L’Exèrcit català, amenaces i el Jr Ewing

En català
TV3 neix el 1983. Molts ens vam connectar per sempre i vam fer nostra la Televisió Nacional de Catalunya. Entre les seves primeres ofertes hi havia la sèrie d’èxit “Dallas”. I encara molts recordem quan el malvat JR li va dir a la seva sofridora esposa: “Sue Ellen, ets un pendó”. Aquella frase ens va sobtar. Va acostar les intrigues d’uns milionaris petroliers texans a la nostra llengua, el català, i per tant a nosaltres. Quantes vegades vam recordar aquella frase. D’entrada la frase potser sonava una mica ridícula, però alhora vam ser conscients i després vam lluir i presumir que el Jr podia parlar en català. Com també ens va passar amb el Burt Lancaster a “Alba Zulu” (la primera pel•lícula emesa per TV3) o amb Derek Jacobi a “Jo, Claudi”, o amb la Rita Hayworth a “Gilda”, o amb el Bogart i la Bergman a “Casablanca”.
Tots els inicis, començaments, naixements són durs, estranys, difícils, indòmits.
Canviant totalment la trajectòria, vull dir que ara una part important de Catalunya es planteja un altre inici: ser una nació amb Estat.
Un inici també difícil, dur o estrany. No sabem encara si el camí iniciat per molts catalans acabarà bé, malament o no acabarà d’engegar o no acabarà.
En aquest inici s’està plantejant noves estructures del futur estat. Les plantegen des de Barcelona i també des de Madrid (s’ho estan començant a creure o a témer): una nova Hisenda catalana per recaptar impostos, nous organismes diplomàtics per vendre Catalunya al món, em pregunto si també hi haurà una Església realment catalana (no sucursals madrilenyes del Vaticà) per alimentar i sanar ànimes?…I aquests dies es parla amb força, almenys des de Madrid, d’un Exèrcit català. Diaris i sobretot tertulians espanyols han ridiculitzat (o ho intenten) aquesta possibilitat, que sincerament no sé si està o no sobre la taula dels possibles pares de la pàtria catalana. Que sí iots de milionaris catalans seran reconvertits en fragates amb dues metralladores. Que si es farà una nova mili voluntària, un cos de reservistes per desenvolupar guerres de guerrilles en cas de conflicte armat amb Espanya. Que si els militars catalans haurien de protegir ports, aeroports, aigües territorials, centrals elèctriques, envasaments…. És veritat? Sona ridícul? Com el Jr quan li deia pendó a la Sue Ellen?
Però sí que vull dir una cosa. En el cas que la proposta de fer un Exèrcit català fos real, aleshores no estaria d’acord amb aquells que l’intenten ridiculitzar dient que és un deliri perquè Espanya mai no atacaria Catalunya. Hi ha suficients proves per dubtar d’aquesta afirmació, més enllà que històricament a molts espanyols els posa i molt agafar l’escopeta i fotre tirs, a l’estil Perejil, quan Aznar va ordenar recuperar un illot davant del Marroc ocupat per quatre perillosos nens amb turbant. O a l’estil Espartero o Tejero. O a l’estil 1714, tan de moda aquest any.
Per exemple, el coronel Francisco Alamán Castro va dir el setembre de 2012 que s’hauria d’intervenir militarment si Catalunya s’independitza.
El desembre de 2012 l’Asociación de Militares Españoles es mostrà disposada a aplicar l’article 8 de la Constitució i assegurar per tots els mitjans possibles la integritat de la unitat territorial espanyola. La mateixa associació declara que les institucions catalanes que promouen la independència estan cometent “alta traïció” i això en l’argot militar acollona, o no? Més que res perquè fins fa quatre dies l’alta traïció era motiu de judici sumaríssim i pena de mort fulminant.
A finals de l’any 2012, l’aleshores vicepresident del Parlament Europeu i membre del Partit Popular Alejo Vidal Quadras, físic nuclear per qui no ho sàpiga, demana a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que vagi preparant un general de Brigada de la Guàrdia Civil, perquè si no….
Ara sense fer broma, jo particularment no crec que una hipotètica independència de Catalunya tingui com a resposta una invasió militar espanyola. De veritat que no. Hi ha amenaces més creïbles i segurament tan o més greus: represàlies econòmiques o comercials per exemple. També sé que aquestes amenaces són obra de quatre exaltats que no representen el conjunt de la ciutadania espanyola. Però i a vosaltres? Què us semblen les amenaces aquestes? Estan al mateix nivell d’absurditat que aquest Exèrcit català de pandereta que alguns anuncien?
Un dia Jr ens va semblar ridícul per parlar com nosaltres, però el temps va passar, l’Àngel Casas el va entrevistar al seu show i vam fer també nostre aquest dolent simpàtic que sempre duia l’ Stetson tan ben calat.

