El senyor Bonet de @Freixenet

bonet

En català

Fa uns quinze anys, ja vivint a Madrid, vaig conèixer Josep Lluis Bonet. Era un dinar d’aquells que s’organitzen a la capital gairebé cada dia on compartim taula empresaris, polítics, homes de negocis i els periodistes (jo crec que només se’ns convida perquè ensenyem a la gent que no està convidada com els poderosos dinen endogàmicament  a llocs cars, prohibits per la majoria dels mortals).
I per casualitats de la vida, a la taula on em van fer asseure en aquell dinar hi havia el senyor Bonet. En aquell moment no era encara el president de Freixenet (el van elegir el 1999), ni president de la Fira de Barcelona (ho és des de 2004), ni responsable de la poderosa i nova Cámara de Comercio de España (des de novembre de 2014). En aquells moments crec recordar que Bonet era Director General de Freixenet. No us amagaré que em va agradar i molt compartir estovalles i estar assegut amb ell durant unes dues hores.
Era un home poderós, però va estar tota l’estona parlant amb mi, un jove periodista. Era una persona a la qual tots els convidats el saludaven, però en tot moment va estar pròxim, accessible i amable amb mi, unes virtuts que en el món de la premsa agraïm.
Em va explicar la història de Freixenet. Una empresa familiar fundada el 1889 (més antiga que el Barça) a través del casament, potser de conveniència, entre les famílies vinateres Ferrer i Sala. El 1914, amb la caiguda de vendes del vi deguda a la Primera Guerra Mundial la companyia s’especialitza en el xampany, el xampany d’una França ocupada i preocupada per la Gran Guerra. És allò del possibilisme i la visió que tenen alguns  empresaris. Fer d’un problema una oportunitat.
Bonet i jo també vam parlar del drama de la fil·loxera, de les caves Freixenet (qui no les ha visitades) i dels populars anuncis de Nadal, de com es fitxen estrelles de Hollywood o com van a aconseguir que a Dallas, el malvat Jr Ewing brindés amb Freixenet. En Bonet va contestar i de manera animada a totes les preguntes. Va ser un dinar amb bona companyia del qual en guardo molt bon record.
Eren els anys 90 i a la conversa, evidentment, en cap moment vam parlar de política, ni de l’enfrontament Catalunya-Espanya (o almenys entre els seus governs).
Han passat els anys i estem en ple conflicte polític. Josep Lluís Bonet ha continuat liderant amb èxit Freixenet, al marge de batalles territorials. Fa poc, Freixenet i d’altres empreses catalanes han estat boicotejades per ser catalanes (el boicot al cava ha estat la bandera d’aquesta bestiesa de no voler comprar segons què perquè es fa segons on).
I aquí és on a Bonet un dia se li fa una pregunta, que als anys 90 no es feia. Què pensa del procés sobiranista. I el president de Freixenet ha contestat: “jo sóc un empresari català i espanyol, que ha de mirar per l’economia i no per la política. Personalment no crec que sigui bo separar-se d’Espanya. Junts som més forts”.
Si no em falla la memòria aquesta ha estat la seva resposta en diverses ocasions. I jo sincerament crec que no hi ha res de criticable en aquestes paraules. Si ell se sent català i espanyol… Ben fet, hi ha molta gent que pensa així. Si ell no vol “mullar-se” en política… Ben fet. Bonet és un empresari que ha aconseguit portar part de Hollywood a Sant Sadurní d’Anoia, que a Dallas es brindés amb Freixenet. I tot això no es fa tancant-se portes, sinó obrint-les.
Dit això, i mirant les xarxes socials em temo que Freixenet ara tindrà problemes de ser rebutjada a Espanya per ser una empresa catalana i a Catalunya per declarar-se espanyola. Però no en fem un drama, Freixenet té la immensa part del seu negoci a l’estranger, per tan i com a bons empresaris han minimitzat el risc del conflicte Espanya-Catalunya.
I acabo amb una frase que repeteixo ara i que ja li vaig dir a l’aleshores director general de Freixenet en aquell dinar dels anys 90… Amb tot el respecte senyor Bonet, a mi m’agrada molt el cava i a casa sempre compro l’Anna de Codorniu. Ell em va contestar… Ben fet, sempre has de dir el què penses.

