En català
Inaugurem l’abril de 2015 i ningú pot assegurar, ningú, que la recuperació econòmica hagi arribat a la immensa majoria dels ciutadans. Tan sols algun polític amb ganes de guanyar vots en any electoral és capaç de ser tan neci com per dir que la crisi s’ha acabat.
Repassem algunes dades.
A Espanya, el nombre d’aturats és de 5 milions i mig de persones: 1 de cada 5 persones en edat de treballar.
La gran majoria dels treballadors han perdut drets i una part important del seu salari. Quina gran reforma laboral!! I en paral•lel han vist com creixien les factures de llum, gas, aigua, telèfon, impostos, col•legis…
El deute del país és del 100% del PIB, és a dir per pagar aquesta hipoteca es necessitarien tots els diners que genera Espanya en un any, i evidentment no pagar res de res (ni atur, ni pensions, ni sous, ni infraestructures, ni deutes…)
L’administració central, totes les Comunitats Autònomes i fins i tot la Seguretat Social gasten més diners dels quals ingressen, tenen dèficit gairebé endèmic i això augmenta el deute del qual parlava abans.
Les empreses, els comerços i les famílies no aconsegueixen crèdits com abans de la crisi. Els bancs , que són els que haurien de facilitar aquests ajuts amb interessos, estan més preocupats en especular amb els seus actius que no pas en posar en marxa un cercle virtuós que facilités crèdits, que serien retornats amb interessos i garantirien el negoci.
Desnonaments, pobresa energètica, mala alimentació de molts menors, sanitat pública col.lapsada, frau fiscal de grans fortunes i de contribuents d’estar per casa, corrupció generalitzada, insolidaritat, mala gestió administrativa… Són altres estigmes en una societat rebentada per aquest període de vaques magres, que cap polític pot amagar ni amb cent mítings plens de mentides sobre vaques grasses
Però davant d’aquest panorama esfereïdor i que no te traces d’esvair-se en un temps raonable, hi ha una altra realitat tan dolorosa: els rics són més rics que mai. Porsche, Ferrari o MercedesBenz han augmentat vendes.
Aquesta setmana m’ha cridat l’atenció llegir un reportatge sobre el qual han cobrat el 2013 i 2014 els presidents i directius de les empreses de l’Ibex 35, aquelles grans empreses que cotitzen en borsa. Aquelles empreses que de vegades fan patir a petits accionistes que tenen dipositats estalvis i esperances en guanyar uns diners i que de vegades són sotmesos a sotragades i perden bona part del seu capital.
Doncs bé, en els dos últims anys, en plena crisi, aquests directius, molts posats a dit per amics poderosos (la immensa majoria no són empresaris, ni emprenedors, ni homes fets a si mateixos) han guanyat barbaritats que haurien de fer enfadar o reflexionar a aquells petits accionistes, aturats, pobres, treballadors sense drets, persones escanyades per la crisi….
Per exemple, Joan Maria Nin, número dos de La Caixa (ara ja no) va guanyar el 2013 2 milions d’euros i el 2014 va ser acomiadat amb una indemnització de 16 milions llargs. Miguel García Fernández, president de Jazztel ha guanyat en aquests dos anys 16 milions d’euros. La llista fa vergonya, o potser desperta d’altres reaccions entre els lectors:
Andrea Bretnan (Endesa) va guanyar 13 milions.
Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola) 16,5 milions
Pablo Isla (Inditex-Zara) 14 milions
César Alierta (Telefònica) 12,5 milions
Ana Patrícia Botín (Santander) 11,5 milions
Rafael del Pino (Ferrovial) 11 milions
Francisco González (BBVA) 10,5 milions
Florentino Pérez (ACS) 9 milions
Juan Béjar Ochoa (Fomento Construcciones y Contratas) 7 milions
Antoni Brufau (Repsol) 9 milions
Rafael Villaseca (Gas Natural) 6,5 milions
José Manuel Entrecanales (Acciona) 7,3 milions
Josep Oliu (Sabadell (6 milions)
Borja Prado (Endesa) 5 milions
La llista continua, però no us vull cansar. Només us diré que tots aquests grans homes (a la llista només apareix una dona: Ana María Llopis, de Dia, que va guanyar 300 mil euros) acumulen uns sous en els dos últims anys que sumen 182 milions d’euros, un pressupost anual que ja li agradaria tenir a molts ajuntaments i a alguna comunitat autònoma.
Jo no sóc capaç de dir que aquests directius de grans empreses no es mereixin aquests emoluments, tenint en compte que és una part petita dels guanys que generen les seves companyies. Simplement voldria dir que ens trobem en Setmana Santa podrien fer un exercici de constricció i fer una obra caritativa per a molts que la necessiten. Però tinc la sensació que en comptes d’això, marxaran de vacances a algun paradís, desamarraran el seu iot cap a costes inhòspites o gastaran part del sou en delicatessen a l’abast de poca gent. Almenys reactivaran part de l’economia, potser la de Ferrari i Porsche?
