En català
La vida moderna m’ha fet ser soci de diversos clubs. I no em refereixo al món del futbol on només he estat, sóc i seré incondicional del Barça, sinó que em refereixo a aquells clubs als quals estàs obligat a pagar una quota si vols fer una vida més o menys normal en una ciutat del segle XXI. D’entrada, la societat ens obliga a pertànyer a una companyia elèctrica que ens serveixi la llum a domicili. El meu club de la llum ara per ara és Endesa, tot i que cada cert temps canvio d’equip per acollir-me a ridícules rebaixes a la factura, de tal manera que en els últims anys he format part dels clubs Iberdrola o Gas Natural.
Parlant de gas, en aquesta forma de rebre energia que em permet gaudir d’aigua calenta i calefacció també faig el mateix tripijoc de canviar de companyia sovint per tal de pagar una miqueta menys. Ara formo part de Gas Natural.
En el telèfon, sóc un soci veterà de Telefònica, que a preus més o menys acceptables em proporciona telèfon a casa, mòbil, Internet i també televisió.
A nivell bancari, el que us parla a través d’aquest article forma part de diversos clubs; La Caixa on tinc una llibreta des que vaig néixer com gairebé tot bon català. Vaig fer la hipoteca amb Banesto fa molts anys, però els desitjos divins d’Emilio Botín m’han fet que ara la hipoteca l’estigui pagant al Santander. A més, la nòmina i el Pla de Pensions els tinc a ING Direct, un grup holandès, això és el món globalitzat.
Des de fa uns anys també formo part del que alguns denominen família Apple: tinc un IPhone i un IPad, des del qual ara us escric aquestes línies. El cert és que en l’última setmana tinc més sensació de formar part d’aquesta família, perquè se m’ha trencat la pantalla de l’IPad i lluito i parlo molt amb les entranyes d’aquest grup per tal que m’arreglin o canviïn el terminal. Per cert, que tot i pagar l’assegurança , encara estic barallant-me amb ells perquè em resolguin el problema.
La llista de clubs als que pertanyo seguiria així fent-se llarga i llarga: la meva Junta de veins, l’empresa on treballo, el col·legi de la canalla, els antics amics de la meva escola, els vells companys de facultat, els col·legues de la feina, els coneguts que fem les mateixes col·leccions, els amics del barri, els de la infància, els que et proporciona el temps, els clubs dels quals em sento part són inacabables, sóc fan i consumidor de Coca Cola, Vichy Catalán, Torró de Suchard Clàssic, Gaspatxo Alvalle, Anxoves de L’Escala, Cola Cao, Marcilla, Woll Damm, Codorniu, Pastes Gallo, Danone, Lacoste, Levi’s, Philips…
No puc fer com el Groucho Marx que deia que no seria de cap club que l’acceptés com a soci, perquè la llista de grups als quals pertanyo de forma voluntària o no és llarguíssima.
I tots aquests clubs em donen a parts iguals un bon servei (generalment) però també alguns disgustos. I quan passa això intento canviar de club. D’Endesa a Iberdrola, de Telefònica a Jazztel, del Santander al BBVA, de GolTV a Canal Plus de Ralph Laurent a Boss. I quan el servei no em convenç i decideixo marxar d’aquest club hi ha una cosa que en molts casos encara em fot més… que els clubs que vull abandonar m’ofereixin una contraproposta perquè em continuï quedant-me amb ells. Ho fan a través d’una rebaixa de la quota o millorant el servei i les prestacions mantenint el mateix preu. Aleshores cremo adrenalina i els dic de tot… Ara que marxo m’oferiu una cosa que mai m’heu ofert com a soci fiable i fidel?
Són potser mons paral·lels i incomparables. Una companyia és un club. Un país, potser també. Però una companyia no és ben bé un país. Ara, molts catalans volen canviar de país, de club i marxar a un altre país que ofereixi millors prestacions, millors preus, un altre club. Però a diferència de Canal Plus, Endesa o Telefònica, Espanya no ofereix cap contraproposta perquè et quedis amb ells. Diuen que aquest club és etern i que no pots canviar perquè el contracte que vas firmar és vitalici. Aquí, funciona el monopoli. Constitucional però monopoli.
