Teles tancades per amiguisme

Imagen

En català

Aquesta setmana tanquen diversos canals de televisió. He de mirar en algun lloc quins perquè sincerament amb la TDT no tinc ni punyetera idea de quina és la graella d’ofertes catòdiques. De fet, jo només miro 3 o 4 canals, buscant sempre informatius, esports i sobretot cinema. I un cop ho he consultat veig que els canals que tanquen són La7 i La9 (del grup de Telecinco), Nitro, Xplora i LaSexta3 (del grup d’Antena 3) i no sé què de Net TV (de Vocento) i altres canals del Grup d’El Mundo. D’entrada i com a teleespectador i periodista vull dir que el tancament d’un mitjà de comunicació em sembla trist i preocupant (i aquí recordo Canal 9 i els bons professionals i alguns amics que han hagut de marxar a casa després d’una gestió econòmica nefasta per part dels polítics que els governen, molts d’ells corruptes condemnats, presumptes corruptes o imputats per corruptes).

Però aquest no és el cas de les televisions que tanquen aquesta setmana. Aquests canals tanquen per una sentència del Tribunal Suprem que diu que en el seu dia es van concedir les llicències “a dit”, és a dir el govern de Zapatero es va decantar per concedir canals de televisió sota el criteri de l’amiguisme o la conveniència. De fet, com tots els governs centrals, autonòmics o locals: fer un regal als poderosos a canvi de vés a saber el què. I que quedi clar: ha estat un tribunal, no la política la que ha anul·lat aquest contuberni. Em fa fàstic veure com ara aquests grups mediàtics diuen que el govern els tanca els canals i em fa fàstic, vergonya i indignació que els de Telecinco comparin el tancament amb un atropellament mortal (sense tenir en compte, o potser sí, que els nombrosos accidents de circulació que causen tant dolor). Els inventors de les MamaChicho, els Sálvame i la “telebasura” ara van de dignes. Aneu-vos-en a prendre pel sac.

Ara aquests poderosos grups mediàtics pressionen perquè la decisió judicial quedi en suspens i en tot cas ja estan recol·locant els seus continguts entre els canals que encara podran seguir emetent i amb opcions que passen per Internet. A mi, personalment m’afectarà el tancament de LaSexta3, un dels 3 o 4 canals que sí que veia, un canal que emet pel·lícules i programes de cinema. I tant de bo Antena 3 recol·loqués aquesta programació en algun dels canals que encara té, canals que segurament en el seu dia també es van concedir a dit. Un altre canal que veia de tant en tant era el ja desaparegut Marca TV, a un culer com jo li encanta veure les tertúlies fetes amb i per madridistes, sobretot aquests anys en els quals els merengues patien i patien mentre el Barça aixecava copes i més copes. Quan es van cansar de plorar i de plorar, Marca es va reconvertir en un canal de Tele Tenda que ara també desapareix, bon vent i barca nova. Sobre “l’atropellament mortal” que patiran els canals de Telecinco, us confesso que no tinc ni puta idea de què feien a La7 i La9, però per mi que els atropellin i si pot ser un camió de 8 eixos i un cop els passi per sobre faci marxa enrere i els torni a planxar, i si pot ser que en el paquet hi vagin alguns directors, presentadors i col·laboradors de “la cadena amiga”.

I ara ve quan em faig alguna pregunta que no respondré. Fan falta tants canals de televisió que ni informen, ni formen, ni entretenen? Fa falta que cada grup mediàtic totpoderós tingui mitja dotzena de concessions? Unes concessions que per estalviar repeteixen i repeteixen els mateixos programes, sèries o pel·lícules? És just que per mantenir l’emissió 24 hores al dia s’omplin les graelles amb Tele Tendes, bruixes i pitonisses, consultors sentimentals i d’altra fauna mentidera i que produeix al·lèrgies i picors? Qui surt guanyant (comissionistes a banda) amb espais, amb continguts i formats ridículs comprats a preu de saldo a televisions nord-americanes? Se n’adonen les empreses que fan publicitat en aquests canals fastigosos que les audiències són minoritàries i residuals i que no compensa pagar per uns anuncis que no veu ningú? No seria millor per a tots acotar el nombre de canals televisius i fer un repartiment just perquè aquestes opcions representessin millor la societat i l’equilibri entre grups mediàtics i simples empreses de comunicació i de producció? Potser vosaltres ja heu respost alguna d’aquestes qüestions. Jo també, però me les guardo i us faig una recomanació. Aquesta nit, un bon llibre o a gaudir amb la parella.

