Gràcies @1victorvaldes

Imagen

Fa molts anys, quan encara vivia a Barcelona i com a aficionat a peu de gespa estava meravellat per un jove porter que destacava al filial del Barça. Era alt, fort, potent i amb bons reflexos i feia pinta que seria millor que Zubizarreta, l’aleshores porter del primer equip. Aquell xaval es deia Pepe Reina. El meu germà, un expert en futbol i en veure venir joves promeses esportives (ell em va parlar fa molts anys d’un nen tenista anomenat Rafa Nadal, que ni Déu coneixia) em va dir…”el porter bo de les categories inferiors és un més jove que el Reina, es diu Valdés”. El vaig veure u parell de partits al Mini Estadi i no em va semblar cap meravella. Jo pensava que el Reina seria el gran porter del Barça durant molts anys i fins i tot hi havia un altre porter, no tan jove, que m’agradava més, Francesc Arnau.

D’aquesta manera, podeu veure que el meu ull clínic per captar joves talents futbolístic és més aviat un ull miop (em va passar amb un jove Carles Puyol, que per mi era el pitjor de la seva generació; en la qual hi havia els Xavi, Gabri, Luis García, Jofre, Mario Rosa, Arteta, Albert Luque…..) Com potser sabeu , en comptes d’acabar sent porter del Barça, Reina va fer carrera al Liverpool i Arnau va fer el que va poder al Màlaga.

Aquell porter “xuleta”, que caminava com els pistolers dels westerns de Hollywood en Víctor Valdés, va créixer, es va tallar el serrell per lluir gairebé sempre la closca pelada, va escopir l’etern xiclet que sempre mastegava i va començar a parar pilotes. I ha contribuït a fer el Barça més gran de la història. Ha contribuït a fer l’equip més portentós de tots els temps. Que no us enganyin…Cap equip ha fet mai, ni de bon tros, el què ha fet el Barça de Josep Guardiola. I no ho dic per haver guanyat tots els títols possibles en una sola temporada(6 de 6 el 2009) i no sé quants més en 4 ó 5 anys. Ho dic per com ho va fer….Guanyant amb un equip forjat a La Masia, un equip amb l’ADN Barça i davant esquadres fetes a cop de talonari. I tot amb un joc magnífic, extraordinari, insuperable, me-ra-ve-llós. Un Barça que ha fet guanyar la Copa del Món i dues Eurocopes a la selecció espanyola (tots jugadors del Barça, menys dos o tres madridistes i poc més).

Valdés, fill futbolístic de La Masia va guanyar gairebé tot sol la Final de la Champions de 2006 contra aquell Arsenal de Cesc, Campbell o Thierry Henry. Aquell partit èpic que els anglesos van anar guanyant gairebé fins el final per 1 a 0, en el qual el Barça es va llençar al galop contra la porteria rival per intentar empatar, descuidant la seva defensa i en el qual Valdés va evitar la desfeta amb uns quants mà a mà contra el francés Henry, un fenomen en aquest art futbolístic d’encarar al porter, regatejar-lo i batre’l. Però Valdés no ho va permetre. Des dels sofàs de casa, des de les graderies de l’Stade de France a Paris tots els culés vam intentar evitar els gols d’Henry, Valdés els va aturar per tots nosaltres, pel Barça. Gràcies Víctor.

Valdés també va ajudar i molt en altres partits importants, pocs com ell han guanyat tants trofeus al porter menys golejat de la Liga. Aquesta temporada crec que Valdés està fent el millor rendiment de la seva carrera, a pesar de la lesió.

Us dic tot això alhora que també us dic que pocs com jo han criticat tan i tantes vegades al Víctor. Aquelles pífies deixant pilotes mortes al David Villa que vestia la samarreta del València. Aquelles sortides de punys que deixaven la pilota morta just perquè la rematés el rival . Aquell porter que mai no aturava un penal, ni tan sols encertava la direcció de l’esfèric. Quantes baralles a casa contra aquells que el defensaven….. A favor meu he de dir que als millors se’ls ha d’exigir el millor de si mateixos.

Víctor Valdés ha estat el millor porter de la història del Barça i no queda clar que hagi estat el millor de la seva generació perquè ha hagut de competir amb monstres de la categoria de Casillas, Buffon, Barthez, Kahn, Lehman, Júlio César….

I ara, Víctor Valdés prefereix marxar. Vol conèixer nous reptes. Sincerament, ho respecto però no ho entenc. Que no veu el que passa amb tots els jugadors que marxen del Barça, exceptuant quatre casos? El què viuen sense el seu Barça és cap títol, molts disgustos i poc més.

De la generació de Valdés, Carles Puyol i Xavi Hernández han decidit penjar les botes a casa. Acomiadar-se del futbol a la mateixa gespa, als mateixos vestidors, sota el mateix cel i sota el mateix clam que han sentit des que eren nens a La Masia. Víctor Valdés no ho farà. A final de temporada buscarà nous reptes. Potser es tornarà a deixar el serrell, aquell que lluïa per no veure la immensitat d’un Camp Nou ple a vessar, potser repescarà el xiclet que l’ajudava a passar els mals moments de quan era un jovenet nerviós defensant la porteria del seu Barça. De ben segur que agafarà el farcell ple de bons records i amb el seu caminar de pistoler dels vells westerns de Hollywood, no farà una mirada enrere.

