MonToro envesteix Pujol

MontoroCemex
En català

Conec Cristóbal Montoro gairebé des que vaig arribar a Madrid, l’any 1992, just quan Catalunya Ràdio em va enviar a la corresponsalia de la capital espanyola. Ell era un economista de cert prestigi, pròxim a la patronal empresarial CEOE i a fòrums universitaris liberals. Era alumne d’economistes de molt més prestigi (Fuentes Quintana i Velarde) i això sempre és una garantia de bon aprenentatge. Jo era un jove periodista que venia de Barcelona i que em quedava bocabadat a totes les rodes de premsa multitudinàries que em tocava seguir a la capital espanyola. Me’l van presentar en un acte públic i he de dir que aleshores (com a simple economista) i després (com a secretari d’Estat i ministre d’Aznar) i ara (com a ministre de Rajoy, l’encarregat d’apujar impostos) Montoro ha estat una persona de fàcil tracte i contacte. Li encanta parlar amb la premsa després de les compareixences oficials, sense micròfons, acceptant el cos a cos i no fent-li gens de por parlar cara a cara amb qui faci falta. Això en un polític és dir molt i molt bo.

Aquesta proximitat de Montoro cap a la premsa se l’hem agraït molts cops, però també ha fet patir sempre als seus responsables de comunicació, el Julio, primer, l’Ana ara. Us explicaré, per exemple, que el ministre d’Hisenda i Administracions Publiques ha presidit maratonians Consells de Política Fiscal que han durat hores i hores barallant-se en molts casos amb consellers autonòmics rivals i del seu propi partit. A continuació ha fet llargues rodes de premsa acceptant les preguntes que fes falta. I just després ha mantingut inacabables xerrades extraoficials amb els periodistes per acabar d’aclarir el que fes falta.

Montoro és un home incansable, amb una capacitat de treball indiscutible, amb uns fonaments acadèmics excel·lents, amb una capacitat de diàleg i de discussió extraordinària. Em sembla, a més una bona persona. Però té un problema, de vegades li perden les formes. De tant en tant i sobretot quan no nota la pressió del rival polític, del periodista o de les càmeres es relaxa i deixa de banda el Montoro economista, amable i dialogant i es transforma en el Montoro polític, dur i que en una baralla no coneix ni a sa mare. Ell sempre es queixa que la premsa destaca els seus estirabots i no explica les seves contínues lliçons d’economia que fa quan exerceix de ministre. I té raó. Però la vida és molt dura.

He conegut molts ministres i molts polítics i crec que cap d’ells ni d’elles té aquest comportament tan dual, tan semblant al Doctor Jeckyll i Mister Hyde. Potser alguns psicòlegs, com la meva amiga Tute, dirien que Montoro pateix un trastorn bipolar, el seu ànim va d’un extrem a l’altre sense avisar. Durant el dia pot ser un cavaller, un fí estilista de la paraula i les formes i aquella mateixa nit es pot transformar, sense motiu aparent, en un depredador despiadat a la recerca de sang que el retroalimenti per continuar sent qui és: un perfecte equilibri o desequilibri entre el seny i la rauxa, a pesar que ell sigui de Jaén.

Aquesta setmana Montoro s’ha enfrontat a un dels reptes mediàtics més importants de la seva carrera política. Explicar al Congrés el “Cas Pujol”. L’ex president català ha reconegut que durant trenta anys ha amagat a Hisenda una fortuna suposadament provinent d’una herència. Trist, lamentable i condemnable.

I Montoro ha tingut un dilema. Actuar com Jeckyll i respectar el què diu la Llei Tributària, guardar certa confidencialitat i exercir de ministre d’Hisenda, fent una analisi només de dades i números, pausat, professional i fins a cert punt asèptic del cas. Criticar amb contundència al defraudador però guardant les formes exigides a qui guarda la guardiola de tot un país. O bé, tirar pel camí més recte i més engrescador, fer de Hyde. I sota el meu punt de vista ha preferit aquest paper. S’ha vestit de negre, s’ha armat fins a les dents, s’ha posat la capa i ha anat a fer sang per cantonades fosques i humides.

