Català i Castellà

Castellano-catalán3

En català
Res de victimisme, eh? Res. En absolut. Sempre recordaré quan mon pare em va dir un cop que quan era petit i (uns cinc o sis anys) va anar al cinema amb son pare, mon avi, i un militar li va fotre una cleca quan abans de la pel·lícula va començar a sonar l’himne espanyol i ell no es va aixecar per retre-li homenatge, i a més va tenir la gosadia de parlar en català. Merda de militar per pagar un nen i merda d’himne que necessita reverències. No dic que tots els militars i tots els himnes siguin una merda, si ho són en aquell moment i en aquella circumstància.
Res de victimisme, eh? Res. Jo vaig començar a estudiar català a l’escola amb uns 9 anys. Fins aleshores estava prohibit per llei i per mandat diví. Recordo com alguns dels meus companys de classe, la majoria de classe mitjana (res de lumpen) deien que allò del català era una ventafocs, una classe de la qual no se n’havia de fer ni cas. I alguns d’ells arribaven a dir que ells…parlaven cristià, no una llengua (o dialecte, vés a saber) que estava prohibit fins fa poc. Ara alguns d’aquests demanen igualtat pel castellà i que el català enfonsa el castellà i tal i qual….
Res de victimisme, eh? Res. Uns 30 anys després, just ara. Aquest govern i d’altres abans. I molta gent, ara i abans, d’aquí i d’allà, diu que a Catalunya els nens i nenes que estudien l’actual model lingüístic no aprendran mai castellà. Els que propaguen aquesta mentida ho fan per interessos polítics i molts dels que se’ls escolten… S’ho creuen, per ignorància o perquè els convé, o perquè són aquell ramat que segueix el que diu el pastor fins que entren a l’escorxador.
Diuen que moltes famílies que volen que els seus fills estudiïn en castellà a Catalunya no ho poden fer. Nombre d’aquestes famílies l’últim any? Set, Siete. A València, trenta mil famílies, treinta mil famílies volen que els seus fills estudiïn en valencià/català i de moment ni Déu els fa cas (Ximo, ja tardes). Tampoc ningú va dir res quan el govern corrupte dels valencians va tancar de manera injusta i sabent el què es feia Canal 9, una de les poques empremtes del valencià/català en aquest territori. (tot i que el castellà estava present en el 80% de la seva programació).
Aquests nous demòcrates que ara demanen igual tracte pel castellà que pel català mai no van dir res quan el franquisme trepitjava el català. Aquests demòcrates, nascuts en democràcia o en dictadura, no diuen que el 75% dels canals de televisió a Catalunya són en castellà, que la meitat de les emissores de ràdio parlen en castellà, que si vas a un quiosc…. Només hi ha espai per publicacions en castellà, que si vas a una llibreria, la immensa majoria de títols són en castellà. I no diuen res sobre el fet que a Catalunya no hi ha problema lingüístic, cap ni un, perquè ens entenem tots perfectament. Des de sempre.
Res de victimisme, eh? Res, en absolut. Jo sóc bilingüe, perfectament bilingüe i em sento tan còmode parlant en castellà com en català, pensant en les dues llengües, actuant amb les dues llengües, que considero meves i que ningú, ningú em prendrà.
I el mateix passa amb la immensa majoria de nens i de nenes a Catalunya.
No poden dir el mateix els nens i les nenes de bona part de les espanyes. D’entrada perquè només coneixen un idioma…no el de Cervantes. Un greu insult a l’autor del Quixot. La majoria d’aquests nens i nens només parlen un castellà lleig, pobre i poc reconeixible. Una merda, com aquell militar, que no mereix ser considerat castellà. Valdria més que alguns comencessin a espanyolitzar a aquells que no creieu enemics….

En castellà

Nada de victimismo, eh? Nada. En absoluto. Siempre recordaré cuando mi padre me dijo una vez que cuando era pequeño y (unos cinco o seis años) fue al cine con su padre, mi abuelo, y un militar le pegó una cachete cuando antes de la película comenzó a sonar el himno español y él no se levantó para rendirle homenaje, y además tuvo la osadía de hablar en catalán. Mierda de militar por pegar a un niño y mierda de himno que necesita de  reverencias. No digo que todos los militares y todos los himnos sean una mierda, si lo son en ese momento y en esa circunstancia.

Nada de victimismo, eh? Nada. Yo empecé a estudiar catalán en la escuela con unos 9 años. Hasta entonces estaba prohibido por ley y por mandato divino. Recuerdo como algunos de mis compañeros de clase, la mayoría de clase media (nada de lumpen) decían que lo del catalán era una cenicienta, una clase de la que no se había de hacer ni caso. Y algunos de ellos llegaban a decir que ellos … hablaban cristiano, no una lengua (o dialecto, a saber) que estaba prohibido hasta hace poco. Ahora algunos de estos piden igualdad para el castellano y que el catalán hunde el castellano y tal y cual ….

Nada de victimismo, eh? Nada. Unos 30 años después, justo ahora. Este gobierno y otros antes. Y mucha gente, ahora y antes, de aquí y de allí, dice que en Cataluña los niños y niñas que estudian el actual modelo lingüístico no aprenderán nunca castellano. Los que propagan esta mentira lo hacen por intereses políticos y muchos de los que se les escuchan … Se lo creen, por ignorancia o porque les conviene, o porque son aquel rebaño que sigue lo que dice el pastor hasta que entran en el matadero.

Dicen que muchas familias que quieren que sus hijos estudien en castellano en Cataluña no lo pueden hacer. Número de estas familias en el último año? Siete, Siete. En Valencia, treinta mil familias, treinta mil familias quieren que sus hijos estudien en valenciano / catalán y de momento ni Dios les hace caso (Ximo, ya tardas). Tampoco nadie dijo nada cuando el gobierno corrupto de los valencianos cerró de manera injusta y sabiendo lo que se hacía Canal 9, una de las pocas huellas del valenciano / catalán en este territorio. (aunque el castellano estaba presente en el 80% de su programación).

Estos nuevos demócratas que ahora piden igual trato por el castellano que el catalán nunca dijeron nada cuando el franquismo pisaba el catalán. Estos demócratas, nacidos en democracia o en dictadura, no dicen que el 75% de los canales de televisión en Cataluña son en castellano, que la mitad de las emisoras de radio hablan en castellano, que si vas a un quiosco …. Sólo hay espacio para publicaciones en castellano, que si vas a una librería, la inmensa mayoría de títulos son en castellano. Y no dicen nada sobre el hecho de que en Cataluña no hay problema lingüístico, ni uno, porque nos entendemos todos perfectamente. Desde siempre.

Nada de victimismo, eh? Nada, en absoluto. Yo soy bilingüe, perfectamente bilingüe y me siento tan cómodo hablando en castellano como en catalán, pensando en las dos lenguas, actuando con las dos lenguas, que considero mías y que nadie, nadie me arrebatará..

Y lo mismo ocurre con la inmensa mayoría de niños y de niñas en Cataluña.
No pueden decir lo mismo los niños y niñas de buena parte de las españas. De entrada porque sólo conocen un idioma … no el de Cervantes. Un grave insulto al autor del Quijote. La mayoría de estos niños y niñas sólo hablan un castellano feo, pobre y poco reconocible. Una mierda, como aquel militar, que no merece ser considerado castellano. Sería mejor que algunos empezaran a españolizar a aquellos que no creen enemigos ….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s