Andreas Lubitzi

Andreas-Lubitz-CLO_3247460b

En català

L’avió ja ha agafat la velocitat de creuer, el temps és bo i no s’esperen imprevistos en forma de turbulències. D’aquí, una hora iniciarem la maniobra de descens. Acabem de travessar Marsella, sobrevolarem els Alps i després enfilarem cap al nord fins a Düsseldorf. Un trajecte més i unes hores menys per tornar a veure la família.
Tinc ganes d’anar al lavabo. Li diré a l’Andreas que agafi els comandaments. Em cau bé aquest noi. És jove i amb ganes. De vegades, una mica callat, deu de tenir molta vida interior o simplement és un tipus amb poques ganes de xerrar. Li toco l’espatlla i li dic L’ocell és tot teu. Marxo al lavabo més pròxim, però està ocupat. Vaig cap el segon lavabo. L’avió va ple. I de camí veig asseguda la cantant d’òpera que tant m’agrada. Te en braços el seu nadó. I ens intercanviem un somriure. Quan aterrem li voldria dir que l’he escoltat molts cops, però potser no li fa cap gràcia i a més, estarà ocupada amb el nen. Just al costat del lavabo tenim una colla de xavals de 15 anys, no paren de moure’s. Segur que destorben al grup de jubilats. Segur que vénen de Mallorca o Eivissa. Quina sort! Tinc ganes de fer com ells: jubilar-me i dedicar-me a viure bé, al costat de la platja, rascant-me la panxa.
Just quan arribo a la porta dels serveis, en surt una noia jova, molt guapa, cara angelical i cos endimoniat. Grrr!! Ens intercanviem un somriure i jo li faig l’ullet. Ei!! No t’embalis, ets un home casat, amb fills i responsabilitats. El lavabo d’un avió em sembla la cosa més incòmoda: estret, claustrofòbic, amb aquesta olor barreja de productes desinfectants i pixums. Surto i faig el camí a la inversa cap a la cabina. Veig la sobrecàrrec i li comento que si ja han passat el servei de bar i que calmi als xavals que continuen fent la guitza als jubilats. Just abans d’arribar a la porta de la cabina torno a veure en primera fila de primera classe la jova amb cara angelical i cos per fer pecats i miracles. Està asseguda al costat d’un jove…Sort que tens xaval.
Just a la porta de la cabina està l’hostessa nova, una noia agradable, amb ganes d’agradar i de fer bé la seva feina. Truco la porta. I darrere meu sento uns crits. Són els xavals i li dic a la nova que hi vagi i els calmi. Giro cua i torno a picar la porta..
Andy! Andy! Obre, sóc jo. No m’obre, ni em respon. Collons, vols obrir. Colpejo la porta amb més energia. No pot ser que s’hagi quedat adormit. Miro cap a la zona de passatgers, la cortina està mig recollida i amb força la faig córrer perquè no em vegin. El neguit em fa recórrer un calfred que em puja per l’esquena i fins al coll. Acosto l’orella a la porta i em sembla sentir la respiració de l’Andreas… Però sé que és del tot impossible amb el soroll dels motors. Torno a fer-me la idea que el meu copilot no m’ha sentit. Colpejo la porta amb més força. Copets ràpids i contundents i els artells em fan mal. Cony, la clau d’accés quina era? Sí. 7 2 8 0 1. La clico en el teclat, però no s’obre. Com pot ser? De nou 7 2 8 0 1. Res. Andy, si us plau, obre. Què et passa. No em sents?. Amb la tensió no sento que darrere meu està la sobrecàrrec. Em pregunta què passa. L’Andy s’ha tancat per dins. Fa cara d’estupefacció. Potser s’ha desmaiat? Li contesto de mala manera “Sí i just abans s’ha tancat per dins, oi? Deixa de dir bajanades. S’ha tancat per dins i segur que no ha perdut el coneixement.