Montoro ha vist el contribuent díscol com una víctima propiciatòria i exemplificadora, s’ha tret la destral de sota la capa i ha dit que Pujol ha estat una “personalitat del nacionalisme català, que quan s’ha vist acorralat per enganyar a Hisenda ha optat per amagar-se en l’independentisme”. Montoro ha tret amb l’altra mà una afilada navalla per dir que Pujol “ha enganyat, ha defraudat i que segurament ha delinquit”. I ja amb la seva víctima a terra l’ha acabat esbudellant assegurant que “potser el comportament de Pujol ha esquitxat als seus hereus nacionalistes i al mateix procés sobiranista del qual ara ell en forma part”.

L’oposició ha retret l’actitud de Pujol però també la revenja de Montoro, que s’ha comportat més com un animal polític en campanya electoral i en un míting a vida o mort que no pas com un ministre d’Hisenda. S’ha comportat més com el terrible Hyde que no pas com l’afable Jeckyll. I ell, encara amb la respiració agitada, el gest antipàtic i la ganyota a la cara ha contestat que l’oposició no pot ser tan suau amb un defraudador.

Potser sí. Però ministre, vas estar suau i molt amb un altre defraudador, Luis Bárcenas, que formava part del teu partit i que ell mateix reconeix des de la presó que va pagar sobresous als seus companys de formació. I has estat molt suau amb els banquers que van fer enginyeria financera per falsejar els seus comptes o amb els que han estafat als seus clients amb les preferents. O no?

I per acabar. Montoro sona per a convertir-se en super ministre, conservant la cartera d’Hisenda i assumint la d’Economia, quan Luis De Guindos marxi a Brussel.les. Rajoy li concedirà tot aquest poder? Potser seria ideal per Jeckyll, però i quan fos Hyde?

En castellà

Conozco a Cristóbal Montoro casi desde que llegué a Madrid, en 1992, justo cuando Catalunya Ràdio me envió a la corresponsalía de la capital española. Él era un economista de cierto prestigio, cercano a la patronal empresarial CEOE y a foros universitarios liberales. Era alumno de economistas de mucho más prestigio (Fuentes Quintana y Velarde) y eso siempre es garantía de buen aprendizaje. Yo era un joven periodista que venía de Barcelona y que me quedaba boquiabierto en todas las ruedas de prensa multitudinarias que me tocaba seguir en la capital española. Me lo presentaron en un acto público y tengo que decir que entonces (como simple economista) y después (como secretario de Estado y ministro de Aznar) y ahora (como ministro de Rajoy, el encargado de subir impuestos) Montoro ha sido una persona de fácil trato y contacto. Le encanta hablar con la prensa tras las comparecencias oficiales, sin micrófonos, aceptando el cuerpo a cuerpo y no le da miedo hablar cara a cara con quien haga falta. Esto en un político es decir mucho y muy bueno.

Esta proximidad de Montoro hacia la prensa se ​​lo hemos agradecido muchas veces, pero también ha hecho sufrir siempre a sus responsables de comunicación, Julio, primero, Ana ahora. Os contaré, por ejemplo, que el ministro de Hacienda y Administraciones Públicas ha presidido maratonianos Consejos de Política Fiscal que han durado horas y horas peleándose en muchos casos con consejeros autonómicos rivales y de su propio partido. A continuación ha hecho largas ruedas de prensa aceptando las preguntas que hiciera falta. Y justo después ha mantenido interminables charlas extraoficiales con los periodistas para acabar de aclarar lo que hiciera falta.

