El nou Ku Klux Klan?

poli

En català

La globalització i la facilitat per retransmetre la realitat han fet possible que aquests dies veiéssim e com un policia, anomenat Michael Slager de 33 anys, va disparar sense misericòrdia contra un home indefens, desarmat i per l’esquena. Aquest policia d’una població de mala mort de Carolina del Nord va matar sense misericòrdia i a sang freda a un home negre, Walter Scott, de 50 anys.
Un veí de la zona va gravar l’escena esfereïdora, dramàtica i que desperta ràbia, impotència i ganes de cremar adrenalina.
Per si tot això no fos prou, en aquestes imatges s’intueix que el policia deixa al costat de la seva víctima un estri, potser una pistola elèctrica, que li podria donar una coartada o justificació pels seus vuit trets. Si fos així, podríem estar parlant d’un vil assassí vestit de policia i que en l’últim moment va decidir també ser un covard mentider.
El cap d’aquest tipus, un sheriff d’aquells que masteguen tabac i després l’escupen a tort i a dret, ha assegurat que es va posar malalt quan va veure el vídeo i va prendre una decisió sense precedents, contundent, implacable: el va acomiadar. Terrorífic!
Per acabar el relat us diré que la immensa majoria de la plantilla policial d’aquesta localitat de Carolina és de raça blanca, a diferència de la distribució demogràfica de la ciutat, majoritàriament de raça negra.
Aquest cas és el que s’anomena mediàtic, però si mirem les estadístiques de l’FBI es diu que cada any la policia nord-americana mata unes 400 persones desarmades, una quarta part dels casos responen al perfil de policia blanc mata a negre desarmat. Terrorífic.
Com terrorífic és que només una petita part dels casos acaba amb la condemna i l’empresonament del policia. Respon això a què als Estats Units hi ha permissibilitat amb aquests casos? Continua sent un país tan racista que els casos on un blanc mata un negre són poc importants? És possible que el ku klux klan hagi canviat els capirots i les torxes per uniformes policials i pistoles i els cavalls per cotxes patrulla on es pot llegir “Serve ans protect“?
Potser hi ha una mica de tot això. Però el més terrorífic de tot és que la llei en aquest país també permet que crims com aquests quedin impunes. Analitze-m’ho de manera ràpida

-Als Estats Units es permet que milions de persones tinguin permís d’armes fins al punt de proliferar associacions com els clubs del rifle en els quals els seus membres passen junts el cap de setmana emborratxant-se, tocant-se els genitals en totes les seves acepcions i fotent-li trets a tot el que es mou pels amplis boscos d’aquest gran país.
-A més la legislació de la major part dels Estats permet que els policies disparin a civils en dos supòsits: si es creu que hi ha una amenaça imminent per la vida del servidor públic (terme poc jurídic i molt subjectiu) o si el sospitós s’escapa i això suposa risc per a la seguretat (termes encara menys legals i més subjectius). I evidentment, la llei diu que la paraula del policia és com la de Déu o el Papa: infalible.
Els legisladors nord-americans (més enllà que governin algun racista del Partit Republicà, per exemple nascut a Texas o el negre Obama del Partit Demòcrata) parlen de linstant de decisió, el moment en el qual el policia ha de decidir si actua o no. Una diatriba que pels pares de la pàtria és decidir entre usar la força o permetre que un possible criminal faci mal a ciutadans desprotegits. És a dir, el policia pot ser castigat per no haver evitat que el suposat criminal mati a un innocent i no tan castigat si l’agent mata al suposat criminal abans que aquest pugui actuar contra algú altre. Terrorífic. I objectivament el policia prefereix primer disparar i després preguntar, no fos cas.
Que després no em vagin parlant de la Democràcia més gran del món, ni de perquè un xaval de 17 anys entra en el seu col·legi i mata a trets a desenes de companys i professors que fins aquell mateix dia havien compartit l’esperit i l’orgull de ser un nord-americà. Ases i elefants, tots uns animals.