Torno a teclejar el número 7 2 8 0 1. La sobrecàrrec em confirma que aquest és el número. No m’he equivocat. I de sobte, tinc un pressentiment: No pot ser, però tinc la sensació que l’avió està baixant, de manera gradual, suau, però inexorable. Li ho dic a la sobrecàrrec i a l’hora li demano que vigili el passatge, que ofereixin begudes i aperitius de franc per entretenir-los. La seva cara d’estupefacció s’ha transmutat en cara de por, potser de pànic. Potser de la mateixa manera que s’ha transformat el meu rostre.
Intento pensar ràpid. Estem a massa altura per a comunicar-me per mòbil amb algú. Però encara que m’hi comuniqui, què podrien fer per nosaltres. Si aquest boig vol estavellar l’avió, ningú ho podrà impedir. De sobte li dono sentit als seus silencis, a la seva introspecció. Massa callat, massa discret…
Torno a picar la porta. Ara amb l’avant braç, Li foto puntades amb força fins a fer-me mal. Però tampoc vull que els passatgers em sentin. De fet, ara agraeixo els crits dels joves, que minuts abans m’incomodaven. Ara, potser esmorteeixen els meus cops.
Pensa, pensa. Andy, escolta’m. Què et passa?. Tot es pot solucionar, qualsevol problema el podem arreglar, però obre la porta. L’avió és ple de gent. Nadons, nens, gent jova. Vinga, ens prendrem una cervesa i ho oblidarem tot. Ningú sap encara res d’això. No facis això. Seria horrorós. Pensa en els teus pares. La pena. La vergonya. Andy, t’ho prego. Si us plau.
No en tinc cap dubte, l’avió està baixant. Fa una mitja hora que vaig sortir de la cabina i per tant, hem d’estar sobrevolant els Alps. Ens menjarem una muntanya. No hi ha esperança.
Torno a caminar cap a la zona de passatgers. Retiro la cortina. I em quedo parat mirant els xavals, els jubilats, la soprano abraçant el fill, la noia amb cara angelical. No sospiten res. La sobrecàrrec ve cap a mi, mentre les hostesses reparteixen refrigeris. Em mira amb incomprensió, sabent que la fi està pròxim. S’asseu al seient que ocupa en els enlairaments i aterraments. Ara la mirada la te perduda. Torno a córrer la cortina i faig un últim intent. 7 2 8 0 1 . Res. Noto com una llàgrima em recorre la cara. I amb totes les forces em llenço contra la porta. Puntades, cops. Agafo embranzida i em rebento l’espatlla contra el blindatge d’una porta que resisteix trets i fins i tot petits explosius. Però no sé què fer. M’agenollo i prop de terra noto que la inclinació de l’avió és més vertical. La fi està pròxim.Crido, ploro: Andreas, fill de puta. Obre la porta. Morirem tots per la teva culpa. Quan se sàpiga la gent matarà tons pares, et cremaran la casa.
Sóc el comandant i he de fer de comandant. Li he de dir al passatge que tot s’ha acabat. Torno a córrer la cortina, per últim cop. Senyores i senyors. Us he de dir que estem a punt de morir. L’avió està a punt d’estavellar-se. Arregleu comptes amb Déu. Acomiadeu-vos els uns dels altres. Ho sento molt . I mirant la soprano li dic amb un fil de veu Abraça’l fort. Giro el cap i veig a la noia de cara angelical i la seva parella abraçats. Sento crits, però sobretot commoció i silencis. Alguns passatgers s’aixequen, altres s’encongeixen als seus seients. Veig algú resant. L’avió ha començat a trontollar. Massa velocitat a altura massa baixa. El terror que m’envaïa ha donat pas a la culpa. “Per què he sortit de la cabina. Per què?”
Un sotrac immens. La panxa de l’avió ha picat contra alguna cosa, potser el pic d’una muntanya. Crits, plors, ja tothom sap que tot s’ha acabat. Molts corren cap a la cua de l’avió, les llums de l’avió pampalluguegen, els sensors d’altura s’han disparat i ofeguen en part crits i plors. Les mascares d’oxigen surten dels seus compartiments, però ningú les veu ni les vol. M’agafo a la cortina amb força. L’impacte és imminent.
Miro per últim cop aquelles cares desencaixades, saben que la seva mort és qüestió de segons. Per què, Andy?

