Ou i castanya

  

En català

Els serveis secrets nord-americans han desvelat que quan van matar a Pakistan Ossama Bin Laden, el terrorista més famós de la història tenia a la seva biblioteca diversos llibres d’ Avram Noam Chomsky.

Un home aterrat i encerclat, un terrorista aterrat i encerclat, potser coneixedor que vivia els seus últims dies amagat amb part de la seva família, llegia Chomsky, de nom Avram (en hebreu “pare superior o suprem”) i Noam (en hebreu “agradable”). Un terrorista aterrat musulmà, islamista radical i anti americà llegia un intel·lectual nord-americà jueu de noms “agradable” i “pare suprem” No us crida l’atenció?

Voldria Bin Laden trobar en els escrits de Chomsky alguna cosa que li servís en els seus últims dies de vida, voldria trobar en aquests tractats de psicologia alguna eina que li anés bé en el trànsit cap a l’altra vida?

Potser cal repassar una mica qui és Avram Noam Chomsky, un intel·lectual encara viu en boca de molts i que pocs coneixen.

Chomsky és fill de pare ucraïnès i mare bielorussa, que van fugir dels seus països per culpa del nazisme. Va néixer el 1928 a Filadèlfia i amb a penes 10 anys va escriure un article alertant de l’incipient feixisme, basant-se en la caiguda de Barcelona en mans dels militars colpistes de Franco. Es va formar en Psicologia, Filosofia i Lingüística i ara és una figura indiscutible i figura emèrita a l’Institut Tecnològic de Massachussets, un dels centres de coneixement més importants del món.

Però Chomsky, tot i el seu currículum acadèmic ampli i prestigiós (i també prescindible i avorrit per la majoria dels mortals) és conegut pel seu activisme polític, figura dins la intel·lectualitat d’esquerres i dels contraris a l’habitual liberalisme que regna a la Casa Blanca tant si governen Republicans com demòcrates, tan si governen blancs, negres o amants de becàries.

S’ha auto definit com un anarquista, un anarcosindicalista i un socialista llibertari, termes gairebé satànics a la major part de la societat del seu país, tot i que de tant en tant ha flirtejat amb els Demòcrates, més que res per allunyar del poder als Republicans.

Activista contrari a la guerra del Vietnam, després dels atemptats islamistes radicals de l’11 M va equiparar aquesta forma de violència amb l’abús de poder que els governs nord americans havien practicat durant molts anys a zones com Centreamèrica. I es pregunta per què els Estats Units han anat contra països que volien adoptar el socialisme com a règim polític i en canvi ha fet costat a d’altres que han practicat la violència com a part del règim, mencionant Israel o Aràbia Saudita,

Critica l’anomenada Globalització com una manera d’apartar a la major part dels ciutadans de les decisions que afavoreixen a pocs, a molt pocs i defensa el Socialisme per sobre del capitalisme salvatge. Ho fa des de molts anys, no és dels que s’ha apuntat ara a aquest tipus de teories.

I per acabar aquest rotllo que us he fotut sobre Chomsky (ja us he dit que ell pot ser avorrit i prescindible, per tant, imagineu-vos com ho puc ser jo) , us diré tres coses que a mi sempre m’han agradat d’ell.

Critica els mitjans de comunicació que són corretja de transmissió del poder, per això ha estat marginat de l’anomenat quart poder.

Critica Israel, a pesar dels seus orígens jueus i als governs nord americans, tot i que els agraeix que permetin tanta llibertat d’expressió, per tant m’agrada el seu esperit de contradicció en alguns moments

Critica els intel·lectuals per dues qüestions: es creuen capacitats per dir a la societat què ha de pensar i fer i ho fan sovint amb un llenguatge inintel·ligible.

I fins aquí dues pinzellades sobre Avram Noam Chomsky, un autor que potser va ser l’última lectura d’Ossama Bin Laden i és que fins i tot els monstres tenen potser en els seus últims dies un rampell i pensen que són a temps de buscar un raig de llum, una temptació de trobar l’esperança en la seva vida fosca i desgraciada.