En castellà

La globalización y la facilidad para transmitir la realidad han hecho posible que estos días viéramos  como un policía, llamado Michael Slager de 33 años, disparase sin misericordia contra un hombre indefenso, desarmado y por la espalda. Este policía de una población de mala muerte de Carolina del Norte mató sin misericordia y a sangre fría a un hombre negro, Walter Scott, de 50 años.


Un vecino de la zona grabó la escena aterradora, dramática y que despierta rabia, impotencia y ganas de quemar adrenalina.


Por si todo esto fuera poco, en estas imágenes se intuye que el policía deja junto a su víctima un utensilio, tal vez una pistola eléctrica, que le podría dar una coartada o justificación por sus ocho disparos. Si fuera así, podríamos estar hablando de un vil asesino vestido de policía y que en el último momento decidió también ser un cobarde mentiroso.


El jefe de este tipo, un sheriff de aquellos que mastican tabaco y luego lo escupen a diestro y siniestro, aseguró que se puso “enfermo” cuando vio el vídeo y tomó una decisión sin precedentes, contundente, implacable : lo despidió. Terrorífico!


Para terminar el relato os diré que la inmensa mayoría de la plantilla policial de esta localidad de Carolina es de raza blanca, a diferencia de la distribución demográfica de la ciudad, en su mayoría de raza negra.


Este caso es lo que se conoce como mediático, pero si miramos las estadísticas del FBI se dice que cada año la policía estadounidense mata a unas 400 personas desarmadas, una cuarta parte de los casos responden al perfil de policía blanco mata a negro desarmado . Terrorífico.


Como terrorífico es que sólo una pequeña parte de los casos termina con la condena y el encarcelamiento del policía. Responde esto a que en Estados Unidos hay permisividad con estos casos? Sigue siendo un país tan racista que los casos donde un blanco mata a un negro son “poco importantes”? Es posible que el Ku Klux Klan haya cambiado los capirotes y las antorchas por uniformes policiales y pistolas y los caballos por coches patrulla donde se puede leer “Serve años protect”?


Puede que haya un poco de todo esto. Pero lo más terrorífico de todo es que la ley en este país también permite que crímenes como estos queden impunes. Analicémoslo de manera rápida


-En Estados Unidos se permite que millones de personas tengan permiso de armas hasta el punto de proliferar asociaciones como los clubes del rifle en los que sus miembros pasan juntos el fin de semana emborrachándose, tocándose los genitales en todas sus acepciones y disparando a todo lo que se mueve por los amplios bosques de este gran país.


-Además La legislación de la mayor parte de los Estados permite que los policías disparen a civiles en dos supuestos: si se cree que hay una amenaza inminente para la vida del servidor público (término poco jurídico y muy subjetivo) o si el sospechoso se escapa y esto supone riesgo para la seguridad (términos menos legales y más subjetivos).


Los legisladores estadounidenses (más allá de que gobiernen algún racista del Partido Republicano, por ejemplo nacido en Texas o el negro Obama del Partido Demócrata) hablan del “instante de decisión”, el momento en el que el policía debe decidir si actúa o no. Una diatriba que para los “padres de la patria” es decidir entre usar la fuerza o permitir que un posible criminal haga daño a ciudadanos desprotegidos. Es decir, el policía puede ser castigado por no haber evitado que el supuesto criminal mate a un inocente y no tan castigado si el agente mata al supuesto criminal antes de que éste pueda actuar contra otro. Terrorífico. Y objetivamente el policía prefiere primero disparar y luego preguntar, no sea que aún la caguemos.


Que luego no me hablen de la Democracia más grande del mundo, ni de que un chaval de 17 años entra en su colegio y mata a tiros a decenas de compañeros y profesores que hasta ese mismo día habían compartido el espíritu y el orgullo de ser un estadounidense. Asnos y elefantes, todos unos animales.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s