La Borsa i la vida, fotudes

abajobolsa-680x365

 

En català

Aquests dies la Borsa s’està fotent una llet d’aquelles que fan època. Els petits inversors i aquells que tenen associats amb la Borsa el seu pla de pensions o d’altres productes financers han vist que en un mes de 2016 han perdut un mínim d’un 5% del seu valor. Terrible!
Però potser també és bo recordar com ha influït això en les empreses que cotitzen als parquets i aleshores es pot arribar a la conclusió que el resultat també és terrible pels seus accionistes.
Us parlaré d’alguns exemples.
Sacyr és una constructora mastodòntica, gegant, colossal. Entre altres obres s’ha dedicat a fer l’ampliació del Canal de Panamà, autopistes a Llatinoamèrica, l’Alta Velocitat al Mediterrani…. Doncs bé, ara aquesta empresa que cobra i mou milers de milions val en Borsa 730 milions d’euros, una merda punxada en un pal. En l’últim semestre, Sacyr ha perdut un 60% del seu valor i un 21% en un mes del 2016.
Perquè us feu una idea, avui Sacyr val menys que la participació del 8% que té a Repsol, que representa uns mil milions d’euros.

Més. Abengoa és un monstre empresarial que es va fer d’or amb les infraestructures d’energies renovables: panels solars, central eòliques, plantes dessaladores… Que ha construït a Àfrica, Àsia o Europa. La crisi va fer que els governs deixessin de finançar les energies alternatives. Això unit a la caiguda del preu del petroli i una mala gestió ha fet que l’acció d’Abengoa valgui 20 cèntims, una quarta part del què val un xiclet. En total, Abengoa val uns 185 milions d’euros a Borsa. Sense anar més lluny...res. Des que va començar a tenir problemes i està en pre concurs de creditors, Abengoa ha rebut en ajudes bancàries 230 milions, més diners que la seva pròpia capitalització borsària.

YPF és la petroliera argentina que va comprar Repsol fa uns anys. El 2014 el govern argentí de Cristina Fernández de Kirchner en un rampell de nacionalisme caspós va exigir que YPF tornés a ser de la terra del tango. Cristina va indemnitzar Repsol amb 10 mil milions d’euros. Ara, amb la caiguda de preu del barril de Brent i amb la patacada de la Borsa, YPF val 5 mil milions, la meitat. Gran negoci s’ha fet amb els diners de la població argentina, que encara es deu estar recuperant del “corralito”.

Iberdrola és una important elèctrica, molt important, però ni de bon tros la més important. A Espanya, pel que fa a nombre de clients o energia subministrada no està per davant d’Endesa o Gas Natural. Però a Borsa, és un gegant gairebé sense rival. perquè és una empresa poc exposada a les davallades del petroli. Ara Iberdola val a Borsa 39 mil milions d’euros, més que la suma dels gegants elèctrics alemany, E.ON i francès, EDF que en conjunt valen 37 mil milions. Ridícul?

Dit això, que vull dir amb el què he dit? Ni idea. Potser és un bon moment de comprar a Borsa a bon preu , d’invertir algun estalvi per mirar de fer uns diners si després creix el valor de les empreses. O potser és una manera de perdre aquests estalvis. Vés a saber si l’àvia tenia raó i el millor pels diners és guardar-los sota d’una rajola.

 

En castellà

Estos días la Bolsa está pegándose una leche de aquellas que hacen época. Los pequeños inversores y aquellos que tienen asociados con la Bolsa su plan de pensiones o  otros productos financieros han visto que en un mes de 2016 han perdido un mínimo de un 5% de su valor. Terrible!


Pero quizás también es bueno recordar cómo ha influido esto en las empresas que cotizan en los parquets y entonces se puede llegar a la conclusión de que el resultado también es terrible para sus accionistas.


Os hablaré de algunos ejemplos.


Sacyr es una constructora mastodóntica, gigante, colosal. Entre otras obras se ha dedicado a hacer la ampliación del Canal de Panamá, autopistas en Latinoamérica, la Alta Velocidad en el Mediterráneo …. Pues bien, ahora esta empresa que cobra y mueve miles de millones vale en Bolsa 730 millones de euros, una mierda pinchada en un palo. En el último semestre, Sacyr ha perdido un 60% de su valor y un 21% en un mes de 2016.
Para que os hagáis una idea, hoy Sacyr vale menos que la participación del 8% que tiene en Repsol, que representa unos mil millones de euros.


Más. Abengoa es un monstruo empresarial que se hizo de oro con las infraestructuras de energías renovables: paneles solares, central eólicas, plantas desaladoras … Que ha construido en África, Asia o Europa. La crisis hizo que los gobiernos dejaran de financiar las energías alternativas. Esto unido a la caída del precio del petróleo y una mala gestión ha hecho que la acción de Abengoa valga 20 céntimos, una cuarta parte de lo que vale un chicle. En total, Abengoa vale unos 185 millones de euros en Bolsa. Sin ir más lejos … nada. Desde que comenzó a tener problemas y está en pre concurso de acreedores, Abengoa ha recibido en ayudas bancarias 230 millones, más dinero que su propia capitalización bursátil.


YPF es la petrolera argentina que compró Repsol hace unos años. En 2014 el gobierno argentino de Cristina Fernández de Kirchner en un arrebato de nacionalismo casposo exigió que YPF volviera a ser de la tierra del tango. Cristina indemnizó a Repsol con 10 mil millones de euros. Ahora, con la caída de precio del barril de Brent y con el batacazo de la Bolsa, YPF vale 5 mil millones, la mitad. Gran negocio se ha hecho con el dinero de la población argentina, que aún se debe de estar recuperándose del “corralito”.


Iberdrola es una importante eléctrica, muy importante, pero ni mucho menos la más importante. En España, en cuanto a número de clientes o energía suministrada no está por delante de Endesa o Gas Natural. Pero en Bolsa, es un gigante casi sin rival. porque es una empresa poco expuesta a las bajadas del petróleo. Ahora Iberdola vale en Bolsa 39 mil millones de euros, más que la suma de los gigantes eléctricos alemán, E.ON y francés, EDF que en conjunto valen 37 mil millones. Ridículo?


Dicho esto, que quiero decir con lo que he dicho? Ni idea. Quizás es un buen momento de comprar en Bolsa, invertir algún ahorro para tratar de hacer un dinero si luego crece el valor de las empresas. O quizás es una manera de perder esos ahorros. A saber si la abuela tenía razón y lo mejor por el dinero es guardarlos debajo de una baldosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s