2 minuts pel Mid

Llanto-cantidad-victimas-poblacion-afectadaAFP_CLAIMA20130811_0080_17

En català

El Mid té 12 anys i li agrada anar escola. Primer perquè allà aprèn moltes coses que li ensenyen els mestres. Però hi ha moltes altres raons per les quals va content a estudiar al col·legi.
A casa seva les coses no van bé. El seu pare no té feina i des de fa temps beu massa. I de vegades, està tant borratxo que pega la mare. També pega al Mid, però al nen li fan més mal els cops que rep sa mare que els propis. Sovint pensa que un dia, quan sigui una mica més gran, li pararà els peus al pare i defensarà la mare.
Al Mid també li agrada anar a classe perquè té molts amics i amb ells oblida els mals moments a casa. Amb els seus companys juga, corre i s’ho passa d’allò més bé. Fins i tot quan es barallen...el Mid de vegades s’imagina que aquestes disputes i cops amb els amics el preparen per quan hagi de plantar cara al seu pare.
El MId també accelera el pas cap a l’escola pensant en la Mina, una nena de classe que fa temps que li agrada. La seva cabellera llarga i negra, els seus ulls de color oliva i els foradets que se li fan a cantó i cantó de la galta quan somriu. Al Mid li agrada la Mina. I molts cops pensa en ella per oblidar el què passa casa, per no sentir el que sent a casa, per no veure el que veu a casa, perquè els cops propis i a la mare s’esvaeixin veient la cabellera llarga i negra i els ulls de color oliva. I a més, la Mina fa unes setmanes que el correspon. Es busquen les mirades, es somriuen i des de fa uns dies tornen a casa junts. De fet, el Mid es desvia del seu camí per estar més estona amb la seva estimada. Fa dos dies van fer el recorregut agafats de la mà, i en arribar a la cantonada de la casa de la Mina es van fer un petó.
La felicitat del Mid és total quan va a l’escola, la felicitat s’acaba d’arrodonir amb una cartera on porta els quaderns i els llapis. Té la cartera després de treballar tres mesos pel senyor Bukla, ajudant-lo en el seu negoci, carregant caixes, ordenant estanteries, arreplegant mercaderies i netejant el local. El Mid és jove, però és fort i sap que es farà més fort fent aquesta feina i això suposarà que es pugui enfrontar abans al seu pare. El senyor Bukla ha pagat al Mid amb unes monedes, unes pomes i una cartera encara nova que era del seu fill.
El Mid és feliç.
Amb el què ha guanyat també vol comprar-li un regal a la Mina, per segellar el seu amor. I ha pensat en una diadema que reculli la seva llarga i negra cabellera. Va veure la diadema un dia en el mercat. I ha pensat que aquest matí, s’aixecaria aviat i passaria a comprar el regal de camí a l’escola.
Ha sortit de casa corrent. Aquesta nit no hi ha hagut baralla a casa perquè son pare encara no ha tornat. El Mid s’ha rentat la cara, s’ha posat una camisa blanca, la millor que té i s’ha embalat cap al mercat. Ha anat directe a la paradeta que hi ha a l’entrada. No sap si triar entre la diadema de color rosa o la vermella. Quin color li sentiria millor a la Mina? Agafa una de les monedes que tant li ha costat guanyar i que ara li servirà per demostrar el seu amor. La llença a l’aire i la recull ràpid amb una revolada de braç. Té la moneda atrapada a la mà en forma de puny i just quan l’obre per mirar què ha de fer…. Un cop gegant l’estampa contra el mur que té a uns metres.. El Mid queda boca terrosa. Després de sentir un esclat, ara no sent res, més enllà d’un xiulet. La sang li ennuvola els ulls, té una pressió immensa al pit i no entén com la seva cama ha pogut quedar en aquesta posició.
Tal com està, entreveu que el mercat ara és només un descampat i les paradetes són totes a terra, com la gent, com ell i com totes les diademes. Fum, pudor de carn cremada, crits, plors de dolor, maldat i destrucció.
El Mid té un moment per pensar que no podrà ajudar la mare dels atacs del pare, que no ha arribat a estrenar la cartera que tant li va costar guanyar, que ja no jugarà més amb els amics, que ja no aprendrà res més a escola i que no li ha pogut demostrar a la Mina el molt que se l’estimava. La Mina, la Mina, almenys que ella no estigui aquí.
El Mid tanca els ulls per sempre.

Raqa, Síria. Desembre 2015. Bombardejos de França, Gran Bretanya i els Estats Units contra territori dominat per Estat Islàmic. Dany col·lateral o atemptat?