VERSIÓN EN CASTELLANO

Hace muchos años , cuando aún vivía en Barcelona y como culé a pie de césped estaba maravillado por un joven portero que destacaba en el filial del Barça . Era alto, fuerte , potente y con buenos reflejos y hacía pinta que sería mejor que Zubizarreta , el entonces portero del primer equipo . Aquel chaval se llamaba Pepe Reina . Mi hermano , un experto en fútbol y en ver venir jóvenes promesas deportivas ( él me habló hace muchos años de un niño tenista llamado Rafa Nadal , que ni Dios conocía ) me dijo … “el portero bueno de las categorías inferiores es uno más joven que el Reina , se llama Valdés ” . Lo vi uno par de partidos en el Mini Estadi y no me pareció ninguna maravilla . Yo pensaba que el Reina sería el gran portero del Barça durante muchos años e incluso había otro portero , no tan joven , que me gustaba más , Francesc Arnau .
De este modo , se puede ver que mi ojo clínico para captar jóvenes talentos futbolístico es más bien un ojo miope ( me pasó con un joven Carles Puyol , que para mí era el peor de su generación , en la que se encontraban los Xavi, Gabri , Luis García , Jofre , Mario Rosa , Arteta , Albert Luque ….. ) Como quizás saben, en vez de terminar siendo portero del Barça , Reina hizo carrera en el Liverpool y Arnau hizo lo que pudo al Málaga .
Aquel portero chuleta , que caminaba como los pistoleros de los westerns de Hollywood Víctor Valdés , creció , se cortó el flequillo para lucir casi siempre su calva , escupió el eterno chicle que siempre masticaba y comenzó a parar balones. Y ha contribuido a hacer el Barça más grande de la historia. Ha contribuido a hacer el equipo más portentoso de todos los tiempos. Que no os engañen … Ningún equipo ha hecho nunca , ni mucho menos , lo que ha hecho el Barça de Guardiola . Y no lo digo por haber ganado todos los títulos posibles en una sola temporada (6 de 6 en 2009) y no sé cuantos más en 4 ó 5 años . Lo digo por cómo lo hizo …. Ganando con un equipo forjado en La Masia , un equipo con el ADN Barça y ante escuadras hechas a golpe de talonario . Y todo con un juego magnífico, extraordinario , insuperable , maravilloso . Un Barça que ha hecho ganar la Copa del Mundo y dos Eurocopas a la selección española ( todos jugadores del Barça , menos dos o tres madridistas y poco más ) .
Valdés, hijo futbolístico de La Masia ganó casi solo la Final de la Champions de 2006 contra aquel Arsenal de Cesc , Campbell o Thierry Henry . Aquel partido épico que los ingleses fueron ganando casi hasta el final por 1 a 0 , en el que el Barça se lanzó al galope contra la portería rival para intentar empatar, descuidando su defensa y en el que Valdés evitó la derrota con unos cuantos mano a mano contra el francés Henry , un fenómeno en este arte futbolístico de encarar al portero , dribar -lo y batirlo . Pero Valdés no lo permitió . Desde los sofás de casa , desde las gradas del Stade de France en Paris todos los culés intentamos evitar los goles de Henry, Valdés los detuvo por todos nosotros , por el Barça . Gracias Víctor .
Valdés también ayudó y mucho en otros partidos importantes , pocos como él han ganado tantos trofeos al portero menos goleado de la Liga . Esta temporada creo que Valdés está haciendo el mejor rendimiento de su carrera , a pesar de la lesión .
Os digo todo esto a la vez que también os digo que pocos como yo han criticado  tantas veces a Víctor . Aquellas pifias dejando pelotas muertas a  David Villa que vestía la camiseta del Valencia . Aquellas salidas de puños que dejaban el balón muerto justo para que la rematara el rival . Aquel portero que nunca paraba un penalti , ni siquiera acertaba la dirección del esférico . Cuántas peleas en casa contra aquellos que lo defendían ….. En mi favor debo decir que los mejores se les debe exigir lo mejor de sí mismos .
Víctor Valdés ha sido el mejor portero de la historia del Barça y no queda claro que haya sido el mejor de su generación porque ha tenido que competir con monstruos de la categoría de Casillas , Buffon , Barthez , Kahn , Lehman , Julio César ….
Y ahora , Víctor Valdés prefiere irse. Quiere conocer nuevos retos. Sinceramente , lo respeto pero no lo entiendo . Que no ve lo que pasa con todos los jugadores que se van del Barça , exceptuando cuatro casos? El que viven sin su Barça es ningún título , muchos disgustos y poco más .
De la generación de Valdés , Carles Puyol y Xavi Hernández han decidido colgar las botas en casa. Despedirse del fútbol en el mismo césped , los mismos vestuarios , bajo el mismo cielo y bajo el mismo clamor que han oído desde que eran niños en La Masía . Víctor Valdés no lo hará. A final de temporada buscará nuevos retos . Quizá se volverá a dejar el flequillo , aquel que lucía para no ver la inmensidad de un Camp Nou lleno a rebosar , tal vez  repescará el chicle que le ayudaba a pasar los malos momentos de cuando era un jovencito nervioso defendiendo la portería de su Barça . Seguro que cogerá el hatillo lleno de buenos recuerdos y con su andar de pistolero de los viejos westerns de Hollywood , no hará una mirada atrás .
Suerte , portero .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s