En català
Des de fa uns mesos, la premsa espanyola, inclosa bona part de la barcelonina, diu que el procés sobiranista ha fet canviar de seu moltes empreses ubicades a Catalunya, cap a Madrid sobretot. Aquests informadors que informen mitges, i només de la part que els interessa, no diuen que moltes d’aquestes empreses es deslocalitzen perquè els impostos a Madrid són més baixos que a Catalunya.
Aquests informadors, que no diuen que any rere any es creen a Catalunya més empreses de les que marxen, posen com última i única raó de la fuita que els emprenedors i empresaris catalans tenen por dels llamps i trons de la tempesta independentista i volen atracar (oops) en un port aixoplugat en ple altiplà castellà.
Freixenet és una de les empreses amb arrels catalanes que de moment no ha canviat de seu social (ho farà algun dia?) , però el seu president José Luis Bonet sembla que ha estat captat per fer veure que els catalans on millor poden estar és dins d’Espanya. M’explico. Aquesta setmana l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica a Madrid l’ha premiat amb el Tintero, un guardó que s’entrega a la personalitat econòmica més receptiva amb la premsa en l’últim any. M’aprecio el senyor Bonet des de fa anys, però m’ha sorprès que una persona tan discreta i poc amiga de ser immortalitzat per les càmeres sigui honrada per la seva transparència. No us dic que Bonet mereixi el premi Secante al personatge més esquerp (aquests premis Tintero y Secante premien els dos casos), però sí que se m’acudeix molta altra gent per rebre el premi a ser “amic de la premsa”.
I em pregunto…no serà un reconeixement més de Madrid (potser modest) a Bonet pel seu posicionament polític contrari a la independència, d’altra banda molt lloable? Bonet té un currículum excel·lent i ampli molt abans de posicionar-se sobre la independència. Economista, advocat i empresari d’èxit presideix Freixenet, Fira de Barcelona, Alimentària, l’Associació de Marques Espanyoles, membre nat del Mobile…I just després del seu posicionament va ser proposat i nomenat pel govern de Rajoy president de les Cambres espanyoles, un fòrum tan important que te com a vicepresidents Ana Botín del Santander o Miquel Valls, el president de la cambra de Barcelona.
I vaig més enllà...Bonet no serà una peça més per dir que els catalans on millor poden estar és a Espanya (quan en realitat estem parlant d’alguns catalans dins d’algunes institucions espanyoles).
Més exemples… Des de fa uns anys Joan Rosell presideix la patronal empresarial CEOE. Rosell és també partidari de l’estabilitat política per garantir l’estabilitat i la recuperació econòmica. Acaba de ser reelegit en el seu càrrec i és una de les persones amb més poder en el món econòmic, interlocutor habitual de Mariano Rajoy i fa unes setmanes va comparèixer amb Bonet de Freixenet davant la premsa per dir que s’havia d’arraconar el procés sobiranista.,
La setmana passada, fonts molt ben informades em van dir que el substitut de Cándido Méndez a la UGT seria el català José Luis Álvarez, sempre i quan Pepe ho volgués. Te el suport de les fortes unions de la Construcció i Metall i de les federacions d’Andalusia, València i Catalunya (liderada per Álvarez des de fa anys). Si es confirma… Tindrem un altre català situat en la primera línia a Madrid.
I imagineu-vos si Ciutadans i Albert Rivera guanyessin les eleccions del 20 de desembre. Els últims sondejos els situen per sobre del PSOE i a escassos 4 punts del PP. Conec a molta gent que a Madrid i a la resta d’Espanya que diu que el millor actiu de Rivera per ser president és que és un català que vol la unitat d’Espanya.
Seria possible que en el moment de més tensió entre Catalunya i Espanya en els últims temps… Catalans com Rivera, Bonet, Rosell, Álvarez estiguessin al capdavant de moltes institucions espanyoles?
La partida continua i molts encara no se saben les regles.
