Salamanca, l’Arxiu i la pasta

salamanca-2
En català

He hagut de recórrer a Internet per saber del tot segur quan va ser la gran manifestació a Salamanca que demanava que part de l’Arxiu Històric de la ciutat no fos retornat a Catalunya d’on va ser confiscat pels militars i estudiosos (sí, n’hi havia dos o tres en aquells moments en aquell bàndol) franquistes després de la Guerra Civil. Confiscat als perdedors i regalat als guanyadors, tenint en compte que en els dos punts geogràfics hi havia vencedors i vençuts, evidentment. Va ser el 30 de març de 1995.

Fa uns dies en aquest blog vaig dir que recordaria aquells fets (la manifestació, no la Guerra). Em va tocar anar a cobrir aquells fets quan treballava a Catalunya Ràdio a Madrid i vaig anar amb dos companys i bons amics en Jordi Prats (aleshores a la ja desapareguda Com Ràdio, ara treballant a Catalunya Ràdio) i l’Òscar Martínez (aleshores a l’Avui, ara a l’Ajuntament de Barcelona).

El primer que vam fer en arribar el mateix dia 30 a Salamanca va ser anar a presentar-nos a l’alcalde de la ciutat, Jesús Màlaga del PSOE (curiós que el substitut de Málaga a l’alcaldia de Salamanca fos un tal Lanzarote). Aquest senyor Málaga, gens andalús i molt castellà, molt, afable i que tendia per cara i gest a la melangia ens va dir que el trasllat dels papers era molt trist per la ciutat. No volia parlar d’enfrontament entre catalans i castellans però defensava que perquè tants anys després s’havia de remoure un tema com aquest que tocava tantes sensibilitats (ell en aquell moment no tenia en compte les possibles sensibilitats de quan l’arxiu va ser espoliat, però també és cert que després d’una guerra amb tants morts, les sensibilitats queden dissimulades pel dolor, la fam i la por).

El Jesús Málaga ens va convidar a dinar a un restaurant just davant de la plaça Mayor. En un escenari més distès per les estovalles, el menjar, el beure i la companyia, l’alcalde ens va confessar que estava també molt pressionat per com el Partit Popular de Salamanca (liderat per aquell Julián Lanzarote que us comentava i amb el suport de tota la seva maquinària a escala espanyola) volia treure rèdits de la situació: “El PSOE de Salamanca i el de Felipe González a Madrid no saben fer respectar l’statu quo de l’arxiu i el cediran a les pressions de Catalunya i d’un Jordi Pujol que dia sí, dia també era acusat de treure diners a un Felipe González necessitat del seu suport parlamentari.

I és cert que Málaga ens va confessar que no podia fer massa cosa quan el president del govern, el seu cap suprem, havia donat la conformitat al trasllat de l’arxiu. Després de dinar i mentre es preparava la manifestació vam tornar a l’ajuntament i allà ens vam trobar amb alguns polítics locals socialistes mig desconeguts aleshores com Jesús Caldera, més tard ministre de Treball amb Zapatero, i Octavio Granado, després secretari d’estat de Caldera. Ells van ratificar el què ens va dir el primer regidor: “estem entre l’espasa i la paret, no podem fer massa coses s’ha de complir amb la legalitat, però això ens costarà perdre políticament Salamanca”. I així va ser.

Dies abans, el gran Miquel Calçada, el “Mikimoto” i el seu programa a TV3 van escalfar l’ambient a la ciutat universitària, i així ens ho van recordar els polítics locals, quan va instal·lar una nit davant la seu de l’Arxiu una furgoneta que duia pintat un gran rètol a totes les seves portes “Trasllat de Documents Històrics”. Quin mosqueig entre els veïns. des d’aleshores la zona es va convertir en zona només per vianants i es va inhabilitar pels vehicles.

La manifestació es va convertir en tot un èxit. Plovia, però milers de persones van recórrer la ciutat, van batre rècords d’assistència i d’insults contra socialistes, catalans i tot aquell que els semblés un enemic. Potser engrescat per l’ambient, un ancià i miop fregant la ceguera Gonzalo Torrente Ballester va tenir la visió de convertir.-se en una icona pels seus paisans i va dir aquella frase cel·lebre “No os dejéis arrebatar lo que es vuestro por Derecho de Conquista” Aiii, quina gran analisi. L’autor de “Los Gozos y las Sombras” va fer gaudir i de quina manera els manifestants.

Més enllà de l’èpica del moment, els papers de l’Arxiu de Salamanca es van traslladar a Barcelona. Salamanca es va veure recompensada amb altres lligalls i documents provinents de vés a saber on. Els estudiosos que anaven fins aleshores a Salamanca van canviar destinació i llestos. I la majoria poden consultar tots els papers per via telemàtica des de Salamanca, Barcelona o l’antiga Mesopotàmia. I diuen que els habitants de Salamanca viuen bé sense els documents traslladats i els de Barcelona no viuen millor per haver-los recuperat tants anys després.

Però jo no us volia recordar aquest tema per cap d’aquestes coses. O sí. Tot el que us he dit (més enllà d’alguna inexactitud a causa del temps transcorregut) és simplement una excusa per recordar l’autèntic rovell de l’ou de tot plegat: la fotografia que acompanya l’article i que demostra que les ulleres de pasta no són cosa d’ara, no són un tret de Hypster. Ja esportaven amb estil i bon gust el 1995 a Salamanca. Fa 19 anys. Documentat queda.

