La “peli” del Fiscal General

dulce

En català
Eduardo Torres Dulce és l’actual Fiscal General de l’Estat, un càrrec que tradicionalment ha estat la corretja de transmissió dels governants per acusar judicialment en el seu nom als enemics de l’Estat. Tradicionalment els Fiscals Generals han estat un membre més del govern que els ha nomenat. Em vénen al cap noms com el socialista Eligio Hernández o els populars Jesús Cardenal o Juan Ortiz Úrculo que eren més militants polítics que judicials.
Però Torres Dulce m’està sorprenent perquè ha donat suficients motius per pensar que primer és fiscal i que ser corretja de transmissió del govern que l’ha nomenat queda en un segon terme, o en un tercer. Fill de magistrat del Tribunal Suprem franquista i nebot d’un jutge del terrible i repressor Tribunal d’Ordre Públic de la dictadura, Torre Dulce està demostrant que dóna la talla com a fiscal i màxim responsable d’una alta institució d’un Estat democràtic, on hi ha d’haver una separació de poders.
Que ningú s’enganyi, Torres Dulce és un senyor de dretes i que segurament si vota ho fa en aquest sentit, però estic gairebé convençut que l’actual govern no el veu com la persona més còmoda per a ells, ni l’identifica com la seva corretja de transmissió.
Torres Dulce, cinèfil, guionista i incondicional de Sherlock Holmes està protagonitzant massa pel·lícules que no agraden al públic que paga.
Fa unes setmanes, davant del nou rei Felip i inaugurant l’Any Judicial es va queixar de la corrupció política, on el partit que el va nomenar té un paper principal, estel·lar. Mesos abans es queixava de la intromissió dels polítics dins la vida judicial o demanava que la Judicatura hauria de quedar fora de la batalla política. Ha criticat la falta de mitjans de la Justícia i ha amenaçat de tancar fiscalies com les d’Alacant o Alcoi per la seva massificació, manca de recursos o fins i tot deficiències higièniques. Són denúncies que els polítics poden compartir en public, però que segur que en privat els incomoda que algú ensenyi les vergonyes de les quals ells són culpables. I sobretot són queixes que poques vegades s’havien sentit a fiscals generals. Torres Dulce se surt del guió massa cops.
Pel que fa a casos concrets, l’actual Fiscal General ha lamentat la dimissió de Ruiz Gallardón (el seu mentor) quan més d’un dirigent del PP se n’alegrava. S’ha negat a donar ordres als seus fiscals per empresonar a Jordi Pujol fill. Alguns li retreuen que no hagi ja imputat als expresidents andalusos Chaves i Griñán pel Cas dels Eros, i d’altres l’acusen de tebiesa pel que fa a la seva actitud cap al món etarra i abertzale radical. Però sens dubte el què més ha empipat els seus caps polítics és que no hagi actuat ja contra els responsables de la consulta catalana del 9 de novembre.
Tot i que alguns destacats dirigents del PP van anunciar l’endemà del 9N que la Fiscalia actuaria, Torres Dulce va fer tres coses: 1-dir que la pressa dels polítics no la tenen els fiscals. 2-reunir-se amb el fiscal superior de Catalunya i deixar en les seves mans la conveniència o no de la querella, tenint en compte que aquest fiscal coneix millor els fets i la realitat que es viu a la zona del conflicte, en tot cas els coneix millor que no pas Madrid. I 3-deixar entreveure que potser no hi ha prou base jurídica sòlida per a acusar de delictes als responsables de la consulta. És un actor polèmic, que discuteix al director, que no s’ajusta al guió i que de tant en tant no es presenta a l’hora del rodatge.
I els seus caps polítics han esclatat. Ara més d’un es pregunta qui punyetes ha fet el càsting, qui ha nomenat a aquest paio que no vol ser corretja de transmissió. Les pressions poden ser insuportables i Torres Dulce podria acabar cedint a elles, Però avui, 15 de novembre, jo vull agrair l’autonomia de Torres Dulce. No per què actuï d’una manera o altra, si no perquè actua com creu que ho ha de fer i no com li manen alguns. Actor de mètode.

