Rato, Roto?

rato

En català

Fa uns anys vaig tenir el dubtós gust d’entrevistar Rodrigo Rato Figaredo, aleshores tot poderós vicepresident econòmic de José María Aznar i la figura més ben situada per substituir-lo com a líder del Partit Popular. Era l’home que amb pic i pala va introduir Espanya en el Shangri-La de l’euro, responsable del miracle econòmic espanyol, aquell que va rescatar l’Espanya de Felipe González i la va situar com un model de gestió a seguir Aquella va ser una entrevista agredolça, perquè la recordo sobretot per un moc que em va fotre quan li vaig preguntar sobre un escàndol que esquitxava el seu company de gabinet Josep Piqué amb la venda poc clara d’Ertoil als kuwaitians de KIO. Amb tots els casos de corrupció que han esdevingut des d’aleshores, aquesta venda sembla un cas menor, de fireta.
Aquell Rato vicepresident, inflat d’orgull, narcisisme i vanitat, conqueridor de consciències, d’empresaris, periodistes i de faldilles joves em va dir….”vostè no sap de què parla”. Un argument que va mantenir quan jo li vaig dir que potser jo no en tenia ni idea, però que el cas omplia portades de diari i tertúlies radio televisives.
Aquella frase amb to de menyspreu i d’autosuficiència em va afectar. Però no massa temps. El just per veure com Rato també tenia el mateix to quan algú altre gosava posar-li en dubte qualsevol dels seus dogmes o quan va desempallegar-se sense massa problemes de l’escàndol de Gescartera. Aquell xiringuito financer que va arruïnar molta gent, aquella guingueta regentada per persones molt pròximes al PP i a Rato (dos secretaris d’estat seus…Rodríguez Ponga i Giménez Reyna en van sortir molt esquitxats). Rato va tenir la sort que aquell cas es va oblidar gràcies a allò d’anar a envair països amb guerres per recuperar suposades armes de destrucció massiva, que finalment ni existien.
Rato no va ser triat com a successor pel dit que manava, Però sí que va aconseguir un càrrec encara més llaminer: dirigir el Fons Monetari Internacional, un organisme tot poderós fet a la mida de Rato que havia de vetllar per l’economia mundial (tal com diu el seu nom). Però resulta que organisme tot poderós dirigit per l’home tot poderós no va veure la crisi que va enfonsar el món i molts dels seus habitants. Potser això i l’amor van fer abandonar Rato el Fons i Washington.
Però la seva estrella encara era lluminosa i només aterrar a Madrid li van oferir dirigir Cajamadrid i ser el Moisès que dirigiria la fusió d’un munt de caixes sota el nom de Bankia. Ara s’ha sabut que aquella presumpta cova d’Ali Baba era dirigida per un grup de lladregots o d’ineptes que van enfonsar l’entitat. Que usaven targetes de crèdit no declarades a Hisenda per pagar roba, restaurants, viatges i putes. I que per acabar d’arrodonir el pastís van amagar i falsejar informació per vendre preferents i accions a pobres desgraciats que ara han perdut els estalvis.
Resultat… Més de 20 mil milions d’euros públics per tapar la via d’aigua oberta.
I el fiasco de Rato no acaba aquí. La Justícia l’està investigant per un patrimoni fabulós, obtingut a través de presumptes delictes de corrupció, frau i blanqueig de capitals i a més un patrimoni fabulós amagat a Hisenda, la Hisenda que ell va dirigir durant anys, que dirigia quan em menyspreava per fer-li una pregunta incòmoda en una entrevista.
Però això no és el que més em fot de tot plegat. El que més em fot és que aquest estiu, Rato, ja menyspreat i assetjat pels seus, es va queixar al jutge perquè se sentia indefens i preocupat per la seva situació processal. I ho denunciava davant ministres o davant la premsa. Però ho feia des d’un barco amb pinta d’estar ple de llibres, gin tònics i caviar en ple Mediterrani i mentre milers, milions d’afectats per la seva gestió desastrosa i potser delictiva el veien fotografiat, deixant entreveure el seu cul. L’únic cul que l’ha preocupat en la seva vida.