En castellà
Desde hace unos meses, la prensa española, incluida buena parte de la barcelonesa, dice que el proceso soberanista ha hecho cambiar de sede muchas empresas ubicadas en Cataluña, hacia Madrid sobre todo. Estos informadores que informan a medias, y sólo de la parte que les interesa, no dicen que muchas de estas empresas se deslocalizan porque los impuestos en Madrid son más bajos que en Cataluña.
Estos informadores, que no dicen que año tras año se crean en Cataluña más empresas de las que marchan, ponen como última y única razón de la fuga que los emprendedores y empresarios catalanes tienen miedo de los rayos y truenos de la tormenta independentista y quieren atracar ( oops) en un puerto cobijado en pleno altiplano castellano.
Freixenet es una de las empresas con raíces catalanas que de momento no ha cambiado de sede social (lo hará algún día?), Pero su presidente José Luis Bonet parece que ha sido captado por hacer ver que los catalanes donde mejor pueden estar es dentro de España. Me explico. Esta semana la Asociación de Periodistas de Información Económica en Madrid la ha premiado con el Tintero, un galardón que se entrega a la personalidad económica más receptiva con la prensa en el último año. Aprecio el señor Bonet desde hace años, pero me ha sorprendido que una persona tan discreta y poco amiga de ser inmortalizado por las cámaras sea honrada por su transparencia. No os digo que Bonet merezca el premio Secante al personaje más arisco (estos premios Tintero y Secante premian ambos casos), pero sí que se me ocurre mucha otra gente para recibir el premio a ser “amigo de la prensa”.
Y me pregunto … no será un reconocimiento más de Madrid (quizá modesto) a Bonet por su posicionamiento político contrario a la independencia, por otra parte muy loable? Bonet tiene un currículum excelente y amplio mucho antes de posicionarse sobre la independencia. Economista, abogado y empresario de éxito preside Freixenet, Fira de Barcelona, Alimentaria, la Asociación de Marcas Españolas, miembro nato del Mobile … Y justo después de su posicionamiento fue propuesto y nombrado por el gobierno de Rajoy presidente de las Cámaras españolas, un foro tan importante que tiene como vicepresidentes Ana Botín del Santander o Miquel Valls, el presidente de la cámara de Barcelona.
Y voy más allá … Bonet no será una pieza más para decir que los catalanes donde mejor pueden estar es en España (cuando en realidad estamos hablando de algunos catalanes dentro de algunas instituciones españolas).
Más ejemplos … Desde hace unos años Juan Rosell preside la patronal empresarial CEOE. Rosell es también partidario de la estabilidad política para garantizar la estabilidad y la recuperación económica. Acaba de ser reelegido en su cargo y es una de las personas con más poder en el mundo económico, interlocutor habitual de Mariano Rajoy y hace unas semanas compareció con Bonet de Freixenet ante la prensa para decir que había que arrinconar el proceso soberanista.
La semana pasada, fuentes muy bien informadas me dijeron que el sustituto de Cándido Méndez en UGT sería el catalán José Luis Álvarez, siempre y cuando Pepe lo quisiera. Tiene el apoyo de las fuertes uniones de la Construcción y Metal y de las federaciones de Andalucía, Valencia y Cataluña (liderada por Álvarez desde hace años). Si se confirma … Tendremos otro catalán situado en la primera línea en Madrid.
E imaginaos si Ciudadanos y Albert Rivera ganaran las elecciones del 20 de diciembre. Los últimos sondeos los sitúan por encima del PSOE y a escasos 4 puntos del PP. Conozco a mucha gente que en Madrid y en el resto de España que dice que el mejor activo de Rivera para ser presidente es que es un catalán que quiere la unidad de España.
Sería posible que en el momento de mayor tensión entre Cataluña y España en los últimos tiempos … Catalanes como Rivera, Bonet, Rosell, Álvarez estuvieran al frente de muchas instituciones españolas?
La partida continúa y muchos desconocen las reglas.