En castellà
Inauguramos abril de 2015 y nadie puede asegurar, nadie, que la recuperación económica haya llegado a la inmensa mayoría de los ciudadanos. Tan sólo algún político con ganas de ganar votos en año electoral es capaz de ser tan necio como para decir que la crisis ha terminado.
Repasemos algunos datos.
En España, el número de parados es de 5 millones y medio de personas: 1 de cada 5 personas en edad de trabajar.
La gran mayoría de los trabajadores han perdido derechos y una parte importante de su salario. Qué gran reforma laboral !! Y en paralelo han visto cómo crecían las facturas de luz, gas, agua, teléfono, impuestos, colegios …
La deuda del país es del 100% del PIB, es decir para pagar esa hipoteca se necesitaría todo el dinero que genera España en un año, y evidentemente no pagar nada de nada (ni paro, ni pensiones, ni sueldos, ni infraestructuras, ni deudas …)
La administración central, todas las Comunidades Autónomas e incluso la Seguridad Social gastan más dinero del que ingresan, tienen déficit casi endémico y esto aumenta la deuda de la que hablaba antes.
Las empresas, los comercios y las familias no consiguen créditos como antes de la crisis. Los bancos, que son los que deberían facilitar estas ayudas con intereses, están más preocupados en especular con sus activos que en poner en marcha un círculo virtuoso que facilitara créditos, que serían devueltos con intereses y garantizarían el negocio.
Desahucios, pobreza energética, mala alimentación de muchos menores, sanidad pública colapsada, fraude fiscal de grandes fortunas y de contribuyentes de poca monta, corrupción generalizada, insolidaridad, mala gestión administrativa … Son otros estigmas en una sociedad reventada por este periodo de vacas flacas, que ningún político puede ocultar ni con cien mítines llenos de mentiras sobre vacas gordas.
Pero ante este panorama aterrador y que no tiene trazas de desvanecerse en un tiempo razonable, hay otra realidad tan dolorosa: los ricos son más ricos que nunca. Porsche, Ferrari o MercedesBenz han aumentado ventas.
Esta semana me ha llamado la atención leer un reportaje sobre lo que han cobrado en 2013 y 2014 los presidentes y directivos de las empresas del Ibex 35, aquellas grandes empresas que cotizan en bolsa. Aquellas empresas que a veces hacen sufrir a pequeños accionistas que tienen depositados ahorros y esperanzas en ganar un dinero y que a veces son sometidos a sacudidas y pierden buena parte de su capital.
Pues bien, en los dos últimos años, en plena crisis, estos directivos, muchos designados a dedo por amigos poderosos (la inmensa mayoría no son empresarios, ni emprendedores, ni hombres hechos a sí mismos) han ganado barbaridades que deberían hacer enfadar o reflexionar a esos pequeños accionistas, parados, pobres, trabajadores sin derechos, personas estranguladas por la crisis ….
Por ejemplo, Juan María Nin, número dos de La Caixa (ahora ya no) ganó en 2013 2 millones de euros y en 2014 fue despedido con una indemnización de 16 millones largos. Miguel García Fernández, presidente de Jazztel ha ganado en estos dos años 16 millones de euros. La lista da vergüenza, o quizás despierta otras reacciones entre los lectores:
Andrea Bretnan (Endesa) ganó 13 millones.
Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola) 16,5 millones
Pablo Isla (Inditex-Zara) 14 millones
César Alierta (Telefónica) 12,5 millones
Ana Patricia Botín (Santander) 11,5 millones
Rafael del Pino (Ferrovial) 11 millones
Francisco González (BBVA) 10,5 millones
Florentino Pérez (ACS) 9 millones
Juan Béjar Ochoa (Fomento Construcciones y Contratas) 7 millones
Antonio Brufau (Repsol) 9 millones
Rafael Villaseca (Gas Natural) 6,5 millones
José Manuel Entrecanales (Acciona) 7,3 millones
Josep Oliu (Sabadell (6 millones)
Borja Prado (Endesa) 5 millones
La lista continúa, pero no quiero cansar. Sólo os diré que todos estos grandes hombres (en la lista sólo aparece una mujer: Ana María Llopis, de Día, que ganó 300 mil euros) acumulan unos sueldos en los dos últimos años que suman 182 millones de euros, un presupuesto anual que ya le gustaría tener a muchos ayuntamientos y a alguna comunidad autónoma.
Yo no soy capaz de decir que estos directivos de grandes empresas no se merezcan estos emolumentos, teniendo en cuenta que es una parte pequeña de las ganancias que generan sus compañías. Simplemente querría decir que nos encontramos en Semana Santa podrían hacer un ejercicio de constricción y hacer una obra caritativa para muchos que la necesitan. Pero tengo la sensación de que en vez de eso, se irán de vacaciones a algún paraíso, desamarrarán su yate hacia costas inhóspitas o gastarán parte del sueldo en delicatessen al alcance de muy pocos. Al menos reactivarán parte de la economía, tal vez la de Ferrari y Porsche?