En castellà

Hace unos años tuve el dudoso gusto de entrevistar a Rodrigo Rato Figaredo, entonces todo poderoso vicepresidente económico de Aznar y la figura mejor situada para sustituirlo como líder del PP. Era el hombre que con pico y pala introdujo a España en el Shangri-La del euro, responsable del milagro económico español, el que rescató la España de Felipe González y la situó como un modelo de gestión a seguir Aquella fue una entrevista agridulce, porque la recuerdo sobre todo por un moco que me sopló cuando le pregunté sobre un escándalo que salpicaba a su compañero de gabinete Josep Piqué con la venta poco clara de Ertoil los kuwaitíes de KIO. Con todos los casos de corrupción que se han visto desde entonces, esta venta parece un caso menor, de feria.


Aquel Rato vicepresidente, hinchado de orgullo, narcisismo y vanidad, conquistador de conciencias, de empresarios, periodistas y de faldas jóvenes me dijo …. “usted no sabe de qué habla”. Un argumento que mantuvo cuando yo le dije que tal vez yo no tenía ni idea, pero que el caso llenaba portadas de periódico y tertulias radio televisivas.


Aquella frase con tono de desprecio y de autosuficiencia me afectó. Pero no demasiado tiempo. Lo justo para ver cómo Rato también tenía el mismo tono cuando alguien osaba ponerle en duda cualquiera de sus dogmas o cuando se desembarazó sin demasiados problemas del escándalo de Gescartera. Aquel chiringuito financiero que arruinó a mucha gente, aquel chiringuito regentado por personas muy cercanas al PP y a Rato (dos secretarios de estado suyos … Rodríguez Ponga y Giménez Reyna  se vieron sériamente salpicados). Rato tuvo la suerte de que aquel caso se olvidó gracias a lo de ir a invadir países con guerras para recuperar supuestas armas de destrucción masiva, que finalmente ni existían.


Rato no fue elegido como sucesor por el dedo que mandaba, Pero sí consiguió un cargo aún más goloso: dirigir el Fondo Monetario Internacional, un organismo todo poderoso hecho a la medida de Rato que debía velar por la economía mundial ( tal como dice su nombre). Pero resulta que el organismo todo poderoso dirigido por el hombre todo poderoso no vio la crisis que hundió al mundo y a muchos de sus habitantes. Quizás esto y el amor hicieron abandonar a Rato el Fondo y Washington.


Pero su estrella aún era luminosa y sólo aterrizar en Madrid le ofrecieron dirigir Cajamadrid y ser el Moisés que dirigiría la fusión de un montón de cajas bajo el nombre de Bankia. Ahora se ha sabido que aquella presunta cueva de Ali Baba era dirigida por un grupo de rateros o de ineptos que hundieron la entidad. Que usaban tarjetas de crédito no declaradas a Hacienda para pagar ropa, restaurantes, viajes y putas. Y que para acabar de redondear el pastel escondieron y falsearon información para vender preferentes y acciones a pobres desgraciados que ahora han perdido los ahorros.


Resultado … Más de 20 mil millones de euros públicos para tapar la vía de agua abierta.
Y el fiasco de Rato no termina ahí. La Justicia lo está investigando por un patrimonio fabuloso, obtenido a través de presuntos delitos de corrupción, fraude y blanqueo de capitales y además un patrimonio fabuloso escondido a Hacienda, la Hacienda que él dirigió durante años, que dirigía cuando me despreciaba por hacerle una pregunta incómoda en una entrevista.


Pero eso no es lo que más me jode de todo. Lo que más me jode es que este verano, Rato, ya despreciado y acosado por los suyos, se quejó al juez porque se sentía indefenso y preocupado por su situación procesal. Y lo denunciaba ante ministros o ante la prensa. Pero lo hacía desde un barco con pinta de estar lleno de libros, gin tonics y caviar en pleno Mediterráneo y mientras miles, millones de afectados por su gestión desastrosa y quizás delictiva lo veían fotografiado, dejando entrever su culo. El único culo que le ha preocupado en su vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s