Resum de l’any: qüestió de números

índex

 

En català

Segons com, algú de vosaltres llegirà aquest article a les acaballes de 2015 o als inicis de 2016. I quina classe de tipus seria si no fes, com gairebé tothom, balanç dels últims 365 dies.
I quan penso en les coses que han passat, que ens han passat, no puc evitar una allau de números i xifres que el resumeixen.
Per exemple, que quatre fanàtics en nom de Déu han posat en alerta i en posició de cara de terror mig món. Què fàcil és acollonir quan es tenen uns quants diners per comprar tres kalashnikov i cinc cinturons plens d’explosius. Què fàcil és burlar qualsevol control sempre i quan estiguis disposat a volar pels aires sota la promesa de quatre quartos per la teva família i desenes de verges vestals que t’esperaran al cel.
Quants milions es gasten els governs democràtics en armes, vestint la compra com una despesa de defensa i quan milloraria tot plegat si destinessin part d’aquests milions a fer sentir menys desgraciats als futurs suïcides. Potser de cop acabaríem o minvaríem d’una banda les ganes de matar i d’altra els salva pàtries que s’envolten en banderes feixistes que amenacen immigrants nouvinguts que fugen del terror que ja fa anys que pateixen.
Aquest any a Espanya i a Catalunya hi ha hagut eleccions. Ja no recordo exactament el número, però n’hi ha hagut de generals, autonòmiques, locals i tantes consultes a les urnes només han servit per deixar clar que per molts vots que es recomptin, aquest país te moltes coses per resoldre, massa, potser tendint a infinit.
A Espanya, hem passat de dos partits majoritaris a quatre, que potser finalment es queden en tres. El PP ha passat de la majoria absoluta a 123 diputats (1,2,3, com el compte presentat aquest any pel Santander). El PSOE continua batent rècords negatius a l’hora de sumar diputats. Podem, els suposadament radicals liderats pel senyor de la cua de cavall, s’han quedat en 69 (quin millor número per a ells) i Ciutadans que prometia molts ciutadans del seu costat s’ha quedat en 40. Conclusió? Ningú suma, fins i tot ni sumant diputats independentistes que a Espanya prefereixen restar o no ser comptats. Davant aquestes taules a l’escacs, tot apunta a noves eleccions on crec que Rajoy i Pablo Iglesias es dispararan en nombre de vots a costa dels socialistes i els ciutadans.
I a Catalunya la cosa no està massa millor. Després del rècord en nombre de votants, els independentistes de Junts pel Sí van quedar a tocar de la majoria absoluta. Els anomenats constitucionalistes o unionistes o espanyolistes s’han convençut que han guanyat, tot i que tots junts no arriben a sumar els 62 diputats que tenen els “indepes“. Però aquests necessiten per governar i tirar endavant amb la República als 10 parlamentaris de la CUP. Una suma que semblava senzilla, però que no surt ni amb calculadores. Els de la CUP han volgut decidir en assemblea, però a la votació final empaten 1515 a favor de la investidura de Mas, 1515 en contra. L’operació perfecta i increïble. Ara caldrà saber si una fita tant colossal com fer un nou país arriba a sumar prou suports, almenys entre els que ho han de viure en primera persona. O bé si els incomptables esforços polítics i sentències judicials ho impedeixen minant la moral dels emprenedors.
A nivell econòmic, més números. Els parats s’han reduït de 6 milions a 5 milions, però la bona noticia queda en res quan sabem que els nous treballadors han vist disminuir les seves nòmines i drets de manera considerable.
Els números macro prometen: més creixement econòmic, menys dèficit, menys inflació. Però a tot això se li ha de restar el rècord en el deute: “ja pagarem demà, total els diners costen menys i potser d’aquí un temps manen uns altres i ja ho resoldran ells”.
La corrupció ha crescut en paral·lel al nombre d’investigats i empresonats per fotre la mà a la caixa. Són de tots els partits, de totes les comunitats, de tots colors i gèneres. I alguns estudis poc contrastats asseguren que tot el que han robat serviria perquè no haguessin fet falta les retallades a leducació, la sanitat, la dependència, les pensions o els sous públics. Com va dir en Winston Churchill “Mai tant pocs van fer tant per tants”. Llàstima no se li apliqui una altra frase del polític britànic “Sang, suor i llàgrimes”.
No em vull oblidar en aquest resum que l’anomenada humanitat continua fent bestieses amb el nostre planeta. Mentre augmenten les tones de gasos enviats a l’atmosfera per xemeneies que intenten omplir butxaques, es desfan els pols. Imatge per no oblidar és com viuen els veïns de Pequín, que ja només s’intueixen a través del fum que respiren i que els va matant a poc a poc. I aquí els anem al darrere. Quan algun alcalde decideix reduir el trànsit o la velocitat dels cotxes, aquells que respiren la seva merda són els primers a queixar-se. Collons, són quatre dies, però hauríem de viure millor, no?
I el 2015 també ha estat el de les cinc copes del Barça de Luis Enrique (no són les 6 dels de Guardiola, però Déu n’hi do). Torno a dir que per molts milions que es gastin alguns constructors en fitxar jugadors, àrbitres, UEFAs i FIFES per intentar guanyar títols, no hi ha millor operació que els millor història continuïn amb ganes de victòria.
I fent el joc de paraules fàcil i previsible us diré que no em surten els números quan ens diuen que el preu del barril de petroli es desploma i que això pot ser més una mala notícia que no pas bona. No em surten els números quan els governs ajuden a les grans companyies i no tant a les persones, quan alguns diuen que la solució ha arribat a Veneçuela amb la derrota de Maduro o que Donald Trump podria ser aviat l’home més poderós del món. A partir d’aquí, pots comptar tot el que et sembli del teu any.