En castellà

El avión ya ha cogido la velocidad de crucero, el tiempo es bueno y no se esperan imprevistos en forma de turbulencias. En una hora iniciaremos la maniobra de descenso. Acabamos de atravesar Marsella, sobrevolaremos los Alpes y luego hacia el norte hasta Düsseldorf. Un trayecto más y unas horas menos para volver a ver a la familia.

Tengo ganas de ir al baño. Le diré a Andreas que coja los mandos. Me cae bien este chico. Es joven y con ganas. A veces, un poco callado, debe tener mucha vida interior o simplemente es un tipo con pocas ganas de hablar. Le toco el hombro y le digo “El pájaro es todo tuyo”. Voy al baño más cercano, pero está ocupado. Voy hacia el segundo lavabo. El avión está lleno. Y de camino veo sentada a la cantante de ópera que tanto me gusta. Sujeta en brazos a su bebé. Y nos intercambiamos una sonrisa. Cuando aterricemos le querría decir que la he escuchado muchas veces, pero quizás no le hace ninguna gracia y además, estará ocupada con el niño. Justo al lado del lavabo tenemos un grupo de chavales de 15 años, no paran de moverse. Seguro que estorban al grupo de jubilados. Seguro que vienen de Mallorca o Ibiza. Qué suerte! Tengo ganas de hacer como ellos: jubilarme y dedicarme a vivir bien, junto a la playa, rascándose la barriga.

Justo cuando llego a la puerta de los servicios, sale una chica jova, muy guapa, cara angelical y cuerpo endemoniado. Grrr !! Nos intercambiamos una sonrisa y yo le guiño el ojo. “Eh !! No te embales, eres un hombre casado, con hijos y responsabilidades “. El lavabo de un avión me parece de  lo más incómoda: estrecho, claustrofóbico, con ese olor mezcla de productos desinfectantes y orines.
Salgo y hago el camino a la inversa hacia la cabina. Veo la sobrecargo y le comento que si ya han pasado el servicio de bar y que calme a los chavales que siguen haciendo la puñeta a los jubilados. Justo antes de llegar a la puerta de la cabina vuelvo a ver en primera fila de primera clase a la joven con cara angelical y cuerpo para hacer pecados y milagros. Está sentada junto a un joven … “Suerte que tienes chaval”.

Justo en la puerta de la cabina está la azafata nueva, una chica agradable, con ganas de agradar y de hacer bien su trabajo. Llamo la puerta. Y detrás de mí oigo unos gritos. Son los chavales y le digo a la nueva que vaya y los calme. Vuelvo a golpear la puerta ..
“Andy! Andy! Abre, soy yo “. No me abre, ni me responde. “Joder, quieres abrir”. Golpeo la puerta con más energía. No puede ser que se haya quedado dormido. Miro hacia la zona de pasajeros, la cortina está medio recogida y con fuerza la hago correr para que no me vean. La desazón me hace recorrer un escalofrío que me sube por la espalda y hasta el cuello. Acerco la oreja a la puerta y me parece oír la respiración de Andreas … Pero sé que es imposible con el ruido de los motores. Vuelvo a hacerme la idea de que mi copiloto no me ha oido. Golpeo la puerta con más fuerza. Golpecitos rápidos y contundentes y los nudillos me hacen daño.
Coño, la clave de acceso cuál era? Sí. 7 2 8 0 1. La pulso en el teclado, pero no se abre. ¿Cómo puede ser? De nuevo 7 2 8 0 1. Nada. “Andy, por favor, abre. ¿Qué te pasa. No me oyes ?. Con la tensión no me percato que detrás de mí está la sobrecargo. Me pregunta qué pasa. “Andy se ha encerrado por dentro”. Hace cara de estupefacción. “Quizás se ha desmayado?” Le contesto de malas maneras “Sí y justo antes se ha cerrado por dentro, ¿verdad? Deja de decir tonterías “. “Se ha cerrado por dentro y seguro que no ha perdido el conocimiento”.

Vuelvo a teclear el número 7 2 8 0 1. La sobrecargo me confirma que este es el número. No me he equivocado. Y de repente, tengo un presentimiento: No puede ser, pero tengo la sensación de que el avión está descendiendo, de manera gradual, suave, pero inexorable. Se lo digo a la sobrecargo y a la vez le pido que vigile al pasaje, que ofrezcan bebidas y aperitivos gratis para entretenerlos. Su cara de estupefacción se ha transmutado en cara de miedo, tal vez de pánico. Quizás al igual que se ha transformado mi rostro.