 

En castellà

Mid tiene 12 años, le gusta ir escuela. Primero porque allí aprende muchas cosas que le enseñan los maestros. Pero hay muchas otras razones por las que va contento a estudiar al colegio.


En su casa las cosas no van bien. Su padre no tiene trabajo y desde hace tiempo bebe demasiado. Y a veces, está tan borracho que pega a la madre. También pega a Mid, pero al niño le hacen más daño los golpes que recibe su madre que los propios. Mid piensa que un día, cuando sea un poco mayor, le parará los pies al padre y defenderá a la madre.


A Mid también le gusta ir a clase porque tiene muchos amigos y con ellos olvida los malos momentos en casa. Con sus compañeros juega, corre y se lo pasa en grande. Incluso cuando se pelean …Mid  se imagina que estas disputas y golpes con los amigos le preparan para cuando tenga que hacer frente a su padre.


Mid también acelera el paso hacia la escuela pensando en Mina, una niña de clase que hace tiempo que le gusta. Su cabellera larga y negra, sus ojos de color aceituna y los agujeritos que se le hacen a lado y lado de la mejilla cuando sonríe.

A Mid le gusta Mina. Y muchas veces piensa en ella para olvidar lo que pasa en casa, para no sentir lo que siente en casa, para no ver lo que ve en casa, porque los golpes propios y a la madre  se desvanecen viendo la cabellera larga y negra y los ojos de color aceituna. Y además,  Mina hace unas semanas que  le corresponde. Se buscan las miradas, se sonríen y desde hace unos días vuelven a casa juntos. De hecho,  Mid se desvía de su camino para estar más tiempo con su amada. Hace dos días hicieron el recorrido de la mano, y al llegar a la esquina de la casa de Mina se besaron.


La felicidad de Mid es total cuando va a la escuela, la felicidad se acaba de redondear con una cartera donde lleva los cuadernos y los lápices. La tiene después de trabajar tres meses para el señor Bukla, ayudándole en su negocio, cargando cajas, ordenando estanterías, recogiendo mercancías y limpiando el local.  Mid es joven, pero fuerte y sabe que se hará más fuerte haciendo este trabajo y esto supondrá que se pueda enfrentar antes a su padre. El señor Bukla ha pagado a Mid con unas monedas, unas manzanas y una cartera aún nueva que era de su hijo.


Mid es feliz.


Con lo que ha ganado también quiere comprar un regalo a  Mina, para sellar su amor. Y ha pensado en una diadema que recoja su larga y negra cabellera. Vio la diadema un día en el mercado. Y ha pensado que esta mañana, se levantaría pronto y pasaría a comprar el regalo de camino a la escuela.


Ha salido de casa corriendo. Esta noche no ha habido pelea en casa porque su padre aún no ha vuelto.  Mid se ha lavado la cara, se ha puesto una camisa blanca, la mejor que tiene y se ha embalado hacia el mercado. Ha ido directo a la parada que hay en la entrada. No sabe si elegir entre la diadema de color rosa o roja. Qué color le sentiría mejor a Mina? Coge una de las monedas que tanto le ha costado ganar y que ahora le servirá para demostrar su amor. La tira al aire y la recoge rápido con un rápido movimiento  de brazo. Tiene la moneda atrapada en la mano en forma de puño y justo cuando la abre para mirar el resultado …. Un golpetazo le estampa contra el muro que tiene a unos metros .. Mid queda boca abajo. Después de oír un estallido, ahora no siente nada, más allá de un silbido. La sangre le nubla los ojos, tiene una presión inmensa en el pecho y no entiende cómo su pierna ha podido quedar en esta posición.


Tal como está, vislumbra que el mercado ahora es sólo un descampado y las paradas están todas en el suelo, como la gente, como él y como todas las diademas. Humo, olor a carne quemada, gritos, llantos de dolor, maldad y destrucción.


Mid tiene un momento para pensar que no podrá librar a su madre de los ataques del padre, que no ha llegado a estrenar la cartera que tanto le costó ganar, que ya no jugará más con los amigos, que ya no aprenderá nada más en la escuela y que no le ha podido demostrar  a Mina lo mucho que la quería.  Mina, Mina. Al menos que ella no esté aquí.


Mid cierra los ojos para siempre.


Raqa, Siria. Diciembre 2015. Bombardeos de Francia, Gran Bretaña y los Estados Unidos contra territorio dominado por Estado Islámico. Daño colateral o atentado?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s