En castellà

Eduardo Torres Dulce es el actual Fiscal General del Estado, un cargo que tradicionalmente ha sido la correa de transmisión de los gobernantes para acusar judicialmente en su nombre a los enemigos del Estado. Tradicionalmente los Fiscales Generales han sido un miembro más del gobierno que los ha nombrado. Me vienen a la cabeza nombres como el socialista Eligio Hernández o los populares Jesús Cardenal o Juan Ortiz Úrculo que eran más militantes políticos que judiciales.


Pero Torres Dulce me está sorprendiendo porque ha dado suficientes motivos para pensar que primero es fiscal y que ser correa de transmisión del gobierno que lo ha nombrado queda en un segundo plano, o en un tercero. Hijo de magistrado del Tribunal Supremo franquista y sobrino de un juez del terrible y represor Tribunal de Orden Público de la dictadura, Torre Dulce está demostrando que da la talla como fiscal y máximo responsable de una alta institución de un Estado democrático , donde debe haber una separación de poderes.


Que nadie se engañe, Torres Dulce es un señor de derechas y que seguramente si vota lo hace en este sentido, pero estoy casi convencido de que el actual gobierno no lo ve como la persona más cómoda para ellos, ni lo identifica como su correa de transmisión.


Torres Dulce, cinéfilo, guionista e incondicional de Sherlock Holmes está protagonizando demasiadas películas que no gustan al público que paga.
Hace unas semanas, ante el nuevo rey Felipe e inaugurando el año judicial se quejó de la corrupción política, donde el partido que lo nombró tiene un papel principal, estelar. Meses antes se quejaba de la intromisión de los políticos en la vida judicial o pedía que la Judicatura debería quedar fuera de la batalla política. Criticó la falta de medios de la Justicia y ha amenazado con cerrar fiscalías como las de Alicante o Alcoy por su masificación, falta de recursos o incluso deficiencias higiénicas. Son denuncias que los políticos pueden compartir en público, pero que seguro que en privado les incomoda que alguien enseñe las vergüenzas de las que ellos son culpables. Y sobre todo son quejas que pocas veces se habían oido a fiscales generales. Torres Dulce se sale del guión demasiadas veces.


En cuanto a casos concretos, el actual Fiscal General lamentó la dimisión de Ruiz Gallardón (su mentor) cuando más de un dirigente del PP se alegraba. Se ha negado a dar órdenes a sus fiscales para encarcelar a Jordi Pujol hijo. Algunos le reprochan que no haya ya imputado a los expresidentes andaluces Chaves y Griñán por el Caso de los ERES
, y otros lo acusan de tibieza respecto a su actitud hacia el mundo etarra y abertzale radical. Pero sin duda lo que más ha enfadado a sus jefes políticos es que no haya actuado ya contra los responsables de la consulta catalana del 9 de noviembre.
Aunque algunos destacados dirigentes del PP anunciaron el día siguiente del 9N que la Fiscalía actuaría, Torres Dulce hizo tres cosas: 1 decir que la prisa de los políticos no la tienen los fiscales. 2-reunirse con el fiscal superior de Cataluña y dejar en sus manos la conveniencia o no de la querella, teniendo en cuenta que este fiscal conoce mejor los hechos y la realidad que se vive en la zona del conflicto, en todo caso los conoce mejor que Madrid. Y 3dejó entrever que quizás no hay suficiente base jurídica sólida para acusar de delitos a los responsables de la consulta. Es un actor polémico, que discute al director, que no se ajusta al guión y que de vez en cuando no se presenta a la hora del rodaje.


Y sus jefes políticos han estallado. Ahora más de uno se pregunta quién puñetas ha hecho el casting, quien ha nombrado a este tío que no quiere ser correa de transmisión. Las presiones pueden ser insoportables y Torres Dulce podría acabar cediendo a ellas, Pero hoy, 15 de noviembre, yo quiero agradecer la autonomía de Torres Dulce. No por que actúe de una manera u otra, si no porque actúa como cree que debe hacerlo y no como le mandan algunos. Actor de método.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s