Trencaclosques català

3a97d717-a24e-c004-aa2a-9fec2d1de483

 

 

En català

I ara què? La CUP ha tardat tres mesos a decidir finalment que no aprovaran la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat. A mi em sembla que és una decisió coherent perquè una formació que es defineix d’esquerres, anticapitalista i antisistema no sembla lògic que voti a favor d’un líder d’una formació de centredreta que per activa o passiva ha hagut de fer retallades que han afectat l’educació, la sanitat o tants d’altres fonaments de l’estat de benestar.

Dit això no em sembla normal que els senyors i senyores de la CUP hagin tardat tant a decidir una cosa que semblava obvia. I que ho hagin fet després de protagonitzar actes tan surrealistes com votacions que acaben amb empats impossibles o que s’hagin atorgat un poder de decisió molt per sobre de les seves possibilitats. No és bo en democràcia que tres mil compromissaris d’un partit tinguin més pes que milions de votants o que deu diputats vulguin condicionar un grup que els multiplica per sis.

I ara què? Eleccions al març és la resposta més probable. Però quin marc envoltarà aquests comicis… Els sisens en 5 anys??

Artur Mas serà candidat de Convergència o Democràcia i Llibertat?

Convergència tornarà a anar lligada amb Esquerra Republicana com el 27S?

Esquerra apostarà per Junqueras com gran aglutinador del vot independentista i com possible president?

Ciutadans repetirà els grans resultats de les autonòmiques o els paupèrrims de les generals?

El PSC i el PP remuntaran o continuaran essent uns comparses en el mapa polític català?

L’ANC i Òmnium tornaran a demanar el vot per les forces sobiranistes, inclosa la CUP?

La CUP pagarà per la seva responsabilitat en l’aturada del procés? O la veurà recompensada per mantenir-se fidels als seus principis, o almenys a la major part d’ells?

I la pregunta que més m’interessa fer per saber la resposta. Què faran els votants catalans? Després d’aquesta prova fallida saben que allò que coneixem com Espanya respondrà amb totes les seves eines, ganes i forces al que considera un desafiament contra la seva unitat territorial.

Per tant… Al poble català li anirà la marxa i tornarà a fer un vot majoritari a favor de la independència o recularà cap a una posició més pragmàtica que intenti refer ponts amb allò que coneixem com Espanya?

I per cert, al març… Amb les eleccions catalanes, què serà d’Espanya, com estarà, on estarà i qui la manarà? Probablement tindrà problemes més greus i urgents que Catalunya. Potser com sempre.

 

En castellà

Y ahora qué?

La CUP ha tardado tres meses en decidir finalmente que no aprobarán la investidura de Artur Mas como presidente de la Generalitat.

A mí me parece que es una decisión coherente porque una formación que se define de izquierdas, anticapitalista y antisistema no parece lógico que vote a favor de un líder de una formación de centro derecha que por activa o pasiva ha tenido que hacer recortes que han afectado a la educación, la sanidad o tantos otros fundamentos del estado de bienestar.

Dicho esto, no me parece normal que los señores y señoras de la CUP hayan tardado tanto en decidir algo que parecía obvia. Y que lo hayan hecho después de protagonizar actos tan surrealistas como votaciones que terminan con empates imposibles o que se hayan otorgado un poder de decisión muy por encima de sus posibilidades.

No es bueno en democracia que tres mil compromisarios de un partido tengan más peso que millones de votantes o que diez diputados quieran condicionar  a un grupo que les multiplica por seis. Y ahora qué?

Elecciones en marzo es la respuesta más probable. Pero qué marco rodeará estos comicios … Los sextos en 5 años ??

Mas será candidato de Convergencia o Democracia y Libertad?

Convergencia volverá a ir ligada con ERC como el 27S?

Esquema apostará por Junqueras como gran aglutinador del voto independentista y como posible presidente?

Ciudadanos repetirá los grandes resultados de las autonómicas o los paupérrimos de las generales?

El PSC y el PP remontarán o continuarán siendo unos comparsas en el mapa político catalán?

La ANC y Ômnium continuarán recomendando el voto para los soberanistas incluída la CUP?

La CUP pagará por su responsabilidad en la parada del proceso? O la verá recompensada por mantenerse fiel a sus principios, o al menos a la mayor parte de ellos?

Y la pregunta que más me interesa hacer para saber la respuesta. ¿Qué harán los votantes catalanes? Después de esta prueba fallida saben que lo que conocemos como España responderá con todas sus herramientas, ganas y fuerzas a lo que considera un desafío contra su unidad territorial.

Por tanto … Al votante catalán le irá la marcha y volverá a hacer un voto mayoritario a favor de la independencia o retrocederá hacia una posición más pragmática que intente rehacer puentes con lo que conocemos como España?

Y por cierto, en marzo … Con las elecciones catalanas, que será de España, como estará, donde estará y quien la mandará? Probablemente tendrá problemas más graves y urgentes que Cataluña. Tal  vez como siempre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s