Montoro es un hombre incansable, con una capacidad de trabajo indiscutible, con unos fundamentos académicos excelentes, con una capacidad de diálogo y de discusión extraordinaria. Me parece, además una buena persona. Pero tiene un problema, a veces le pierden las formas. De vez en cuando y sobre todo cuando no nota la presión del rival político, del periodista o de las cámaras se relaja y deja de lado el Montoro economista, amable y dialogante y se transforma en el Montoro político, duro y que en una pelea no conoce ni a su madre. Él siempre se queja de que la prensa destaca sus despropósitos y no explica sus continuas lecciones de economía que hace cuando ejerce de ministro. Y tiene razón. Pero la vida es muy dura.

He conocido muchos ministros y muchos políticos y creo que ninguno de ellos ni de ellas tiene este comportamiento tan dual, tan parecido al Doctor Jeckyll y Mister Hyde. Quizás algunos psicólogos, como mi amiga Tute, dirían que Montoro sufre un trastorno bipolar, su ánimo va de un extremo a otro sin avisar. Durante el día puede ser un caballero, un fin estilista de la palabra y las formas y esa misma noche se puede transformar, sin motivo aparente, en un depredador despiadado en busca de sangre que lo retroalimente para seguir siendo quien es: un perfecto equilibrio o desequilibrio entre el seny y la rauxa, a pesar de que él sea de Jaén.

Esta semana Montoro ha enfrentado a uno de los retos mediáticos más importantes de su carrera política. Explicar el Congreso el “Caso Pujol”. El ex presidente catalán ha reconocido que durante treinta años ha ocultado a Hacienda una fortuna supuestamente proveniente de una herencia. Triste, lamentable y condenable.

Y Montoro ha tenido un dilema. Actuar como Jeckyll y respetar lo que dice la Ley Tributaria, guardar cierta confidencialidad y ejercer de ministro de Hacienda, haciendo un análisis sólo de datos y números, pausado, profesional y hasta cierto punto aséptico del caso. Criticar con contundencia al defraudador pero guardando las formas exigidas a quien guarda la hucha de todo un país. O bien, tirar por el camino más recto y más estimulante, hacer de Hyde. Y bajo mi punto de vista ha preferido este papel. Se ha vestido de negro, se ha armado hasta los dientes, se ha puesto la capa y ha ido a hacer sangre por esquinas oscuras y húmedas.

Montoro ha visto al contribuyente díscolo como una víctima propiciatoria, se ha sacado el hacha de debajo de la capa y ha dicho que Pujol ha sido una “personalidad del nacionalismo catalán, que cuando se ha visto acorralado por engañar a Hacienda ha optado por esconderse en el independentismo “. Montoro ha sacado con la otra mano una afilada navaja para decir que Pujol “ha engañado, ha defraudado y que seguramente ha delinquido”. Y ya con su víctima en el suelo lo ha acabado destripando asegurando que “quizás el comportamiento de Pujol ha salpicado a sus herederos nacionalistas y al mismo proceso soberanista del que ahora él forma parte”.

La oposición ha reprochado la actitud de Pujol pero también la revancha de Montoro, que se ha comportado más como un animal político en campaña electoral y en un mitin a vida o muerte que como un ministro de Hacienda. Se ha comportado más como el terrible Hyde que como el afable Jeckyll. Y él, aún con la respiración agitada, el gesto antipático y la mueca en la cara ha contestado que la oposición no puede ser tan suave con un defraudador.

Quizás sí. Pero ministro, estuviste suave y muy con otro defraudador, Luis Bárcenas, que formaba parte de tu partido y que él mismo reconoce desde la cárcel que pagó sobresueldos a sus compañeros de formación. Y has sido muy suave con los banqueros que hicieron ingeniería financiera para falsear sus cuentas o con los que han estafado a sus clientes con las preferentes. O no?

Y para terminar. Montoro suena para convertirse en super ministro, conservando la cartera de Hacienda y asumiendo la de Economía, cuando Luis De Guindos marche a Bruselas. Rajoy le concederá todo ese poder? Quizás sería ideal para Jeckyll, pero y cuando fuera Hyde?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s