En castellà
La vida moderna me ha hecho ser socio de varios clubes. Y no me refiero al mundo del fútbol donde sólo he estado, soy y seré incondicional del Barça, sino que me refiero a aquellos clubes a los que estás obligado a pagar una cuota si quieres hacer una vida más o menos normal en una ciudad del siglo XXI . De entrada, la sociedad nos obliga a pertenecer a una compañía eléctrica que nos sirva la luz a domicilio. Mi club de la luz hoy por hoy es Endesa, aunque cada cierto tiempo cambio de equipo para acogerme en ridículas rebajas en la factura, de tal manera que en los últimos años he formado parte de los clubes Iberdrola o Gas Natural .
Hablando de gas, en esta forma de recibir energía que me permite disfrutar de agua caliente y calefacción también hago lo mismo amaño de cambiar de compañía a menudo para pagar un poquito menos. Ahora formo parte de Gas Natural.
En el teléfono, soy un socio veterano de Telefónica, que a precios más o menos aceptables me proporciona teléfono en casa, móvil, Internet y también televisión.
A nivel bancario, el que os habla a través de este artículo forma parte de varios clubes; La Caixa donde tengo una libreta desde que nací como casi todo buen catalán. Hice la hipoteca con Banesto hace muchos años, pero los deseos divinos de Emilio Botín me han hecho que ahora la hipoteca la esté pagando al Santander. Además, la nómina y el Plan de Pensiones los tengo a ING Direct, un grupo holandés, esto es el mundo globalizado.
Desde hace unos años también formo parte de lo que algunos denominan familia Apple: tengo un IPhone y un IPad, desde el que ahora os escribo estas líneas. Lo cierto es que en la última semana tengo más sensación de formar parte de esta familia, porque se me ha roto la pantalla del IPad y lucho y hablo mucho con las entrañas de este grupo para que me arreglen o cambien el terminal. Por cierto, que a pesar de pagar el seguro, aún estoy peleando con ellos para que me resuelvan el problema.
La lista de clubes a los que pertenezco seguiría así haciéndose larga y larga: mi Junta de vecinos, la empresa donde trabajo, el colegio de los niños, los antiguos amigos de mi escuela, los viejos compañeros de facultad, los colegas del trabajo, los conocidos que hacemos las mismas colecciones, los amigos del barrio, los de la infancia, los que te proporciona el tiempo, los clubes de los que me siento parte son interminables, soy fan y consumidor de Coca Cola, Vichy Catalán, Turrón de Suchard Clásico, Gazpacho Alvalle, Anchoas de L’Escala, Cola Cao, Marcilla, Woll Damm, Codorniu, Pastas Gallo, Danone, Lacoste, Levi s, Philips …
No puedo hacer como Groucho Marx que decía que no sería de ningún club que lo aceptara como socio, porque la lista de grupos a los que pertenezco de forma voluntaria o no es larguísima.
Y todos estos clubes me dan a partes iguales un buen servicio (generalmente) pero también algunos disgustos. Y cuando pasa eso intento cambiar de club. De Endesa a Iberdrola, de Telefónica en Jazztel, del Santander en el BBVA, de GolTV en Canal Plus, de Ralph Laurent a Boss. Y cuando el servicio no me convence y decido marchar de este club hay algo que en muchos casos todavía me jode más … que los clubes que quiero abandonar me ofrezcan una contrapropuesta para que me siga quedando con ellos. Lo hacen a través de una rebaja de la cuota o mejorando el servicio y las prestaciones manteniendo el mismo precio. Entonces quemo adrenalina y les digo de todo … Ahora que me voy me ofrecéis algo que nunca me habéis ofrecido como socio fiable y fiel?
Son quizás mundos paralelos e incomparables. Una compañía es un club. Un país, tal vez también. Pero una compañía no es exactamente un país. Ahora, muchos catalanes quieren cambiar de país, de club y marchar a otro país que ofrezca mejores prestaciones, mejores precios, otro club. Pero a diferencia de Canal Plus, Endesa o Telefónica, España no ofrece ninguna contrapropuesta para que te quedes con ellos. Dicen que este club es eterno y que no puedes cambiar porque el contrato que firmaste es vitalicio. Aquí, funciona el monopolio. Constitucional pero monopolio.