 

En castellà

Según cómo, alguno de vosotros leerá este artículo a finales de 2015 o a inicios de 2016. Y qué clase de tipo sería si no hiciera, como casi todos, balance de los últimos 365 días.
Y cuando pienso en las cosas que han pasado, que nos han pasado no puedo evitar una avalancha de números y cifras que lo resumen.
Por ejemplo, que cuatro fanáticos en nombre de Dios han puesto en alerta y en posición de cara de terror a medio mundo. Qué fácil es acojonar cuando se tienen algo de dinero para comprar tres kalashnikov y cinco cinturones llenos de explosivos. Qué fácil es burlar cualquier control siempre y cuando estés dispuesto a volar por los aires bajo la promesa de cuatro cuartos para tu familia y decenas de vírgenes vestales que te esperarán en el cielo.
Cuantos millones se gastan los gobiernos democráticos en armas, vistiendo la compra como un gasto de defensa y cuanto mejoraría todo si destinaran parte de estos millones a hacer sentir menos desgraciados a los futuros suicidas. Quizá de una vez acabaríamos  por un lado con las ganas de matar y por otro con los salva patrias que se envuelven en banderas fascistas que amenazan a inmigrantes recién llegados que huyen del terror que ya hace años que sufren.

Este año en España y en Cataluña ha habido elecciones. Ya no recuerdo exactamente el número, pero ha habido  generales, autonómicas, locales y tantas consultas en las urnas sólo han servido para dejar claro que por muchos votos que se recuenten, este país tiene muchas cosas por resolver, demasiadas, tal vez tendiendo a infinito.

En España, hemos pasado de dos partidos mayoritarios a cuatro, que quizá finalmente se quedan en tres. El PP ha pasado de la mayoría absoluta a 123 diputados (1,2,3, como la cuenta presentada este año por el Santander). El PSOE sigue batiendo récords negativos a la hora de sumar diputados. Podemos, los supuestamente radicales liderados por el señor de la cola de caballo, se han quedado en 69 (qué mejor número para ellos) y Ciudadanos que prometía muchos ciudadanos de su lado se ha quedado en 40. Conclusión? Nadie suma, incluso ni sumando diputados independentistas que en España prefieren restar o no ser contados. Ante estas tablas al ajedrez, todo apunta a nuevas elecciones donde creo que Rajoy y Pablo Iglesias se dispararán en número de votos a costa de los socialistas y los ciudadanos.

