La meva escala, cosina

escala

En català

Els veïns d’una escala solen ser aquelles persones que de vegades comparteixen amb tu l’ascensor i et recorden el temps que fa, un temps què has gaudit o patit just abans d’entrar a l’ascensor.
Els veïns d’una escala solen ser aquelles persones amb les quals et baralles o et creues mirades assassines, de vegades a l’ascensor, quan els seus fills o els teus foten xivarri i no deixen descansar, dormir o sentir la tele.
Els veïns d’una escala solen ser aquelles persones amb les quals et reuneixes un cop l’any en una junta i amb els que es repeteix sempre la mateixa fórmula: a pesar de potser tenir interessos compartits, no hi ha manera de compartir una solució per aquests interessos.
La meva escala és això i moltes coses més.
No sé si interessarà ningú aquest vodevil del qual faré unes quantes pinzellades a continuació, però ho faré atenent la petició més o menys sincera de la meva cosina Lluïsa que en algun moment em va dir que la meva escala i els seus veïns podrien tenir cabuda en aquest blog obert per explicar coses més o menys engrescadores pel possible lector.
A veure. Per entendre’ns: El 1948 Antonio Buero Vallejo va escriure l’obra “Historia de una Escalera”, novel·la costumista d’una colla de veïns infeliços i egoistes on tothom mira al del costat amb rezel i cert odi ( no ho fan a l’ascensor perquè no n’hi havia a l’escala descrita)

El 2000, el director Álex de la Iglesia filma “La Comunidad“. Una agent immobiliària descobreix en un pis veí del què ensenya una fortuna de diners al costat del seu propietari mort d’un atac de cor fulminant. La Comunitat se n’assabenta i l’escala es converteix en una trampa per l’agent que és perseguida i atacada per una colla de propietaris embogits pels diners i la luxúria de tenir-los.

Als anys 90 i 2000 les sèries “Aquí no hay quien viva” i “La que se avecina” traslladen a la televisió una còpia de la famosa historieta de còmic “13 ,rue del pércebe: els habitants d’un edifici no paren de fer bestieses més o menys divertides per fugir de les seves vides mediocres i poc atractives.

Doncs bé, la meva escala és l’egoisme descrit per Buero Vallejo, la bogeria psicopàtica filmada per De la Iglesia, les incomprensibles decisions i actuacions de la sèrie televisiva i l’absurd dia a dia de l’edifici que tancava les pàgines del Mortadelo i Filemó.

Porto en aquesta escala quinze anys i he vist des del primer dia fins a l’últim tots aquests tics en els meus veïns a l’ascensor, a les juntes o a la porta de casa.

-He suportat només arribar una esbroncada telefònica monumental del veí de sota, un professor d’escola sorgit dels anys 40 (personatge de Buero??) , una nit de cap d’any a les dotze i deu minuts perquè fèiem massa soroll.

-He suportat a la porta del meu pis la bronca de la veïna de sota, esposa del professor i com ell sorgida del passat -aquesta dels anys 30- per fer soroll en obrir un llit (sí, sí, un llit).

-He suportat al fill d’aquest matrimoni (té entre 25 i 30 anys) de festa amb un grup d’amics, tots nois en el qual diverses vegades simulen (crec) relacions sexuals entre ells.

-He suportat com han fet fora de la porteria (uns 30 metres quadrats) al porter de 70 anys i a tota la seva família: la dona, els tres fills, dos fills polítics, dos néts i el gos. Sí tots vivien en 30 metres quadrats, amb lliteres al colze estret que feia de passadís que unia la sala-menjador-quarto d’estar-cuina amb el minúscul bany i dos armaris que feien de dormitoris. Per fer més suportable els seus últims anys d’estada del Martín i la seva família, la Junta va decidir mantenir la potència de la llum a 120. El Martín que ha mort fa pocs mesos, va construir amb son pare la finca de la qual va ser porter 50 anys i fins que el van fotre fora.
Però no us penseu que l’actitud amb el Martín era pur odi, no. El van fer fora per ajudar la comunitat en el seu manteniment. El Pla A va ser: fem fora el Martín i la seva tropa, reformem els trenta metres quadrats i els lloguem o venem. Deu anys després s’ha executat el Pla B, en cap cas pactat en Junta: els trenta metres serveixen per guardar les bicis i els cubs de les escombraries. Ah! i per criar bitxos i pols. Mala gent i rucs.

