En català
Quan érem petits, al Liceo , solíem fer apostes sobre gairebé tot. Com qualsevol nano amb pocs anys, ens jugàvem qui era capaç de saltar més lluny, fer més gols o fins i tot aguantar més cops. Era una manera de passar el temps i allunyar-nos encara que només fos mentalment de les classes i d’uns professors que encara et feien entrar la lletra amb sang.
Recordo que una aposta d’aquelles era a veure qui pujava més ràpid un arbre de mentida que en forma de columna sostenia la balconada del patí de dalt. Ens jugàvem que el més ràpid rebria unes “caniques“, unes bales, dels més lents. I el més maldestre rebria una clatellada de tots els altres, una clatellada tant humiliant com dolorosa i que et feia tenir les orelles i el cap calents durant unes bones hores.
No cal dir que el perdedor sempre intentava trobar una excusa per evitar la vergonya i el dolor. “Què he començat a escalar l’arbre tard, perquè en Xavi s’ha posat enmig o perquè en Toni m’ha despistat…” Excuses de mal pagador que no servien per res més que per ajornar uns minuts les clatellades.
Jocs de nens, nens dels anys 70 i 80, que potser ara semblaríem uns monstres a les actuals escoles, en molts casos caixes plenes de cotó fluix per evitar que els seus habitants prenguin mal.
Però potser quan ens fem grans repetim aquells jocs i sobretot les excuses de quan perdíem.
Esperanza Aguirre Gil de Biedma no era una nena als anys 70 i 80, però segurament ho era als anys 50. I ara ella fa aquesta juguesca. Acceptar un joc, una aposta i quan la perd dir allò d’ ”això no val, ja no jugo, tornem a començar”. Un intent de tornar a enfilar-se per l’arbre de mentida que aguanta la balconada del pati de dalt.
Aquesta marquesa rica, que aparca al carril bus de la Gran Via madrilenya per anar a un caixer i que fuig amb el cotxe passant per damunt de la moto del policia que l’està multant. Aquesta marquesa rica que diu que mataria als arquitectes que fan edificis tan lletjos a costa dels diners públics. Aquesta marquesa rica que es creu que és en aquest món per manar i no ser manada. Aquesta marquesa rica que fuig d’uns atemptats a un remot país asiàtic deixant enrere tot el seu equip. Aquesta marquesa rica que segons molts fa desviar el recorregut de l’AVE perquè passi per les terres del seu marit i així rebre els diners de l’expropiació. Aquesta marquesa rica que té vicepresidents, consellers i assessors investigats, processats i empresonats. Aquesta marquesa rica que després de dir que no arriba a final de mes i acusar rivals polítics de cobrar molt, es descobreix que cobra 400 mil euros per fer de caça talents a una empresa de Barcelona on hi deu anar 1 cop cada lustre.
Ara aquesta marquesa rica vol que després de perdre unes eleccions davant la suma de les forces progressistes, aquestes no governin. I hores després accepta que governin però amb el seu programa.
Xavals prepareu-vos i que les clatellades sigui ben fortes, que li bullin ben fort les orelles i el cap durant unes hores. Menys cotó fluix. Preparats, ben fort perquè aquesta ha perdut i a més és una tramposa.
En castellà
Recuerdo que una apuesta de aquellas era ver quién subía más rápido a un árbol de mentira que en forma de columna sostenía el balcón del patio de arriba. Nos jugábamos que el más rápido recibiría unas “canicas” de los más lentos. Y el más torpe recibiría una colleja de todos los demás, una colleja tanto humillante como dolorosa y que te hacía tener las orejas y la cabeza calientes durante unas buenas horas.
Huelga decir que el perdedor siempre intentaba encontrar una excusa para evitar la vergüenza y el dolor. “Qué he empezado a escalar el árbol tarde, porque Xavi se ha puesto en medio o porque Toni me ha despistado …” Excusas de mal pagador que no servían para nada más que para aplazar unos minutos las collejas.
Juegos de niños, niños de los años 70 y 80, que quizás ahora pareceríamos unos monstruos en las actuales escuelas, en muchos casos cajas llenas de algodón para evitar que sus habitantes se hagan daño.
Pero quizás cuando nos hacemos mayores repetimos aquellos juegos y sobre todo las excusas de cuando perdíamos.
Esperanza Aguirre Gil de Biedma no era una niña en los años 70 y 80, pero seguramente lo era en los años 50. Y ahora ella acepta un juego, una apuesta y cuando la pierde decir aquello de “eso no vale, ya no juego, volvamos a empezar”. Un intento de volver a trepar por el árbol de mentira que aguanta el balcón del patio de arriba.
Esta marquesa rica, que aparca en el carril bus de la Gran Vía madrileña para ir a un cajero y que huye con el coche pasando por encima de la moto del policía que la está multando. Esta marquesa rica que dice que mataría a los arquitectos que hacen edificios tan feos a costa del dinero público. Esta marquesa rica que se cree que está en este mundo para mandar y no ser mandada. Esta marquesa rica que huye de unos atentados en un remoto país asiático dejando atrás a todo su equipo. Esta marquesa rica que muchos dicen que hace desviar el recorrido del AVE para que pase por las tierras de su marido y así recibir el dinero de la expropiación. Esta marquesa rica que tiene vicepresidentes, consejeros y asesores investigados, procesados y encarcelados. Esta marquesa rica que después de decir que no llega a fin de mes y que acusa a rivales políticos de cobrar mucho, se descubre que cobra 400 mil euros para hacer de caza talentos en una empresa de Barcelona donde debe de ir una vez cada lustro.
Ahora esta marquesa rica quiere que después de perder unas elecciones ante la suma de las fuerzas progresistas, éstas no gobiernen. Y horas después acepta que gobiernen pero con su programa.
Chavales preparados! y que la colleja sea bien fuerte, que le hiervan bien las orejas y la cabeza durante unas horas. Menos algodón. Preparados! bien fuerte porque ésta ha perdido y además es tramposa.