Castellà
TV3 nace en 1983. Muchos nos conectamos con ella para siempre e hicimos nuestra la Televisión Nacional de Catalunya. Entre sus primeras ofertas había la serie de éxito “Dallas”. Y aun hoy muchos recordamos cuando el malvado JR le dijo a su sufridora esposa: “Sue Ellen, eres un pendón”. Aquella frase nos sorprendió. Acercó las intrigas de unos millonarios petroleros tejanos a nuestra lengua, el catalán, y por tanto a nosotros. Cuántas veces recordamos aquella frase. De entrada la frase quizás sonaba algo ridícula, pero a la vez fuimos conscientes y luego lucimos y presumimos de que Jr. podía hablar en catalán. Como también nos pasó con Burt Lancaster en “Amanecer Zulú” (la primera película emitida por TV3) o con Derek Jacobi en “Yo, Claudio”, o con Rita Hayworth en “Gilda”, o con Bogart y Bergman en “Casablanca”.
Todos los inicios, comienzos, nacimientos son duros, extraños, difíciles, indómitos.
Cambiando totalmente la trayectoria, quiero decir que ahora una parte importante de Cataluña se plantea otro inicio: ser una nación con Estado.
Un inicio también difícil, duro o extraño. No sabemos aún si el camino iniciado por muchos catalanes acabará bien, mal o no acabará de arrancar o no terminará a secas.
En este inicio se están planteando nuevas estructuras del futuro estado. Las plantean desde Barcelona y también desde Madrid (se lo están empezando a creer o a temer): una nueva Hacienda catalana para recaudar impuestos, nuevos organismos diplomáticos para vender Cataluña al mundo, me pregunto si también habrá una Iglesia realmente catalana (no sucursales madrileñas del Vaticano) para alimentar y sanar almas? … y estos días se habla con fuerza, al menos desde Madrid, de un Ejército catalán. Diarios y sobre todo tertulianos españoles han ridiculizado (o lo intentan) esta posibilidad, que sinceramente no sé si está o no encima de la mesa de los posibles padres de la patria catalana. Que sí yates de millonarios catalanes serán reconvertidos en fragatas con dos ametralladoras. Que si se hará una nueva mili voluntaria, un cuerpo de reservistas para desarrollar guerras de guerrillas en caso de conflicto armado con España. Que si los militares catalanes deberían proteger puertos, aeropuertos, aguas territoriales, centrales eléctricas, pantanos …. Es verdad? Suena ridículo? Como Jr. cuando le llamaba pendón a Sue Ellen?
Pero sí quiero decir una cosa. En el caso de que la propuesta de hacer un Ejército catalán fuera real, entonces no estaría de acuerdo con aquellos que lo intentan ridiculizar diciendo que es un delirio porque España nunca atacaría Cataluña. Hay suficientes pruebas para dudar de esta afirmación, más allá de que históricamente muchos españoles les pone y mucho coger la escopeta y repartir balas entre los enemigos, al estilo Perejil, cuando Aznar ordenó recuperar un islote en aguas marroquíes ocupado por cuatro peligrosos niños con turbante. O al estilo Espartero o Tejero. O al estilo 1714, tan de moda este año.
Por ejemplo, el coronel Francisco Alamán Castro dijo en septiembre de 2012 que se debería intervenir militarmente si Cataluña se independiza.
En diciembre de 2012 la Asociación de Militares Españoles se mostró dispuesta a aplicar el artículo 8 de la Constitución y asegurar por todos los medios posibles la integridad de la unidad territorial española. La misma asociación declara que las instituciones catalanas que promueven la independencia están cometiendo “alta traición” y esto en la jerga militar acojona, o no? Más que nada porque hasta hace cuatro días la alta traición era motivo de juicio sumarísimo y pena de muerte fulminante.
A finales del año 2012, el entonces vicepresidente del Parlamento Europeo y miembro del Partido Popular Alejo Vidal Quadras, físico nuclear para quien no lo sepa, pide a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que vaya preparando un general de brigada de la Guardia civil, porque si no ….
Ahora en serio, yo particularmente no creo que una hipotética independencia de Cataluña tenga como respuesta una invasión militar española. De verdad que no. Hay amenazas más creíbles y seguramente tan o más graves: represalias económicas o comerciales, por ejemplo. También sé que estas amenazas son obra de cuatro exaltados que no representan al conjunto de la ciudadanía española. Pero y vosotros? ¿Qué os parecen las amenazas estas? Están al mismo nivel de absurdo que este Ejército catalán de pandereta que algunos anuncian?
Un día Jr. nos pareció ridículo por hablar como nosotros, pero el tiempo pasó, Ángel Casas lo entrevistó en su show e hicimos también nuestro a este malo simpático que siempre llevaba el Stetson tan bien calado

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s