-He suportat com durant anys una vella veïna, la Saturnina rebia cops dels seu marit, encara més vell, amb el silenci culpable dels companys d’escala. Uns companys que em van fer lletja l’actitud quan vaig dir que algú havia d’ajudar aquesta dona. El vell maltractador va morir. La Saturnina va acabar d’envellir de manera dura: va necessitar aviat cadira de rodes i va demanar a la junta una rampa per pujar les escales que condueixen a l’ascensor. Els seus veïns, els que callaven amb les seves pallisses, van dir que fer els papers i l’obra costaria un temps, un temps que la Saturnina no tenia. Va morir i mesos després es va instal·lar una rampa que ara serveix per pujar els carros de la compra.

-He suportat com els veïns de la planta baixa i del primer es negaven a pagar el manteniment d’un ascensor que no usaven, o han batallat per no pagar reformes del terrat, ja que les goteres a ells no els afectaven. I el mateix exercici han fet els veïns dels pisos alts: per què pagar qüestions que afecten la part baixa de l’edifici.

-He suportat com una veïna (això sí, mig malalta del cap i l’altra mig del cos) em furtava unes bosses de Caprabo carregades de peix.


He suportat com un veí el robaven de matinada a l’ascensor per un politoxicòman. Com després d’una intensa baralla, de l’arribada de la policia i de tot l’enrenou originat cap veí, cap va sortir a interessar-se pel que havia passat.


I aquí m’aturo. Crec que he escrit massa i que amb molt menys us haguéssiu fet ja una idea de què us volia transmetre. No és la del Buero Vallejo, ni la del De la Iglesia, ni la del José Luis Moreno, però mereix aquestes quatre ratlles, o no: la meva escala de veïns. Segurament ni això.

En castellà

Los vecinos de una escalera suelen ser aquellas personas que a veces comparten contigo el ascensor y te recuerdan el tiempo que hace, un tiempo que has disfrutado o sufrido justo antes de entrar en el ascensor.
Los vecinos de una escalera suelen ser aquellas personas con las que te peleas o te cruzas miradas asesinas, a veces en el ascensor, cuando sus hijos o tus meten bulla y no dejan descansar, dormir o sentir la tele.
Los vecinos de una escalera suelen ser aquellas personas con las que te reúnes una vez al año en una junta y con los que se repite siempre la misma fórmula: a pesar de quizás tener intereses compartidos, no hay manera de compartir una solución por estos intereses.
Mi escalera es eso y muchas cosas más.
No sé si interesará a nadie este vodevil del que haré unas cuantas pinceladas a continuación, pero lo haré atendiendo la petición más o menos sincera de mi prima Lluisa que en algún momento me dijo que mi escalera y sus vecinos podrían tener cabida en este blog abierto para explicar cosas más o menos atractivas para el posible lector.
A ver. Para entendernos: En 1948 Antonio Buero Vallejo escribió la obra “Historia de una Escalera”, novela costumbrista de un grupo de vecinos infelices y egoístas donde todo el mundo mira al de al lado con recelo y cierto odio (no lo hacen en el ascensor porque no lo había en la escalera descrita)

En 2000, el director Álex de la Iglesia filma “La Comunidad”. Una agente inmobiliaria descubre en un piso vecino del que enseña una fortuna de dinero junto a su dueño muerto de un ataque al corazón fulminante. La Comunidad se entera y la escalera se convierte en una trampa para la agente que es perseguida y atacada por un grupo de propietarios enloquecidos por el dinero y la lujuria de tenerlos.

En los años 90 y 2000 las series “Aquí no hay quien viva” y “La que se avecina” trasladan a la televisión una copia de la famosa historieta de cómic “13, Rue del Percebe”: los habitantes de un edificio no paran de hacer tonterías más o menos divertidas para huir de sus vidas mediocres y poco atractivas.