Y en Cataluña la cosa no está mejor. Tras el récord en número de votantes, los independentistas de Junts pel Sí se quedaron muy cerca de la mayoría absoluta. Los llamados constitucionalistas o unionistas o españolistas se han convencido de que han ganado, aunque todos juntos no llegan a sumar los 62 diputados que tienen los “indepes”. Pero estos necesitan para gobernar y sacar adelante  la República a los 10 parlamentarios de la CUP. Una suma que parecía sencilla, pero que no sale ni con calculadoras. Los de la CUP han querido decidir en asamblea, pero en la votación final empatan 1.515 a favor de la investidura de Mas, 1515 en contra. La operación perfecta e increíble. Ahora habrá que saber si un hito tanto colosal como hacer un nuevo país llega a sumar apoyos suficientes, al menos entre los que lo tienen que vivirlo en primera persona. O bien si los incontables esfuerzos políticos y sentencias judiciales lo impiden minando la moral de los emprendedores.

A nivel económico más números. Los parados se han reducido de 6 millones a 5 millones, pero la buena noticia queda en nada cuando sabemos que los nuevos trabajadores han visto disminuir sus nóminas y derechos de manera considerable.

Los números macro prometen: más crecimiento económico, menos déficit, menos inflación. Pero a todo esto se le debe restar el récord en la deuda: “ya pagaremos mañana, total el dinero cuestan menos y quizá dentro de un tiempo mandan otros y ya lo resolverán ellos”.

La corrupción ha crecido en paralelo al número de investigados y encarcelados por meter la mano en la caja. Son de todos los partidos, de todas las comunidades, de todos colores y géneros. Y algunos estudios poco contrastados aseguran que todo lo que han robado serviría para que no hubieran hecho falta los recortesen  educación,  sanidad,  dependencia,  pensiones o  sueldos públicos. Como dijo Winston Churchill “Nunca tan pocos hicieron tanto por tantos”. Lástima no se le aplique otra frase del político británico “Sangre, sudor y lágrimas”.

No me quiero olvidar en este resumen que la llamada humanidad sigue haciendo bestialidades con nuestro planeta. Mientras aumentan las toneladas de gases enviados a la atmósfera por chimeneas que intentan llenar bolsillos, se deshacen los polos. Imagen para no olvidar es como viven los vecinos de Pekín, que ya sólo se intuyen a través del humo que respiran y que los va matando poco a poco. Y aquí vamos por un camino parecido. Cuando algún alcalde decide reducir el tráfico o la velocidad de los coches, los que respiran su mierda son los primeros en quejarse. Joder, son cuatro días, pero deberíamos vivir mejor, no?

Y en 2015 también ha sido el de las cinco copas del Barça de Luis Enrique (no son las 6 de los de Guardiola, pero no está mal). Vuelvo a decir que por muchos millones que se gasten algunos constructores en fichar jugadores, árbitros, UEFA y FifA para intentar ganar títulos, no hay mejor operación que los mejores de la historia continúen con ganas de victoria.

Y haciendo el juego de palabras fácil y previsible os diré que no me salen los números cuando nos dicen que el precio del barril de petróleo se desploma y que esto puede ser más una mala noticia que una buena. No me salen los números cuando los gobiernos ayudan a las grandes compañías y no tanto a las personas, cuando algunos dicen que la solución ha llegado a Venezuela con la derrota de Maduro o que Donald Trump podría ser pronto el hombre más poderoso del mundo. A partir de ahí, puedes contar todo lo que te parezca.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s