En català
Albert Boadella ha estat un comediant, un pallasso, un provocador. Tot dit en el millor sentit de les paraules i amb el respecte que em desperten totes i cadascuna d’elles. Un comediant, un pallasso i/o un provocador ens fa riure, pensar, preguntar, dubtar, plorar o com a mínim ens fa sentir sensacions. Jo no he tingut cap dubte a l’hora de rascar-me la butxaca per anar a moltes de les seves obres de teatre. Ni quan estrenava a Barcelona, ni quan ho ha fet a Madrid.
Recordo de molt petit algunes parets i murs dels carrers de Barcelona pintats amb una màscara trista perquè se li partia la boca (en l’ampli sentit de l’accepció) demanant llibertat d’expressió. Els meus pares em van explicar que aquells precursors dels graffitis es feien per denunciar l’empresonament d’uns actors catalans, “Els Joglars”, per haver fet una obra “La Torna” que no va agradar gens al règim d’aquella època que ara alguns titllen com de “Transició exemplar”, una obra que va ser denunciada en primer terme per l’Exèrcit i després prohibida per uns tribunals i uns jutges que sabien tant de democràcia com jo de física quàntica. Era el 1978. Entre els cinc engarjolats, Albert Boadella, cap de la companyia, que en una gran actuació ja a la presó es va fer passar per malalt, va ser ingressat a l’Hospital Clínic i s’escapà a França potser amb l’ajut del govern de la Generalitat d’aleshores, presidit per Josep Tarradellas.
Quin heroi! Un comediant que simplement aixecant el teló feia mal als grans poders franquistes que manaven a Espanya i que van sobreviure al dictador (aquí em ve a la memòria “En el nom de la rosa” d’Umberto Eco i com descrivia la por al fet de riure que tenia l’Església fosca, dolenta i fastigosda). I a més Boadella va ser un gran pallasso capaç d’enganyar-los a tots i fugir vés a saber si enfundat encara en un d’aquells camisons que fan de pijames d’hospital, descordats pel darrere i que et deixen el cul en l’aire. A França (aquella França símbol de llibertat i democràcia autèntica on es podien defensar totes les idees mentre anaves a veure pel·lícules prohibides aquí) Boadella feia multitudinàries rodes de premsa demanant la posada en llibertat dels seus companys i es va convertir en un símbol de la llibertat d’expressió. Tots a una amb Els Joglars, amb el Boadella. Homenatges, reconeixements, aplaudiments… Uns artistes convertits en símbol de llibertat, fins que el rei Joan Carles va indultar la companyia el 1981.
I el teló es va continuar alçant. Els ubús, Teledeum, Ganinete Libermann, Daalí, , Arròs Negre…Els Joglars continuaven fent allò que millor sabien fer: donar una visió compromesa, crítica, dura contra els poders establerts, fossin Jordi Pujol (vés per on s’encaminen les històries), Franco, Felipe González, Salvador Dalí o La Moreneta. Els anys van seguir passant i el teló es va començar a esfilagarsar, a embrutar i a fer molt de soroll a l’hora d’alçar-se. Els Joglars ja no feien tanta gràcia a segons qui, incomodaven als poderosos als quals ells feien burla. I ja no feien tanta gràcia perquè en aquesta vida fins i tot els més grans, els Monty Python acaben cansant si no canvien les seves fórmules per arribar al públic. I Boadella i Els Joglars han passat els últims anys sense pena ni glòria. I Boadella va arribar a dir la bestiesa que ja no triomfaven perquè no rebien subvencions, com si l’anomenat respectable anés a les funcions depenent a quan es paga amb diners públics el quilo d’espectacle.
I tot això ho escric perquè he vist publicada l’enèsima entrevista a Boadella en un diari de Madrid en la qual critica el nacionalisme català, l’independentisme i a l’hora diu que el nacionalisme espanyol és inofensiu. Què ha fet el gran Boadella? què se n’ha fet d’ aquell heroi de quan jo era petit? Buscar culpables de les seves desgràcies . Ha calcat la fórmula dels anys 70: diu que el nacionalisme català és aquell règim franquista encarcarat i censor. Ha fugit de Catalunya, no a París com a la Transició, sinó a Madrid (no sé si ensenyant el cul per sota del camisó). I el pitjor de tot…s’ha buscat uns defensors (aquests sempre surten si cal, mai no es cerquen). Ara el seu defensor ja no és el poble que reclama la llibertat d’expressió. És Esperanza Aguirre i els seus “palmeros” que li han concedit dirigir una xarxa de Teatres públics a canvi de lluir Boadella com un més d’aquells catalans rebutjats pel nacionalisme excloent i diferenciador que es pateix a Catalunya, on els nens no saben el castellà, on tot és corrupció i percentatges de comissions, odis i afusellaments i on t’amarguen la vida si no tens 16 cognoms catalans.
Ho dic amb pena i amb melangia, aquell gran pallasso, heroi, comediant, provocador potser no ho sap però s’ha convertit en el bufó de la Cort. I balla, salta i fa riure només quan li manen.
