En todo caso, estos medios, que informan en la misma línea que opinan, tienen claro que Munté, Jané, Ruiz, Baiget o Batlle han puesto los pies en polvorosa porque no han sido capaces de afrontar ser inhabilitados, perseguidos o penados económicamente por defender urnas el primer día de octubre.
Yo no puedo afirmar esto. Más bien pienso que todo el mundo puede tener su razón, que no tiene por qué coincidir con la del otro. Me imagino que Puigdemont preguntó a algunos de ellos si estaban preparados para afrontar los riesgos y recibiría como respuesta: “pues quizás no”.
Puigdemont, lejos de querer purgar, habría estado encantado de mantenerlos en sus puestos aunque sólo sea para evitar mediáticamente grietas en su equipo que tiene que mantener pulso y paso firmes de cara el objetivo.
Por lo tanto, discrepo con aquellos medios y políticos que dicen que Munté, Jané, Ruiz Baiget y Batlle han sido purgados. Y más si estos medios y políticos no usan la misma palabra “purgar” para definir lo qué ha hecho la justicia con Mas,,Rigau, Ortega y Homs.
Definición de “purga”: la expulsión o eliminación por motivos políticos o ideológicos de funcionarios o miembros de una organización”