El rei distant

rey

En català

El 1837 Hans Christian Andersen va escriure “El vestit nou del rei”. Per alguns és un conte més per a nens del més gran autor de contes per a nens que hi ha hagut mai. Però per molts altres ens resulta una mostra supèrbia i brillant de com la veritat no és tal simplement perquè molts pensin que ho és.
Per qui no hagi llegit l’obra o per a qui no li hagin mai explicat, us diré que “El vestit nou del rei” tracta de com un monarca fart de riqueses i que ho té tot encarrega a uns modistes estrangers el millor vestit mai fet, d’una tela fina i lleugera. Però en realitat aquests modistes resulten ser uns murris que no sabien ni cosir un botó. I aquests buscavides li regalen al rei un vestit invisible i asseguren que només el poden veure aquelles persones llestes i intel·ligents i en canvi els estúpids no poden apreciar la penyora. Evidentment, ningú li diu al rei (ni tan sols ell mateix) que va nu i tots els seus súbdits acrediten que el vestit és magnífic. Finalment, ha de ser un nen, poc preocupat per ser llest o estúpid, el que li digui al rei que va nu.
Fa uns dies el rei Felip va rebre al president de la Generalitat Artur Mas a la Zarzuela. Els detalls de la conversa no els sabem, però tots ens els podem imaginar. Un rei empipat que li diu al president català que no pot continuar dirigint el procés sobiranista camí de la independència. És normal i lògic. El rei Felip és el cap d’estat espanyol i no li interessa gens que el seu estat es desmembri i sobretot si la part que es vol desmembrar contribueix i molt al manteniment de la paradeta.
Però més enllà de no saber els detalls de la conversa entre Borbó i Grècia i Mas, el què més ha transcendit és la cara de pomes agres del monarca davant el català. Felip que sempre presumeix, com son pare, de ser agradable, simpàtic i pròxim, va posar la cara més seriosa i distant possible per mostrar allò que no va dir… El seu desencant i empipament amb la situació que es viu a Catalunya, o almenys entre bona part de la seva ciutadania.
I aprofitant que he començat l’article citant Andersen, permeteu-me que faci com aquell nen del seu conte que li diu al rei que va nu, que no va vestit tal com pensa. Permeteu-me que amb tot el respecte possible li digui al rei el què penso. Amb respecte, però també amb el sentit comú d’aquell nen al qual no li importava dir la veritat més enllà que la resta li diguessin mentides al rei per tal de no fer-lo enfadar ni per poder ser considerats uns estúpids.

1-Fer cara de pocs amics quan reps a casa teva, que és la de tots, a un convidat queda lleig. I més si aquell convidat és una persona que representa un col·lectiu molt gran de ciutadans que l’han votat democràticament a les urnes.
2-Felip com rei d’Espanya, i de la mateixa manera que el seu pare, no ha estat triat per aquestes urnes que atorguen al poble el dret a decidir allò que volen.
3-De veritat Felip vol ser considerat el rei de tots? Amb aquesta cara seria i potser de menyspreu (tot i que lògica) ha fet que molts catalans ja no el sentin com a seu (i ha refermat a aquells que ja fa temps o mai no l’han sentit com a seu).
4-Aquest posat seriós i distant del rei amb Mas contrasta amb el que fa d’eixerit quan va a veure a amics dictadors i tirans que té repartits pel món.
5-Que no escolti només als seus súbdits, aquells que mai no li diran que va nu, encara que ho vagi. I que surti al carrer. Quan vagi a Catalunya que no vagi a dormir a palaus, que no es limiti a conduir cotxes espectaculars o a navegar en iots de 30 metres d’eslora o a menjar en restaurant de cinc forquilles a cales perdudes. Que surti al carrer, escolti a la gent i potser se n’adonarà que no va amb el vestit adequat.

En castellà

En 1837 Hans Christian Andersen escribió “El traje nuevo del rey”. Para algunos es un cuento más para niños del mayor autor de cuentos para niños que ha habido nunca. Pero para muchos otros nos resulta una muestra soberbia y brillante de cómo la verdad no es tal simplemente porque muchos piensen que lo es.


Para quien no haya leído la obra o para quien no le hayan nunca explicado, os diré que “El traje nuevo del rey” trata de cómo un monarca harto de riquezas y que lo tiene todo encarga a unos modistas extranjeros el mejor vestido nunca hecho, de una tela fina y ligera. Pero en realidad estos modistas resultan ser unos pícaros que no sabían ni coser un botón. Y estos buscavidas le regalan al rey un traje invisible y aseguran que sólo lo pueden ver aquellas personas listas e inteligentes y en cambio los estúpidos no pueden apreciar la prenda. Evidentemente, nadie le dice al rey (ni él mismo) que va desnudo y todos sus súbditos acreditan que el vestido es magnífico. Ha de ser un niño, poco preocupado por ser listo o estúpido,el que le diga al rey que va desnudo.
Hace unos días el rey Felipe recibió al presidente de la Generalitat Artur Mas en la Zarzuela. Los detalles de la conversación no los sabemos, pero todos nos los podemos imaginar. Un rey enfadado que le dice al presidente catalán que no puede continuar dirigiendo el proceso soberanista camino de la independencia. Es normal y lógico. El rey Felipe es el jefe de estado español y no le interesa nada que su estado se desmembre y sobre todo si la parte que se quiere desmembrar contribuye y mucho al mantenimiento del sistema.

.
Pero más allá de no saber los detalles de la conversación entre Borbón y Grecia y Mas, lo que más ha trascendido es la cara deenfado del monarca ante el catalán. Felipe que siempre presume, como su padre, ser agradable, simpático y cercano, puso la cara más seria y distante posible para mostrar lo que no dijo … Su desencanto y enfado con la situación que se vive en Cataluña, o al menos entre buena parte de su ciudadanía.


Y aprovechando que he empezado el artículo citando a Andersen, permitidme que haga como aquel niño de su cuento que le dice al rey que va desnudo, que no viste tal como piensa. Permitidme que con todo el respeto posible le diga al rey lo que pienso. Con respeto, pero también con el sentido común de aquel niño al que no le importaba decir la verdad más allá que el resto le dijeran mentiras al rey para no hacerle enfadar ni para poder ser considerados unos estúpidos.

1-Hacer cara de pocos amigos cuando recibes en tu casa, que es la de todos, a un invitado queda feo. Y más si aquel invitado es una persona que representa a un colectivo muy grande de ciudadanos que le han votado democráticamente en las urnas.


2-Felipe como rey de España, y de la misma manera que su padre, no ha sido elegido por estas urnas que otorgan al pueblo el derecho a decidir lo que quieren.


3-De verdad Felipe quiere ser considerado el rey de todos? Con esa cara seria y quizá de desprecio (aunque lógica) ha hecho que muchos catalanes ya no lo sientan como suyo (y ha afianzado a aquellos que ya hace tiempo o nunca lo han sentido como suyo).


4-Este posado serio y distante del rey con Mas contrasta con el que hace de feliz cuando va a ver a amigos dictadores y tiranos que tiene repartidos por el mundo.


5-Que no escuche sólo a sus súbditos, aquellos que nunca le dirán que va desnudo, aunque lo vaya. Y que salga a la calle. Cuando viaje a Cataluña que no vaya a dormir a palacios, que no se limite a conducir coches espectaculares o navegar en yates de 30 metros de eslora o comer en restaurante de cinco tenedores en calas perdidas. Que salga a la calle, escuche a la gente y tal vez se dará cuenta de que no va con el vestido adecuado.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s