En Castellà
Albert Boadella ha siddo un comediante, un payaso, un provocador. Todo dicho en el mejor sentido de las palabras y con el respeto que me despiertan todas y cada una de ellas. Un comediante, un payaso y / o un provocador nos hace reír, pensar, preguntar, dudar, llorar o al menos nos hace sentir sensaciones. Yo no he tenido ninguna duda a la hora de rascarme el bolsillo para ir a una de sus obras de teatro. Ni cuando estrenaba en Barcelona, ni cuando lo ha hecho en Madrid.
Recuerdo muy pequeño algunas paredes y muros de las calles de Barcelona pintados con una máscara triste porque se le partía la boca (en el amplio sentido de la acepción) pidiendo libertad de expresión. Mis padres me explicaron que aquellos precursores de los graffitis se hacían para denunciar el encarcelamiento de unos actores catalanes, “Els Joglars”, por haber hecho una obra “La Torna” que no gustó nada al régimen de aquella época que ahora algunos tildan como de “Transición ejemplar”, una obra que fue denunciada en primer término por el Ejército y luego prohibida por unos tribunales y unos jueces que sabían tanto de democracia como yo de física cuántica. Era 1978 Entre los cinco encarcelados, Albert Boadella, jefe de la compañía, que en una gran actuación ya en prisión se hizo pasar por enfermo, fue ingresado en el Hospital Clínico y se escapó a Francia tal vez con el ayuda del gobierno de la Generalitat de entonces, presidido por el gran Josep Tarradellas.
Qué héroe! Un comediante que simplemente levantando el telón hacía daño a los grandes poderes franquistas que mandaban en España y que sobrevivieron al dictador (aquí recuerdo “En el nombre de la rosa” de Umberto Eco y como aquella Iglesia poderosa, oscura, asquerosa también temía a la risa). Y además Boadella era un payaso capaz de engañar a todos y huir a saber si enfundado aún en uno de esos camisones que hacen de pijamas de hospital, desabrochados por detrás y que te dejan el culo al aire. En Francia (aquella Francia símbolo de libertad y democracia auténtica donde se podían defender todas las ideas mientras ibas a ver películas prohibidas aquí) Boadella hacía multitudinarias ruedas de prensa pidiendo la puesta en libertad de sus compañeros y se convirtió en un símbolo de la libertad de expresión. Todos a una con Els Joglars, con Boadella. Homenajes, reconocimientos, aplausos … Unos artistas convertidos en símbolo de libertadhasta que el rey Juan VCarlos concedió en 1981 el indulto a la compañía.
Y el telón se continuó levantando. Los ubús, Teledeum, Ganinete Libermann, Daal,, Arroz Negro ... Els Joglars continuaban haciendo lo que mejor sabían hacer: dar una visión comprometida, crítica, dura contra los poderes establecidos, fueran Jordi Pujol (mira por dónde se encaminan las historias) , Franco, Felipe González, Salvador Dalí o La Moreneta. Los años siguieron pasando y el telón se empezó a deshilachar, a ensuciar y a hacer mucho ruido a la hora de levantarse. Els Joglars ya no hacían tanta gracia a según quien, incomodaban a los poderosos a los que ellos hacían burla. Y ya no hacían tanta gracia porque en esta vida incluso los más grandes, los Monty Python acaban cansando si no cambian sus fórmulas para llegar al público. Y Boadella y Els Joglars han pasado los últimos años sin pena ni gloria. Y Boadella llegó a decir la tontería que ya no triunfaban porque no recibían subvenciones, como si el llamado respetable fuese a las funciones dependiendo en cuando se paga con dinero público el kilo de espectáculo.
Y todo esto lo escribo porque he visto publicada la enésima entrevista a Boadella en un diario de Madrid en la que critica el nacionalismo catalán, el independentismo y a la vez dice que el nacionalismo español es inofensivo. ¿Qué ha hecho el gran Boadella?, ¿qué ha sido de aquel héroe de cuando yo era pequeño? Buscar culpables de sus desgracias. Ha calcado la fórmula de los años 70: dice que el nacionalismo catalán es aquel régimen franquista rígido y censor. Ha huido de Cataluña, no en París como en la Transición, sino a Madrid (no sé si enseñando el culo por debajo del camisón). Y lo peor de todo … se ha buscado unos defensores (estos siempre salen si es necesario, nunca se buscan). Ahora su defensor ya no es el pueblo que reclama la libertad de expresión. Es Esperanza Aguirre y sus “palmeros” que le han concedido dirigir una red de Teatros públicos y a cambio lucen a Boadella como uno más de aquellos catalanes rechazados por el nacionalismo excluyente y diferenciador que se sufre en Cataluña, donde los niños no saben el castellano, donde campan a sus anchas odios, corrupción y fusilamientos de trabucaires y donde te amargan la vida si no tienes 16 apellidos catalanes.
Lo digo con pena y con melancolía, aquel gran payaso, héroe, comediante, provocador quizás no lo sabe pero se ha convertido en el bufón de la Corte. Y baila, salta y hace reír sólo cuando se lo mandan.