En castellà

Esta semana cierran varios canales de televisión . Tengo que mirar en algún lugar cuales son  porque sinceramente con la TDT no tengo ni puñetera idea de cuál es la parrilla de ofertas catódicas . De hecho , yo sólo miro 3 o 4 canales , buscando siempre informativos , deportes y sobre todo cine. Y una vez lo he consultado veo que los canales que cierran son La7 y LA9 (del grupo de Telecinco ) , Nitro , Xplora y laSexta3 (del grupo de Antena 3 ) y no sé qué de Net TV ( de Vocento ) y otros canales del Grupo de El Mundo . De entrada y como telespectador y periodista quiero decir que el cierre de un medio de comunicación me parece triste y preocupante (y aquí recuerdo Canal 9 y los buenos profesionales y algunos amigos que han tenido que irse a casa después de una gestión económica nefasta por parte de los políticos que los gobiernan , muchos de ellos corruptos condenados , presuntos corruptos o imputados por corruptos ) .
Pero este no es el caso de las televisiones que cierran esta semana . Estos canales cierran por una sentencia del Tribunal Supremo que dice que en su día se concedieron las licencias ” a dedo” , es decir el gobierno de Zapatero se decantó por conceder canales de televisión bajo el criterio del amiguismo o la conveniencia . De hecho , como todos los gobiernos centrales , autonómicos o locales : hacer un regalo a los poderosos a cambio de vete a saber qué. Y que quede claro : ha sido un tribunal , no la política la que ha anulado este contubernio . Me da asco ver como estos grupos mediáticos dicen que el gobierno les cierra los canales y me da asco , vergüenza e indignación que los de Telecinco comparen el cierre con un atropello mortal ( sin tener en cuenta , o quizás sí ,  los numerosos accidentes de circulación que causan tanto dolor) . Los inventores de las Mamachicho , los Sálvame y la ” telebasura ” ahora van de dignos . Id en tomar por saco.
Ahora estos poderosos grupos mediáticos presionan para que la decisión judicial quede en suspenso y en todo caso ya están recolocando sus contenidos entre los canales que aún podrán seguir emitiendo y con opciones que pasan por Internet. A mí , personalmente me afectará el cierre de laSexta3 , uno de los 3 o 4 canales que sí veía , un canal que emite películas y programas de cine . Y ojalá Antena 3 recoloque esta programación en alguno de los canales que aún tiene , canales que seguramente en su día también se concedieron a dedo. Otro canal que veía de vez en cuando era el ya desaparecido Marca TV , un culé como yo le encanta ver las tertulias realizadas con y para madridistas , sobre todo estos años en los que los merengues sufrían y padecían mientras el Barça levantaba copas y más copas . Cuando se cansaron de llorar y de llorar , Marca se reconvirtió en un canal de Tele Tienda que ahora también desaparece , a tomar viento. Sobre ” el atropello mortal” que sufrirán los canales de Telecinco , os confieso que no tengo ni puta idea de qué hacían en La7 y LA9 , pero para mí que los atropellen y si puede ser un camión de 8 ejes y una vez les pase por encima de marcha atrás y les vuelva a planchar, y si puede ser que en el paquete vayan algunos directores , presentadores y colaboradores de “la cadena amiga” .
Y ahora viene cuando me hago alguna pregunta que no responderé . Hacen falta tantos canales de televisión que ni informan, ni forman , ni entretienen ? Hace falta que cada grupo mediático todopoderoso tenga media docena de concesiones ? Unas concesiones que para ahorrar repiten y repiten los mismos programas , series o películas ? Es justo que para mantener la emisión 24 horas al día llenan las parrillas con Tele Tiendas, brujas y pitonisas , consultores sentimentales y de otra fauna mentirosa y que produce alergias y picores ? Quien sale ganando ( comisionistas aparte ) con espacios , con contenidos y formatos ridículos comprados a precio de saldo a televisiones estadounidenses ? Se dan cuenta las empresas que hacen publicidad en estos canales asquerosos que las audiencias son minoritarias y residuales y que no compensa pagar por unos anuncios que nadie ve ? No sería mejor para todos acotar el número de canales televisivos y hacer un reparto justo para estas opciones representaran mejor a la sociedad y al necesario equilibrio entre grupos mediáticos y simples empresas de comunicación y de producción ? Quizás vosotros ya habéis respondido alguna de estas cuestiones . Yo también, pero me las guardo y os hago una recomendación . Esta noche , un buen libro o a disfrutar con la pareja .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s