Pues bien, mi escalera es el egoísmo descrito por Buero Vallejo, la locura psicopática filmada por De la Iglesia, las incomprensibles decisiones y actuaciones de la serie televisiva y el absurdo día a día del edificio que cerraba las páginas del Mortadelo y Filemón.

Vivo en esta escalera desde hace quince años y he visto desde el primer día hasta el último todos estos tics en mis vecinos en el ascensor, en las juntas o en la puerta de casa.

-He soportado sólo llegar a la finca una bronca telefónica monumental del vecino de abajo, un profesor de escuela surgido de los años 40 (personaje de Buero?) , una noche de fin de año a las doce y diez minutos porque hacía demasiado ruido.

-He soportado en la puerta de mi piso la bronca de la vecina de abajo, esposa del profesor y como él surgida del pasado -esta de los años 30 – por hacer ruido al abrir una cama (sí, sí, una cama).

-He soportado al hijo de este matrimonio (tiene entre 25 y 30 años) de fiesta con un grupo de amigos, todos chicos en el que varias veces simulan (creo) relaciones sexuales entre ellos.

-He soportado como han despedido de la portería (unos 30 metros cuadrados) al portero de 70 años y a toda su familia: la mujer, los tres hijos, dos hijos políticos, dos nietos y el perro. Sí todos vivían en 30 metros cuadrados, con literas en el codo estrecho que hacía de pasillo que unía la sala-comedor-cuarto de estar-cocina con el minúsculo baño y dos armarios que hacían de dormitorios. Para hacer más llevadero sus últimos años de estancia del Martín y su familia, la Junta decidió mantener la potencia de la luz a 120. Martín que ha muerto hace poco, construyó con su padre la finca de la cual fue portero 50 años y hasta que le despidieron.
Pero no penséis que la actitud con Martín era puro odio, no. Lo echaron para ayudar a la comunidad en su mantenimiento. El Plan A fue: “echamos a Martín y su tropa, reformamos los treinta metros cuadrados y los alquilamos o vendemos”. Diez años después se ha ejecutado el Plan B, en ningúncaso pactado en Junta: los treinta metros sirven para guardar las bicis y los cubos de basura. Ah! y para criar bichos y polvo. Mala gente y burros.

-He soportado como durante años una vieja vecina, Saturnina recibía golpes de su marido, aun más viejo, con el silencio culpable de los compañeros de escalera. Unos compañeros que me afearon  la actitud cuando dije que alguien tenía que ayudar a esta mujer. El viejo maltratador murió. Saturnina terminó de envejecer de manera dura: necesitó pronto silla de ruedas y pidió a la junta una rampa para subir las escaleras que conducen al ascensor. Sus vecinos, los que callaban con sus palizas, dijeron que hacer los papeles y la obra costaría un tiempo, un tiempo que Saturnina no tenía. Murió y meses después se instaló una rampa que ahora sirve para subir los carros de la compra.

-He soportado como los vecinos de la planta baja y del primero se negaban a pagar el mantenimiento de un ascensor que no usaban, o han batallado por no pagar reformas de la azotea, ya que las goteras a ellos no les afectaban. En venganza,  el mismo ejercicio han hecho los vecinos de los pisos altos: por qué pagar cuestiones que afectan a la parte baja del edificio.

-He soportado como una vecina (eso sí, medio enferma de la cabeza y la otra mitad del cuerpo) me hurtaba de dentro del ascensor unas bolsas de Caprabo cargadas de pescado.

-He soportado como un vecino era atracado de madrugada en el ascensor por un politoxicómano. Como después de una intensa pelea, de la llegada de la policía y de todo el revuelo originado ningún vecino, ninguno salió a interesarse por lo ocurrido.

Y aquí me paro. Creo que he escrito demasiado y que con mucho menos os hubierais hecho ya una idea de qué quería transmitir. No es la del Buero Vallejo, ni la del De la Iglesia, ni la del José Luis Moreno, pero merece estas cuatro líneas, o no: mi escalera de vecinos?. Seguramente ni eso.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s