Intento pensar rápido. Estamos a demasiada altura para comunicarme por móvil con alguien. Pero aunque me comunique, que podrían hacer por nosotros. Si este loco quiere estrellar  el avión, nadie lo podrá impedir. De pronto le doy sentido a sus silencios, su introspección. Demasiado callado, demasiado discreto ..
.
Vuelvo a aporrear la puerta. Ahora con el brazo,Le pego patadas con fuerza hasta hacerme daño. Pero tampoco quiero que los pasajeros me oigan. De hecho, ahora agradezco los gritos de los jóvenes, que minutos antes me incomodaban. Ahora, quizás amortiguan mis golpes.

Piensa, piensa. “Andy, escúchame. ¿Qué te pasa ?. Todo se puede solucionar, cualquier problema lo podemos arreglar, pero abre la puerta. El avión está lleno de gente. Bebés, niños, gente joven. Vamos, nos tomaremos una cerveza y lo olvidaremos todo. Nadie sabe aún nada de eso. No hagas esto. Sería horroroso. Piensa en tus padres. La pena. La vergüenza. Andy, te lo ruego. Por favor. “

No tengo ninguna duda, el avión está bajando. Hace una media hora que salí de la cabina y por lo tanto, debemos estar sobrevolando los Alpes. Nos comeremos una montaña. No hay esperanza.

Vuelvo a caminar hacia la zona de pasajeros. Retiro la cortina. Y me quedo parado mirando los chavales, los jubilados, la soprano abrazando el hijo, la chica con cara angelical. No sospechan nada. La sobrecargo viene hacia mí, mientras las azafatas reparten aperitivos. Me mira con incomprensión, sabiendo que el final está próximo. Se sienta en el lugar que ocupa en los despegues y aterraizajes. Ahora la mirada la tiene perdida. Vuelvo a correr la cortina y hago un último intento. 7 2 8 0 1. Nada. Noto como una lágrima recorre la cara. Y con todas las fuerzas me tiro contra la puerta. Patadas, golpes. Cojo carrerilla y me reviento el hombro contra el blindaje de una puerta que resiste disparos e incluso pequeños explosivos. Pero no sé qué hacer. Me arrodillo y cerca de tierra noto que la inclinación del avión es más vertical. El fin está próximo.
Grito, lloro: “Andreas, hijo de puta. Abre la puerta. Moriremos todos por tu culpa. Cuando se sepa la gente matará tonos padres, te quemarán la casa “.

Soy el comandante y tengo que hacer de comandante. Le tengo que decir en el pasaje que todo ha acabado. Vuelvo a correr la cortina, por última vez. “Señoras y señores. Os tengo que decir que estamos a punto de morir. El avión está a punto de estrellarse. Examine cuentas con Dios. Despedís los unos de los otros. Lo siento mucho “. Y mirando la soprano le digo con un hilo de voz “abrázalo fuerte”. Giro la cabeza y veo a la chica de cara angelical y su pareja abrazados. Oigo gritos, pero sobre todo conmoción y silencios. Algunos pasajeros se levantan, otros se encogen a sus asientos. Veo alguien rezando. El avión comenzó a tambalearse. Demasiada velocidad en altura demasiado baja. El terror que me invadía ha dado paso a la culpa. ¿Por qué he salido de la cabina. ¿Por qué?

Un estremecimiento inmenso. La barriga del avión ha picado contra algo, quizás el pico de una montaña. Gritos, llantos, ya todo el mundo sabe que todo ha acabado. Muchos corren hacia la cola del avión, las luces del avión parpadean, los sensores de altura se han disparado y ahogan en parte gritos y llantos. Las máscaras de oxígeno salen de sus compartimentos, pero nadie las ve ni las quiere. Aprovecho la cortina con fuerza. El impacto es inminente.
Miro por última vez aquellas caras desencajadas, saben que su muerte es cuestión de segundos. “¿Por qué, Andy?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s