No pensar en les conseqüències és divertit…….en un llibre

el abuelo

Aquest Nadal he acabat de llegir El abuelo que saltó por la ventana y se largó, un llibre que feia mesos tenia pendent, un llibre de Jonas Jonasson, un suec que no fa novel.les de misteri, que ja té mèrit encara que només sigui perque dèu  ser dels pocs suecs que no les escriu.

“El abuelo…..” és la historia d’un señor de cent anys que decideix donar un tomb a la seva  vida avorrida en un asil al seu poble avorrit. Paral.lelament l’autor fa diverses mirades enrera en el temps per demostrar que la vida d’aquest vell centenari, Allan Emmanuelle Karlson, ha estat de tot menys avorrida.

En un relat tan divertit com absurd, descobrim que un jove  Karlsson és un  expert en explosius al seu avorrit  poble suec, marxa a recorrer el món i entre altres coses es fa amic de Franco a Espanya perque li salva la vida en plena Guerra Civil, com també salva la vida de Churchill en un atemptat planejat pels serveis secrets iranians. Intima amb els presidents americans Truman, Johnson i Nixon. Té una trobada delirant amb Stalin al Kremlin. Durant el seu periple per tot el món, Karlsson es fa amic del líder xinès Mao Tse Tung o del coreà Kim Il Sung o del francés Charles De Gaulle. Fins i tot ajuda a una analfabeta mig tarada a ser presidenta de Bali, amb  el suport del seu inseparable amic, un germà gens llest d’Albert Einstein. Per acabar d’arrodonir aquest relat surrealista, Karlsson és peça clau perque americans i soviètics, tots dos bàndols, tinguin la bomba atómica i més tard, ja com espia de la CIA, maniobra perquè  cap de les dues potències la faci servir en plena Guerra Freda. Aconsello la lectura dEl abuelo.” perquè passes una molt bona estona (les 390 pàgines es ventilen molt ràpid)  i a més d’aquest llibre  n’he tret algunes conclusions.

Karlsson és un home al qual no li interessa la política, no te cap ideología. Tan se li en fot ajudar a Franco, tot i haver lluitat amb els republicans. Tan se  li en fot donar la fòrmula de la bomba atómica a americans com a soviètics. Tan se  li en fot una cosa com l’altra. Ell simplement actua de la forma que li ve de gust en aquell moment, no s’atura a pensar en conseqüències, ni en danys colaterals, ni en qui resulta perjudicat o beneficiat per  les seves accions, gairebé mai massa pensades. Tot plegat fa riure quan ho llegeixes en un llibre d’un suec que no escriu llibres de misteri.

El problema és quan aquestes actuacions que es fan sense pensar en  les seves conseqüències no les fa un vell centenari suec en una novel.la. El problema és quan les fan alguns polítics a la vida real.

VERSIÓ EN CASTELLÀ

Esta Navidad he terminado de leer “El abuelo que saltó por la ventana y se largo” , un libro que hacía meses tenía pendiente , un libro de Jonas Jonasson , un sueco que no hace novelas de misterio , que ya tiene mérito aunque sólo sea porque debe ser de los pocos suecos que no las escribe .
“El abuelo ….. ” es la historia de un señor de cien años que decide dar un giro a su vida aburrida en un asilo en su pueblo aburrido . Paralelamente el autor hace varias miradas atrás en el tiempo para demostrar que la vida de este viejo centenario , Allan Emmanuelle Karlson ha sido de todo menos aburrida .
En un relato tan divertido como absurdo, descubrimos que un joven Karlsson es un experto en explosivos en su aburrido pueblo sueco , marcha a recorrer el mundo y entre otras cosas se hace amigo de Franco en España porque le salva la vida en plena Guerra Civil , como también salva la vida de Churchill en un atentado planeado por los servicios secretos iraníes . Intima con los presidentes estadounidenses Truman , Johnson y Nixon . Tiene un encuentro delirante con Stalin en el Kremlin. Durante su periplo por todo el mundo , Karlsson se hace amigo del líder chino Mao Tse Tung o del coreano Kim Il Sung o del francés Charles De Gaulle . Incluso ayuda a una analfabeta medio tarada a ser presidenta de Bali , con el apoyo de su inseparable amigo , un hermano nada listo de Albert Einstein . Para acabar de redondear este relato surrealista , Karlsson es pieza clave para que estadounidenses y soviéticos , ambos bandos , tengan la bomba atómica y más tarde , ya como espía de la CIA , maniobra para que ninguna de las dos potencias la use en plena Guerra Fría . Aconsejo la lectura de “El abuelo ….” porque pasas un buen rato ( las 390 páginas se ventilan muy rápido ) y además de este libro he sacado algunas conclusiones .
Karlsson es un hombre al que no le interesa la política , no tiene ninguna ideología .Le da lo mismo ayudar a Franco , a pesar de haber luchado con los republicanos . Le da lo mismo  dar la fórmula de la bomba atómica a americanos como soviéticos . Le da lo mismo una cosa como la otra . Él simplemente actúa de la forma que le apetece en ese momento , no se detiene a pensar en consecuencias , ni en daños colaterales , ni en quien resulta perjudicado o beneficiado por sus acciones , casi nunca demasiado pensadas . Todo ello hace reír cuando lo lees en un libro de un sueco que no escribe libros de misterio .
El problema es cuando estas actuaciones que se hacen sin pensar en sus consecuencias no las hace un viejo centenario sueco en una novel.la . El problema es cuando las hacen algunos políticos en la vida real .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s