En castellà

Hace unos quince años, ya viviendo en Madrid, conocí a José Luis Bonet. Era una comida de aquellas que se organizan en la capital casi cada día donde compartimos mesa empresarios, políticos, hombres de negocios y los periodistas (yo creo que sobretodo nos invitan para que enseñemos a la gente que no está invitada como los poderosos comen en lugares caros, prohibidos para la mayoría de los mortales).
Y por casualidades de la vida, en la mesa donde me hicieron sentar en aquella comida estaba el señor Bonet. En aquel momento no era todavía el presidente de Freixenet (lo eligieron en 1999), ni presidente de la Fira de Barcelona (lo es desde 2004), ni responsable de la poderosa y nueva Cámara de Comercio de España (desde noviembre de 2014). En esos momentos creo recordar que Bonet era Director General de Freixenet. No os oculto que me gustó y mucho compartir mantel y estar sentado a su lado  durante unas dos horas.
Era un hombre poderoso, pero estuvo todo el rato hablando conmigo, un joven periodista. Era una persona a la que todos los invitados le saludaban, pero en todo momento estuvo próximo, accesible y amable conmigo, unas virtudes que en el mundo de la prensa agradecemos.
Me contó la historia de Freixenet. Una empresa familiar fundada en 1889 (más antigua que el Barça) a través de la boda, tal vez de conveniencia, entre las familias vinateras Ferrer y Sala. En 1914, con la caída de ventas del vino debida a la Primera Guerra Mundial la compañía se especializa en el champán, el champán de una Francia ocupada y preocupada por la Gran Guerra. Es aquel posibilismo y visión que tienen muchos empresarios. Hacer de un problema una oportunidad.
Bonet y yo también hablamos del drama de la filoxera, de las cavas Freixenet (quien no las ha visitado) y de los populares anuncios de Navidad, de cómo se fichan estrellas de Hollywood o cómo van a conseguir que en Dallas, el malvado Jr Ewing brindara con Freixenet.  Bonet contestó y de manera animada a todas las preguntas. Fue un almuerzo en buena compañía del que guardo muy buen recuerdo.
Eran los años 90 y en la conversación, evidentemente, en ningún momento hablamos de política, ni del enfrentamiento CataluñaEspaña (o al menos entre sus gobiernos).
Han pasado los años y estamos en pleno conflicto político. José Luís Bonet ha continuado liderando con éxito Freixenet, al margen de batallas territoriales. Recientemente, Freixenet y  otras empresas catalanas han sido boicoteadas por ser catalanas (el boicot al cava ha sido la bandera de esta tontería de no querer comprar según qué porque se hace según dónde).
Y aquí es donde a Bonet un día se le hace una pregunta, que en los años 90 no se hacía. ¿Qué piensa del proceso soberanista. Y el presidente de Freixenet ha contestado: yo soy un empresario catalán y español, que debe de mirar por la economía y no por la política. Personalmente no creo que sea bueno separarse de España. Juntos somos más fuertes “.
Si no me falla la memoria esta ha sido su respuesta en varias ocasiones. Y yo sinceramente creo que no hay nada de criticable en estas palabras. Si él se siente catalán y español Bien hecho, hay mucha gente que piensa así. Si él no quiere “mojarse” en política Bien hecho. Bonet es un empresario que ha conseguido llevar parte de Hollywood a Sant Sadurní d’Anoia, que en Dallas se brindara con Freixenet. Y todo esto no se hace cerrándose puertas, sino abriéndolas.
Dicho esto, y mirando las redes sociales me temo que Freixenet ahora tendrá problemas de ser rechazada en España por ser una empresa catalana y en Cataluña por declararse española. Pero no hacgamos un drama, Freixenet tiene la inmensa parte de su negocio en el extranjero, por tanto y como buenos empresarios han minimizado el riesgo del conflicto España-Cataluña.
Y termino con una frase que repito ahora y que ya le dije al entonces director general de Freixenet en aquel almuerzo de los años 90 Con todo respeto señor Bonet, a mí me gusta mucho el cava y en casa siempre compro Anna de Codorniu. Él me contestó Bien hecho, siempre tienes que decir lo que piensas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s