En català
Luis María Linde, potser Luismari pels amics, és el governador del Banc d’Espanya. És un senyor que el juny de 2012 quan ja passava dels 65 anys i es disposava a tenir una jubilació tranquil·la i feliç, algú des del govern de Rajoy li va proposar ser governador del banc emissor espanyol. I ell, va acceptar.
El Banc d’Espanya necessitava netejar la seva imatge després que amb el governador anterior, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (aquest va ocupar el càrrec perquè algú del PSOE el va proposar) quedés com un regulador que no va saber regular ni controlar la crisi financera ni les atrocitats comeses per alguns directius d’algunes entitats. Directius que es van emportar gratificacions i liquidacions espectaculars per haver enfonsat caixes i algun banc. De moment, la majoria dels què han estat jutjats han aconseguit burlar la presó acceptant la culpa i retornant els diners saquejats.
Luis María Linde ha estat tota la vida un funcionari al servei de governs i del Banc d’Espanya. Potser perquè ja va ser primer de la seva promoció, ja va aprendre des de jove que fent les coses bé i sobretot envoltat de bons amics s’arriba on es vulgui. I ho ha aconseguit.
Només arribar al Banc d’Espanya, Linde va posar als seus tècnics i experts a treballar perquè el maremàgnum de caixes i alguns bancs amb problemes desapareguessin per convertir-se en un selecte grup d’entitats sanejades i que no donessin massa problemes. Ho van aconseguir, a costa de diners públics i salvant que els va passar per alt adonar-se de què passava a Banc Madrid, fins que va ser massa tard. És cert que ni Linde ni els seus tècnics ni experts no han fet res pels milers de clients d’aquestes entitats que s’han quedat sense estalvis per haver comprat preferents o accions, que més tard es descobriria que eren trampes impíes.
En època de Linde la seu del Banc d’Espanya ha sofert una reforma faraònica. La seva cúpula ha estat netejada, les seves parets repintades, els seus sols endreçats mentre molta gent passava fam, era desnonada i patia desgràcies.
I enmig de reformes pròpies i desgràcies alienes, Linde demanava allò que també demanaven i executaven els seus mentors del govern. Davant la reforma laboral i les xifres irreverents de l’atur, Linde ha demanat abaratir l’acomiadament. Davant l’augment d’impostos, Linde ha demanat pujar encara més l’IVA. I mentre sindicats i empresaris decidien moderar salaris davant la crisi, Linde demanava més ajustos, però ell… Ell ha cobrat 176 mil euros el 2014, s’ha apujat el sou gairebé un 6%. I el mateix dia que se sap el seu sou, ell demana que continuïn les reformes.
I jo sincerament, crec que es mereix el sou que guanya i els augments salarials. És un home d’edat avançada que ha preferit continuar fent de funcionari abnegat que no pas jubilar-se com li pertocava.
És un home que cobra molt, sí, però els grans homes que demanen esforços a la resta també tenen la força moral de ser uns privilegiats, un dels elegits. Potser es creu un d’aquells Déus que s’ho miren tot des de l’Olimp, que juguen amb els mortals i els fan patir simplement per fer més entretinguts els seus jocs. I un Déu, tot s’ho val: sous alts i augments salarials fora de conveni.
O us penseu que és senzill demanar reformes, ajustos i esforços a la resta de mortals en moments de crisi? No. És una cosa que només poden demanar aquells que estan ben amunt, mirant a la resta, als de molt abaix. Perquè aquests que estan ben amunt és possible que passin males nits d’insomni pensant en el dolor que infringeixen a la resta.
Jo sempre recordaré Luis María Linde en aquella compareixença al Congrés, quan per enèsima vegada va lloar les reformes de Rajoy, d’aquell president que el va rescatar de ser un funcionari gris, un funcionari més per ser un dels elegits a l’Olimp. I Linde va dir que “les reformes havien funcionat i això és la millor prova de patriotisme que ningú pot donar”. Un elegit, un sacrificat i un patriota.
En castellà
El Banco de España necesitaba limpiar su imagen después de que con el gobernador anterior, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (este ocupó el cargo porque alguien del PSOE lo propuso) quedara como un regulador que no supo regular ni controlar la crisis financiera ni las atrocidades cometidas por algunos directivos de algunas entidades. Directivos que se llevaron gratificaciones y liquidaciones espectaculares por haber hundido cajas y algún banco. Por el momento, la mayoría de los que han sido juzgados han conseguido burlar la cárcel aceptando la culpa y devolviendo el dinero saqueados.
Luis María Linde ha sido toda la vida un funcionario al servicio de gobiernos y del Banco de España. Quizás porque ya fue primero de su promoción, ya aprendió desde joven que haciendo las cosas bien y sobre todo rodeado de buenos amigos se llega donde se quiera. Y lo ha conseguido.
Nada más llegar al Banco de España, Linde puso a sus técnicos y expertos a trabajar para que el maremágnum de cajas y algunos bancos con problemas desaparecieran para convertirse en un selecto grupo de entidades saneadas y que no dieran demasiados problemas. Lo consiguieron, a costa de dinero público y salvando que les pasó por alto darse cuenta de qué pasaba en Banco Madrid, hasta que fue demasiado tarde. Es cierto que ni Linde ni sus técnicos ni expertos no han hecho nada por los miles de clientes de estas entidades que se han quedado sin ahorros por haber comprado preferentes o acciones, que más tarde se descubriría que eran trampas impías
En época de Linde la sede del Banco de España ha sufrido una reforma faraónica. Su cúpula ha sido limpiada, sus paredes repintadas, sus suelos ordenados mientras mucha gente pasaba hambre, era desahuciada y sufría desgracias.
Y en medio de reformas propias y desgracias ajenas, Linde pedía lo que también pedían y ejecutaban sus mentores del gobierno. Ante la reforma laboral y las cifras irreverentes del paro, Linde ha pedido abaratar el despido. Ante el aumento de impuestos, Linde ha pedido subir aún más el IVA. Y mientras sindicatos y empresarios decidían moderar salarios ante la crisis, Linde pedía más ajustes, pero él … Él ha cobrado 176 mil euros en 2014, se ha subido el sueldo casi un 6%. Y el mismo día que se sube su sueldo, él pide que continúen las reformas.
Y yo sinceramente, creo que se merece el sueldo que gana y los aumentos salariales. Es un hombre de edad avanzada que ha preferido seguir haciendo de funcionario abnegado que no jubilarse como le correspondía.
Es un hombre que cobra mucho, sí, pero los grandes hombres que piden esfuerzos al resto también tienen la fuerza moral de ser unos privilegiados, uno de los elegidos. Quizá se cree uno de esos dioses que lo miran todo desde el Olimpo, que juegan con los mortales y los hacen sufrir simplemente para hacer más entretenidos sus juegos. Y un Dios, todo lo vale: sueldos altos y aumentos salariales fuera de convenio.
O pensáis que es sencillo pedir reformas, ajustes y esfuerzos al resto de mortales en momentos de crisis? No. Es algo que sólo pueden pedir aquellos que están bien arriba, mirando al resto, los de muy abajo. Porque estos que están bien arriba es posible que pasen malas noches de insomnio pensando en el dolor que infringen al resto
Yo siempre recordaré a Luis María Linde en aquella comparecencia en el Congreso, cuando por enésima vez alabó las reformas de Rajoy, de aquel presidente que lo rescató de ser un funcionario gris, un funcionario más para ser uno de los elegidos en el Olimpo. Y Linde dijo que “las reformas habían funcionado y eso es la mejor prueba de patriotismo que nadie puede dar”. Un elegido, un sacrificado y un patriota.