Senyor Rajoy, Catalunya si interessa a nivell internacional

imagesEl president Mariano Rajoy ha estat aquests dies (un dia i mig) recaptant suport i lloances a la seva política econòmica als Estats Units i sobretot ha estat fent-se fotos i encaixades amb el president Barack Obama, amb la gerent del Fons Monetari Internacional, Christine Lagarde i amb tot aquell que ho volgués. Fa bé. És el que ha de fer qualsevol president de qualsevol país de segona (ara coneguts com a països perifèrics). I a més la diplomàcia espanyola ha aconseguit que el líder mundial Obama digués que Rajoy exerceix un bon lideratge i que el camí espanyol cap a la recuperació és el correcte. També li ha dit (cosa menys captada per alguna premsa) que l’atur o el deute espanyols són inassumibles.

Sobre el tema català, és a dir la conveniència del Dret a Decidir de Catalunya, Rajoy ha assegurat que “ningú li ha preguntat al respecte”. És la resposta de manual. És una resposta adequada en el cas que sigui així i que ningú li hagi preguntat al respecte. I és una resposta adequada en el cas que algú li ho hagués preguntat. La qüestió és no donar massa volada a una qüestió incòmoda pel govern espanyol i sobretot si es va per l’estranger a recaptar lloances,fotografies i encaixades.

Paral·lelament al viatge de Rajoy, a Madrid s’ha celebra l’Spain Investor Day. Dit fàcil i ràpid… Són unes jornades organitzades pel govern i empresaris espanyols per captar inversió estrangera. L’acte central d’aquestes jornades ha estat un dinar amb 250 inversors i presidit pel ministre d’Economia Luis De Guindos. Els convidats han estat seleccionats entre un munt de candidats i al dinar només hi han assistit els millors inversors (millors en el sentit de ser els més capaços de posar diners sobre la taula).

L’acte s’ha fet exclusivament en anglès i ha tingut dues parts. La primera, una conferència de De Guindos bastant fluixa i dient allò que Espanya va millor, que a poc a poc ens en sortirem i que queda encara camí per fer. Res de nou. La segona part de l’acte, les preguntes. En concret 5. Només 5. Les quatre primeres sobre la recuperació espanyola. La cinquena…… Què passa amb Catalunya.

Potser a certs nivells, amb fotografies, encaixades i lloances pel mig es diu que ningú pregunta per Catalunya. A altres nivells, amb empresaris, inversors i amb diners pel mig, Catalunya si que interessa. O això o pot ser que en un lloc hi ha barreres idiomàtiques i en l’altre… Doncs no n’hi ha.

VERSIÓ EN CASTELLÀ

El presidente Mariano Rajoy ha estado estos días ( un día y medio ) recabando apoyo y alabanzas a su política económica en Estados Unidos y sobre todo SE HA HECHO fotos con el presidente Barack Obama , con la gerente del Fondo Monetario Internacional , Christine Lagarde y con todo aquel que lo quisiera. Hace bien . Es lo que debe hacer cualquier presidente de cualquier país de segunda ( ahora conocidos como países periféricos ) . Y además la diplomacia española ha conseguido que el líder mundial Obama dijera que Rajoy ejerce un buen liderazgo y que el camino español hacia la recuperación es el correcto. También le ha dicho (poco captado por alguna prensa ) que el paro o la deuda españoles son inasumibles .

Sobre el tema catalán , es decir, la conveniencia del Derecho a Decidir de Cataluña , Rajoy ha asegurado que “nadie le ha preguntado al respecto ” . Es la respuesta de manual . Es una respuesta adecuada en caso de que sea así y que nadie le haya preguntado al respecto. Y es una respuesta adecuada en caso de que alguien le hubiera preguntado . La cuestión es no dar demasiada importancia a una cuestión incómoda para el gobierno español y sobre todo si se va por el extranjero a recaudar alabanzas , fotografías y apretones de manos .

Paralelamente al viaje de Rajoy , en Madrid se ha celebrado el Spain Investor Day . Dicho fácil y rápido … Son unas jornadas organizadas por el gobierno y empresarios españoles para captar inversión extranjera . El acto central de estas jornadas ha sido un almuerzo con 250 inversores y presidido por el Ministro de Economía Luis De Guindos . Los invitados han sido seleccionados entre un montón de candidatos y la comida sólo han asistido los mejores inversores ( mejores en el sentido de ser los más capaces de poner dinero sobre la mesa ) .

El acto se ha hecho exclusivamente en inglés y ha tenido dos partes . La primera , una conferencia de De Guindos bastante floja y diciendo lo que España va mejor , que poco a poco saldremos y que queda aún camino por recorrer. Nada nuevo . La segunda parte del acto , las preguntas . En concreto 5 . Sólo 5 . Las cuatro primeras sobre la recuperación española . La quinta …… ¿Qué pasa con Cataluña? Vaya!!.

Quizás a ciertos niveles , con fotografías , apretones de manos y alabanzas de por medio se dice que nadie pregunta por Cataluña . A otros niveles , con empresarios , inversores y con dinero de por medio , Cataluña sí que interesa. O eso o puede ser que en un lugar hay barreras idiomáticas y en el otro … Pues no las hay.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s