PD Disculpes per posar en el mateix article Bin Laden i Chomsky, dos monstres, però un ou i una castanya.

 

 En castellà

Los servicios secretos estadounidenses han desvelado que cuando mataron a Pakistán Osama Bin Laden el terrorista más famoso de la historia tenía en su biblioteca varios libros de Avram Noam Chomsky.

Un hombre aterrorizado y perseguido, un terrorista aterroriizado y perseguido, quizás conocedor que vivía sus últimos días escondido con parte de su familia, leía a Chomsky, de nombre Avram (en hebreo “padre superior o supremo”) y Noam (en hebreo ” agradable “). Un terrorista aterrorizado, musulmán, islamista radical y anti americano leía a un intelectual norteamericano judío de nombres “agradable” y “padre supremo” No os llama la atención?

Quisiera Bin Laden encontrar en los escritos de Chomsky algo que le sirviera en sus últimos días de vida, quisiera encontrar en estos tratados de psicología alguna herramienta que le fuera bien en el tránsito hacia la otra vida?

Quizás hay que repasar un poco quién es Avram Noam Chomsky, un intelectual aún vivo en boca de muchos y que pocos conocen.

Chomsky es hijo de padre ucraniano y madre bielorrusa, que huyeron de sus países por culpa del nazismo. Nació en 1928 en Filadelfia y con apenas 10 años escribió un artículo alertando del incipiente fascismo, basándose en la caída de Barcelona en manos de los militares golpistas de Franco. Se formó en Psicología, Filosofía y Lingüística y ahora es una figura indiscutible y figura emérita en el Instituto Tecnológico de Massachussets, uno de los centros de conocimiento más importantes del mundo.

Pero Chomsky, aunque su currículum académico es amplio y prestigioso (y también prescindible y aburrido para la mayoría de los mortales) es conocido por su activismo político, figura en la intelectualidad de izquierdas y de los contrarios a la habitual liberalismo que reina en la Casa Blanca tanto si gobiernan Republicanos como Demócratas, tanto si gobiernan blancos, negros o amantes de becarias.

Se ha auto definido como un anarquista, un anarcosindicalista y un socialista libertario, términos casi satánicos en la mayor parte de la sociedad de su país, aunque de vez en cuando ha flirteado con los Demócratas, más que nada para alejar del poder los Republicanos.

Activista contrario a la guerra de Vietnam, después de los atentados islamistas radicales del 11 M equiparó esta forma de violencia con el abuso de poder que los gobiernos norteamericanos habían practicado durante muchos años en zonas como Centroamérica. Y se pregunta por qué los Estados Unidos han ido contra países que querían adoptar el socialismo como régimen político y en cambio ha apoyado a otros que han practicado la violencia como parte del régimen, mencionando Israel o Arabia Saudí,

Critica la llamada Globalización como una manera de apartar a la mayor parte de los ciudadanos de las decisiones que favorecen a pocos, a muy pocos y defiende el Socialismo por encima del capitalismo salvaje. Lo hace desde muchos años, no es de los que se ha apuntado ahora a este tipo de teorías.

Y para terminar este rollo que os he metido sobre Chomsky (ya os he dicho que él puede ser aburrido y prescindible, por tanto, imagínense como lo puedo ser yo), os diré tres cosas que a mí siempre me han gustado de él.

Critica los medios de comunicación que son correa de transmisión del poder, por eso ha sido marginado del llamado cuarto poder.

Critica a Israel, a pesar de sus orígenes judíos y a los gobiernos norteamericanos, aunque les agradece que permitan tanta libertad de expresión, por lo tanto me gusta su espíritu de contradicción en algunos momentos

Critica a los intelectuales por dos cuestiones: se creen capacitados para decir a la sociedad que ha de pensar y hacer y lo hacen a menudo con un lenguaje ininteligible.

Y hasta aquí dos pinceladas sobre Avram Noam Chomsky, un autor que quizás fue la última lectura de Osama Bin Laden y es que incluso los monstruos tienen quizás en sus últimos días un arrebato y piensan que están a tiempo de buscar un rayo de luz, una tentación de encontrar la esperanza en su vida oscura y desgraciada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s