La consulta no es farà, no ho permetran.

12 de desembre de 2013. Barcelona.

El president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas acaba d’anunciar que el 9 de novembre de 2014 te la intenció de fer una consulta. Un principi d’acord al què han arribat Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya i la CUP.

Madrid. Club Siglo XXI, un dels fòrums de debat més conservadors de la capital. Pocs minuts després de l’anunci de la consulta.

“Cuándo puñetas os daréis cuenta los catalanes que sois igual que los españoles?” Aquesta pregunta la fa en veu alta enmig de la sala plagada d’empresaris madrilenys un autodenominat periodista i empresari basc i espanyol (i jo afegeixo que habitual tertulià del Grup Intereconomia, situat a  la dreta de la dreta ideològica)  L’interpel.lat és Joaquím Gay de Montellà, el president de Foment del Treball, la plataforma de l’empresariat català, que com a convidat principal i conferenciant de la sessió acaba de dir que Catalunya necessita un tractament propi pel que fa al finançament, que als catalans ja no  els serveix un sistema de finançament per a totes les Comunitats Autònomes. Gay ha assegurat que “ja no ens val un café para todos”.

La pregunta xulesca i amb to poc educat del periodista i empresari basc i espanyol contrasta amb el tarannà pausat de Gay, un home moderat de pensament i formes i allunyat dels posicionaments radicals.

A l’auditori, Gay te a tothom en contra, exceptuant mitja dotzena de paisans de Foment, la seva responsable de premsa i un grapat de periodistes. Les preguntes són llargues i punyents. El president d’una televisió de la capital li diu que “ja està bé que els catalans amenacin amb una pistola al cap de la resta dels espanyols”. Per fer-vos una idea de com ha anat el debat, el president del Club Siglo XXI, Eduardo Zaplana (ex president valencià i ex ministre d’Aznar) ha d’accelerar la fí de la sessió i fer una intervenció “que mai” no fa per calmar ànims.

A l’acabar aquesta conferència tensa, lletja, incòmoda un grup de periodistes catalans la comentem…..I també ens interroguem sobre la data i les preguntes de la consulta. “Per què el novembre?” “Per què dues preguntes, no serà tot massa complicat” “Es permetrà votar a catalans empadronats fora de Madrid?” I de sobte se’ns acosta un polític català present a la sala i ens diu…..”No us preocupeu per res d’això. La consulta no es farà. Que no ho heu vist i no ho heu sentit? Mai no ens deixaran”.

Ens quedem parats, fins i tot impactats. Fa apenes dues hores de l’anunci de la consulta i més d’un pensa que tot plegat és impossible.

9_tag

VERSIÓN EN CASTELLANO

12 de diciembre de 2013 . Barcelona.

El president de la Generalitat de Catalunya Artur Mas acaba de anunciar que el 9 de noviembre de 2014 tiene la intención de hacer la  consulta . Un principio de acuerdo al que han llegado CiU, Esquerra Republicana de Catalunya , Iniciativa per Catalunya y la CUP.

Madrid. Club Siglo XXI , uno de los foros de debate más conservadores de la capital . Pocos minutos después del anuncio de la consulta .

“Cuando puñetas os dareis cuenta los catalanes que sois igual que los españoles ? ” Esta pregunta la hace un autodenominado periodista y empresario vasco y español ( y yo añado que habitual tertuliano del Grupo Intereconomía, situado  a la derecha de la derecha ideológica ) El interpelado es Joaquím Gay de Montellà , el presidente de Fomento del Trabajo , la plataforma del empresariado catalán , que acaba de decir que Catalunya necesita un tratamiento propio en cuanto a la financiación , que a los catalanes ya no les sirve un sistema de financiación para todas las Comunidades Autónomas . Gay ha asegurado que “ya no nos vale un café para todos” .
Esta pregunta chulesca y con tono poco educado  del periodista y empresario vasco y catalán contrasta con el carácter pausado de Gay , un hombre moderado en fondo y formas y alejado de los posicionamientos radicales .
En el auditorio , Gay tiene a todos en contra , exceptuando media docena de paisanos de Fomento , su responsable de prensa y una decena de periodistas . Las preguntas son largas y punzantes. El presidente de una televisión de la capital le dice que “ya está bien que los catalanes amenacen con una pistola en la cabeza del resto de los españoles” . Para hacerse una idea de cómo ha ido el debate , el presidente del Club Siglo XXI , Eduardo Zaplana (ex presidente valenciano y ex ministro de Aznar ) debe acelerar el final de la sesión y hacer una intervención “que nunca” hace para calmar los ánimos .
Al terminar esta conferencia tensa , fea , incómoda un grupo de periodistas catalanes la comentamos ….. Y también nos preguntamos acerca de la fecha y las preguntas de la consulta . “¿Por qué en noviembre ? ” “¿Por qué dos preguntas , no será todo demasiado complicado?” ” Se permitirá votar a catalanes empadronados fuera de Madrid ? ” Y de repente se nos acerca un político catalán de larga trayectoria en barcelona y Madrid  y nos dice .. … ” No os preocupéis por nada de esto . La consulta no se hará. Que no lo habéis  visto y oído? Nunca nos dejarán .
Nos quedamos pensativos , incluso impactados Hace apenas dos horas del anuncio de la consulta y alguno ya cree que es del todo imposible hacerla.

.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s