Catalunya, Crimea i el dret a decidir

Imagen

 

Crimea ocupa un territori de 26 mil quilòmetres quadrats, Catalunya uns 32 mil.

Crimea geogràficament ha estat sempre entre els gegants rus i l’Europa Occidental. Catalunya entre Castella i França, potser no gegants però si uns ganàpies amb males puces.

Crimea és un bombó estratègic, una península a peu del Mar Negre que és  la sortida natural d’aquesta zona cap al Mediterrani, el Mar Negre que banya Europa, Âsia i l’Àfrica otomana. Catalunya també ha estat sovint al punt de mira de molts pobles al llarg de la història com enclavament al Mediterrani, punt de connexió entre el Magrib i Europa, el port i sortida natural de Castella cap a la civilització i els mercats estrangers.

Crimea ha estat envaida, conquerida i poblada de cimeris, escites, huns, grecs, bizantins, mongols, genovesos, russos……De tots aquells pobles, els que ara predominen són els russos i els tàrtars. Catalunya ha estat també desitjada, posseïda i per què no dir-ho…ha crescut gràcies a pobles com els fenicis, els  romans, els àrabs, els cartaginesos, els jueus i els castellans.

Crímea és una regió turística, amb badies i platges esplèndides d’aigua blava i cristal.lina. I la seva terra és rica amb el cultiu de ví blanc, sobretot els vins espumosos, els de les bodegues Novily Svet. Catalunya també te la Costa Brava i els seus caves són famosos arreu.

El 1783 Crimea és envaida i poblada per Rússia per establir el seu port a Sebastòpol, al Mar Negre, aquella sortida que deiem al Mediterrani. El 1714 Catalunya és derrotada i envaida pels Borbons que des de la seva Cort castellana desfan als perdedors de les seves institucions i les seves lleis.

Durant les dues Grans Guerres mundials, Alemanya ocupa la península de Crimea i l’exèrcit soviètic les recupera amb la victòria final. El 1945 es calcula que  l’exèrcit roig ha deportat més de 200 mil tàrtars acusant-los de col.laboracionisme amb els nazis. Catalunya va viure de nou com a perdedora la fí de la Guerra Civil espanyola i sobre deportacions, exilis i afusellaments també en va ben servida.

El 1988 amb Gorbatxev i amb la pròxima desintegració de la Unió Soviètica es permet que uns 250 mil tàrtars tornin a Crimea. Catalunya també ha viscut el retorn a casa de molts dels seus fills.

El 2014 Crimea ha optat en referèdum i per una avassegadora majoria decidir el seu futur, el què vol la seva gent: tornar a formar part de Rússia i deixar Ucraïna amb els somnis de ser sòcia de la Unió Europea. Catalunya ha fixat un referèndum pel 9 de novembre de 2014 perque els seus habitants, no els catalans, sí els catalans descendents de catalans, romans, fenicis, àrabs, cartaginesos i castellans decideixin quin futur vòlen.

Crimea sap que la seva decisió pot comportar el càstig i l’aïllament d’un gegant econòmic i d’un nan polític com és la Unió Europea i tan se’s en foten les amenaces. Tan se’ls en fot el futur immediat perquè pensen en un futur millor a mig i llarg termini. Si Catalunya pensa el mateix, si els seus ciutadans aposten pel mateix….ni Unió Europea, ni Margallos, ni sol.litud intergalàctica els aturaran.

I dit això, evidentment que Catalunya i Crimea no tenen res a veure. O sí, o ves a saber.

 

VERSIÓ EN CASTELLÀ

Crimea ocupa un territorio de 26 mil kilómetros cuadrados , Cataluña unos 32 mil .

Crimea geográficamente ha estado siempre entre los gigantes ruso y Europa Occidental .
Cataluña entre Castilla y Francia , quizás no gigantes pero si unos primos de zumosol con malas pulgas .

Crimea es un bombón estratégico , una península a pie del Mar Negro que es la salida natural de esta zona hacia el Mediterráneo , el Mar Negro que baña Europa , Asia y el África otomana . Cataluña también ha sido a menudo el punto de mira de muchos pueblos a lo largo de la historia como enclave en el Mediterráneo , punto de conexión entre el Magreb y Europa , el puerto y salida natural de Castilla hacia la civilización y los mercados extranjeros.

Crimea ha sido invadida , conquistada y poblada de cimerios , escitas , hunos , griegos , bizantinos , mongoles , genoveses , rusos …… De todos aquellos pueblos, los que ahora predominan son los rusos y los tártaros . Cataluña ha sido también deseada , poseída y por qué no decirlo … ha crecido gracias a pueblos como los fenicios, los romanos, los árabes, los cartagineses , los judíos y los castellanos .

Crimea es una región turística , con bahías y playas espléndidas de agua azul y cristalina . Y su tierra es rica con el cultivo de vino blanco, sobre todo los vinos espumosos , los de las bodegas Novily Svet . Cataluña también tiene la Costa Brava y sus cavas son famosos en todo el mundo.

En 1783 Crimea es invadida y repoblada por Rusia para establecer su puerto en Sebastopol , en el Mar Negro , aquella salida que decíamos en el Mediterráneo . En 1714 Cataluña es derrotada e invadida por los Borbones que desde su Corte castellana deshacen a los perdedores de sus instituciones y sus leyes .

Durante las dos Grandes Guerras mundiales , Alemania ocupa la península de Crimea y el ejército soviético las recupera con la victoria final. En 1945 se calcula que el ejército rojo ha deportado a más de 200 mil tártaros acusándolos de colaboracionismo con los nazis . Cataluña vivió de nuevo como perdedora el fin de la Guerra Civil española y sobre deportaciones , exilios y fusilamientos también va bien servida .

En 1988 con Gorbachov y con la próxima desintegración de la Unión Soviética se permite que unos 250 mil tártaros vuelvan a Crimea . Cataluña también ha vivido su regreso a casa de muchos de sus hijos .

En 2014 Crimea ha optado en referedum y por una acaparadora mayoría decidir su futuro , lo que quiere su gente : volver a formar parte de Rusia y dejar Ucrania con los sueños de ser socia de la Unión Europea . Cataluña ha fijado un referéndum para el 9 de noviembre de 2014 para que sus habitantes , no los catalanes , sí los catalanes descendientes de catalanes , romanos , fenicios , árabes , cartagineses, judíos  y castellanos decidan qué futuro quieren .

Crimea sabe que su decisión puede conllevar el castigo y el aislamiento de un gigante económico y un enano político como es la Unión Europea y le dan igual  las amenazas . Les da igual el futuro inmediato porque piensan en un futuro mejor a medio y largo plazo . Si Cataluña piensa lo mismo , si sus ciudadanos apuestan por lo mismo …. ni Unión Europea , ni Margallos , ni soledad intergaláctica los detendrán .

Y dicho esto , evidentemente que Cataluña y Crimea no tienen nada que ver . O sí, o vete a saber .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s