Dies tràgics

foto

En català

Sóc un dels pocs periodistes que es troba a la sala de reunions del bufet d’advocats Cremades y Calvo Sotelo, un dels més prestigiosos de Madrid. La sala s’ha quedat petita per acollir desenes de clients, inversors i treballadors de Banc Madrid, l’entitat filial de Banca Privada d’Andorra i assenyalada també per blanquejar diners de pirates del segle XXI: des del xinès Gao Ping (rei dels basars del tot a 100) fins a delinqüents txetxens, passant pels negocis poc clars de Joan Cotino (un altre dirigent del Partit Popular valencià, top en casos de corrupció).

A la reunió els advocats (entre ells un ex Fiscal General de l’Estat i un magistrat del Tribunal Suprem) intentaven tranquil·litzar els seus clients. Recuperareu els diners tard o d’hora, “El Banc d’Espanya ens ha intervingut perquè som petits i en any electoral el govern espanyol ha volgut reeixir-se després de bolcar milers de milions per rescatar la gran banca”…

Alguns clients volen explicar els seus casos: Diuen que Banc Madrid és un banc de grans fortunes i jo només hi tenia 860 mil euros, no sóc ric. He estat un treballador tota la vida (M’estalviaré el pensament que em sobrevingué en sentir aquest pencaire…). Un altre client engominat i amb polo Ralph Laurent diu Jo m’he fet a mi mateix, sóc orfe des dels 4 anys i ara m’han robat els diners que he fet amb els meus negocis.

Crec que la majoria dels afectats són això: afectats. Han estat en el lloc equivocat en el moment menys oportú i molts perdran bona part de la seva fortuna guanyada de manera més o menys justa, legal o digueu-li com vulgueu. I també tinc clar que en any d’eleccions, el govern no gastarà ni un euro públic per salvar una entitat petita, allò que es diu no sistèmica. Mala sort. Tanta mala sort com que molts contribuents hem rescatat clients de Bankia, Caixa Catalunya o Nova Caixa Galícia, sense haver entrat a la vida en una de les seves oficines, caixers o pàgines web.

I enmig d’aquests testimonis de clients i reflexions personals penso que el tema de Banc Madrid ha perdut volada mediàtica perquè ahir mateix van morir 150 persones en un accident d’avió entre Barcelona i Düsseldorf (estaven en el lloc equivocat en el moment menys oportú). Les víctimes, com els clients de Banc Madrid, segurament es van trobar amb el seu destí sense esperar-ho. I jo, sincerament sento llàstima pels passatgers d’un avió estampat als Alps i potser per això relativitzo les penes de gent que ha perdut tots els estalvis, una petita part o quatre bitllets de la seva fortuna.
Ahir, també va morir un professional del periodisme al qual vaig conèixer fa molts anys a Barcelona, Fernando Borderías. Un cavaller, una bona persona, un gran periodista esportiu que aquests dies té reservat un petit forat en algunes pàgines senars d’algun diari. Dies tràgics.

En castellà

Soy uno de los pocos periodistas que se encuentra en la sala de reuniones del bufete de abogados Cremades y Calvo Sotelo, uno de los más prestigiosos de Madrid. La sala se quedó pequeña para acoger a decenas de clientes, inversores y trabajadores de Banco Madrid, la entidad filial de Banca Privada de Andorra y señaladas también por blanquear dinero de piratas del siglo XXI: desde el chino Gao Ping (rey de los bazares del “todo a 100”) hasta delincuentes chechenos, pasando por los negocios poco claros de Juan Cotino (otro dirigente del PP valenciano, top en casos de corrupción).

En la reunión los abogados (entre ellos un ex Fiscal General del Estado y un magistrado del Tribunal Supremo) intentaban tranquilizar a sus clientes. “Recuperaréis el dinero tarde o temprano”, “El Banco de España nos ha intervenido porque somos pequeños y en año electoral el gobierno español ha querido tener éxito después de volcar miles de millones para rescatar a la gran banca” …

Algunos clientes quieren explicar sus casos: “Dicen que Banco Madrid es un banco de grandes fortunas y yo sólo tenía 860 mil euros, no soy rico. He sido un trabajador toda la vida” (Me ahorraré el pensamiento que me sobrevino en sentir a este currante …). Otro cliente engominado y con polo Ralph Laurent dice “Yo me he hecho a mí mismo, soy huérfano desde los 4 años y ahora me han robado el dinero que he hecho con mis negocios.

Creo que la mayoría de los afectados son eso: afectados. Han estado en el lugar equivocado en el momento menos oportuno y muchos perderán buena parte de su fortuna ganada de manera más o menos justa, legal o díle como quieras. Y también tengo claro que en año de elecciones, el gobierno no gastará ni un euro público para salvar una entidad pequeña, lo que se dice “no sistémica”. Mala suerte. Tanta mala suerte como que muchos contribuyentes hemos rescatado clientes de Bankia, Caja Cataluña o NovaCaixaGalicia, sin haber entrado en la vida en una de sus oficinas, cajeros o páginas web.

Y en medio de estos testimonios de clientes y reflexiones personales pienso que el tema de Banco Madrid ha perdido peso mediático porque ayer mismo murieron 150 personas en un accidente de avión entre Barcelona y Düsseldorf (estaban en el lugar equivocado en el momento menos oportuno ). Las víctimas, como los clientes de Banco Madrid, seguramente se encontraron con su destino sin esperarlo. Y yo, sinceramente siento lástima por los pasajeros de un avión estampado en los Alpes y quizá por eso relativizo las penas de gente que ha perdido todos los ahorros, una pequeña parte o cuatro billetes de su fortuna.

Ayer, también murió un profesional del periodismo al que conocí hace muchos años en Barcelona, ​​Fernando Borderías. Un caballero, una buena persona, un gran periodista deportivo que estos días tiene reservado un pequeño agujero en algunas páginas impares de algún periódico. Días trágicos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s