En castellà

He tenido que recurrir a Internet para saber seguro cuando fue la gran manifestación en Salamanca que pedía que parte del Archivo Histórico de la ciudad no fuera devuelto a Cataluña de donde fue expropiado por los militares y estudiosos (sí, había dos o tres en aquellos momentos en ese bando) franquistas tras la Guerra Civil. Confiscado a los perdedores y regalado a los ganadores, teniendo en cuenta que en los dos puntos geográficos había vencedores y vencidos, evidentemente. Fue el 30 de marzo de 1995.

Hace unos días en este blog dije que recordaría aquellos hechos (la manifestación, no la Guerra). Me tocó ir a cubrir aquellos hechos cuando trabajaba en Cataluña Radio en Madrid y fui con dos compañeros y buenos amigos Jordi Prats (entonces en la ya desaparecida Com Radio, ahora trabajando en Cataluña Radio) y Oscar Martínez (entonces a el Avui, ahora en el Ayuntamiento de Barcelona).

Lo primero que hicimos al llegar el mismo día 30 en Salamanca fue ir a presentarnos en el alcalde de la ciudad, Jesús Málaga del PSOE (curioso que el sustituto de Málaga a la alcaldía de Salamanca fuera un tal Lanzarote) . Este señor Málaga, nada andaluz y muy español, muy, afable y que tendía para cara y gesto a la melancolía nos dijo que el traslado de los papeles era muy triste para la ciudad. No quería hablar de enfrentamiento entre catalanes y castellanos pero defendía que para que tantos años después iba a remover un tema como este que tocaba tantas sensibilidades (él en ese momento no tenía en cuenta las posibles sensibilidades de cuando el archivo fue expoliado , pero también es cierto que después de una guerra con tantos muertos, las sensibilidades quedan disimuladas por el dolor, el hambre y el miedo).

Jesús Málaga nos invitó a comer en un restaurante justo enfrente de la plaza Mayor. En un escenario más distendido por el mantel, la comida, la bebida y la compañía, el alcalde nos confesó que estaba también muy presionado por como el Partido Popular de Salamanca (liderado por aquel Julián Lanzarote que os comentaba y con el apoyo de toda su maquinaria a escala española) quería sacar réditos de la situación: “El PSOE de Salamanca y el de Felipe González en Madrid no saben hacer respetar el statu quo del archivo y el cederán a las presiones de Cataluña y de un Jordi Pujol que día sí, día también era acusado de sacar dinero a un Felipe González necesitado de su apoyo parlamentario.

Y es cierto que Málaga nos confesó que no podía hacer mucha cosa cuando el presidente del gobierno, su jefe supremo, había dado su conformidad al traslado del archivo. Después de comer y mientras se preparaba la manifestación volvimos al ayuntamiento y allí nos encontramos con algunos políticos locales socialistas medio desconocidos entonces como Jesús Caldera, más tarde ministro de Trabajo con Zapatero, y Octavio Granado, después secretario de estado de Caldera. Ellos ratificaron lo que nos dijo el primer edil de la ciudad: “estamos entre la espada y la pared, no podemos hacer demasiadas cosas se debe cumplir con la legalidad, pero esto nos costará perder políticamente Salamanca”. Y así fue.

Días antes, el gran Miquel Calzada, “Mikimoto” y su programa en TV3 calentaron el ambiente en la ciudad universitaria, y así nos lo recordaron los políticos locales, cuando instaló una noche frente a la sede de la Archivo una furgoneta que llevaba pintado un gran letrero en todas sus puertas “Traslado de Documentos Históricos”. Qué mosqueo entre los vecinos. desde entonces la zona se convirtió en zona sólo para peatones y se inhabilitó por los vehículos.

La manifestación se convirtió en todo un éxito. Llovía, pero miles de personas recorrieron la ciudad, batieron récords de asistencia y de insultos contra socialistas, catalanes y todo aquel que les pareciera un enemigo. Quizás animado por el ambiente, un anciano y miope rozando la ceguera Gonzalo Torrente Ballester tuvo la visión de convertir. en un icono por sus paisanos y dijo aquella frase célebre “No os deje arrebatar lo que se Vuestro miedo Derecho de Conquista “Ayyy, qué gran análisis. El autor de “Los Gozos y las Sombras” hizo disfrutar y de qué manera los manifestantes.

Más allá de la épica del momento, los papeles del Archivo de Salamanca se trasladaron a Barcelona. Salamanca se vio recompensada con otros legajos y documentos provenientes de quién sabe dónde. Los estudiosos que iban hasta entonces a Salamanca cambiaron de destino y listo. Y la mayoría pueden consultar todos los papeles por vía telemática desde Salamanca, Barcelona o la antigua Mesopotamia. Y dicen que los habitantes de Salamanca viven bien sin los documentos trasladados y los de Barcelona no viven mejor por haberlos recuperado tantos años después.

Pero yo no quería recordar este tema por ninguna de estas cosas. O sí. Todo lo que os he dicho (más allá de alguna inexactitud debido al tiempo transcurrido) es simplemente una excusa para recordar el auténtico meollo de todo: la fotografía que acompaña el artículo y que demuestra que las gafas de pasta no son cosa de ahora, no son un rasgo de Hypster. Ya se llevaban con estilo y buen gusto en 1995 en Salamanca. Hace 19 años. Documentado queda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s