A Madrid falta una estatua de tot un patriota??

Blas de Lezo Olavarrieta. A quants de vosaltres us sona aquest nom? Suposo que a pocs. Era un senyor que va néixer al 1689 a Guipúscoa i va morir el 1741 a la llunyana Cartagena de Indias. Se’l coneixia com “ Patapalo” o “MedioHombre” per les nombroses ferides de guerra i les moltes mutilacions del seu cos (va quedar borni, tenia el  braç dret inútil d’un tret i la cama esquerra li van haver d’amputar). Potser seguiu sense saber de qui us parlo. Doncs continuo.

Blas de Lezo Olavarrieta era allò que a Espanya es coneix com un heroi de guerra, un patriota, un militar intel.ligent, un estrateg sense escrúpols, però un estrateg. Va començar la carrera militar des d’abaix. El seu valor i entrega el van fer pujar esglaons i arribar a Almirall, la categoria més alta de la Marineria i quan va morir li van atorgar a títol  pòstum del Marquesat d’Oviedo.

Va participar com a bon “home de bé” de l’època en moltes guerres: a la de la Mediterrània (contra Gènova), la del Carib (contra corsaris anglesos), a la Florida (contra més anglesos), a incomptables batalles contra indis infidels i poc civilitzats a les Amèriques i sobretot, sobretot va participar a la Guerra de Successió espanyola a sou del Felip V de Borbó.

La Guerra de Successió, ohhhh quina guerra! ohhh quin heroi! En Blas de Lezo Olavarrieta capitanejava la fragata Campanella el 1713 i 1714 que des de la costa es van dedicar durant un llarg any a bloquejar primer i a bombardejar després Barcelona, l’última gran ciutat contrària al Borbó. La ciutat que va optar per donar suport a Carles d’Austria d’acord amb anglesos, portuguesos, austríacs, alemanys o holandesos. La ciutat que per coses de la vida (en resum traicions pensades i decidides a palaus llunyans) va quedar abandonada per tots els seus aliats i  va quedar sola contra les tropes borbòniques, francesos i castellans, un exèrcit modern, nombrós, experimentat, ben equipat i sanguinari, com no pot ser d’altra manera un exèrcit.

Quin fart de bombardejar Barcelona es va fer el Blas de Lezo Olavarrieta. Des de la seva privilegiada posició al pont de comandament de la Campanella ordenava bombardejar nit i dia, dia i nit  una ciutat d’infidels (coms els indis), una ciutat amb 50 mil habitants:un grapat de militars, tots els gremis de la ciutat armats per l’ocasió  i molts nens, vells i dones que es negaven a rendir-se a l’enemic.Tots sense excepció desnodrits i exaustes pel setge. I vinga bombes contra ells i la ciutat, una carnisseria digna d’un heroi de guerra, d’un patriota, d’un estrateg, d’un espanyol de bé.

Diuen des de “La Meseta” que Blas de Lezo Olavarrieta era un home valent oblidat per la història. Fa uns anys que la Fundació Francisco Franco va demanar que es reconegués la seva figura amb una estàtua al centre de Madrid. Fa uns dies l’alcaldessa Ana Botella va obrir aquesta possibilitat i en els pròxims dies s’estudiarà el tema al ple de l’ajuntament. L’únic dubte que tinc és si l’estàtua és per premiar les victòries de Blas de Lezo Olavarrieta al Carib, a la Florida o a Barcelona, o perquè era un patriota, o un pobre mutilat de guerra o perque a Madrid falten estàtues i sobren papanates.

Ara potser ja sabeu qui era.

Imagen

Blas de Lezo Olavarrieta . A cuántos de vosotros os suena este nombre ? Supongo que a pocos . Era un señor que nació en 1689 en Guipúzcoa y murió en 1741 en la lejana Cartagena de Indias . Se le conocía como ” Patapalo ” o ” Mediohombre ” por las numerosas heridas de guerra y las muchas mutilaciones que sufría su cuerpo durante sus años de militar (quedó tuerto , tenía el brazo derecho inútil y la pierna izquierda le tuvieron amputar ) . Quizás siga sin saber de quién hablo .
Blas de Lezo Olavarrieta era lo que en España se conoce como un héroe de guerra , un patriota , un militar inteligente, un estratega sin escrúpulos , pero un estratega . Comenzó la carrera militar desde abajo . Su valor y entrega le hicieron subir escalones y llegar a Almirall , la categoría más alta de la Marinería y cuando murió le otorgaron a título póstumo del Marquesado de Oviedo .
Participó como buen ” hombre de bien ” de la época en muchas guerras : la del Mediterráneo ( contra Génova ), la del Caribe ( contra corsarios ingleses ) , en la Florida ( contra más ingleses ) , en incontables batallas contra indios infieles y poco civilizados en las Américas y sobre todo, sobre todo participó en la Guerra de Sucesión española a sueldo del Felipe V de Borbón .
La Guerra de Sucesión , ohhhh qué guerra ! ohhh qué héroe ! Blas de Lezo Olavarrieta capitaneaba la fragata Campanella que desde la costa se dedicaron durante un largo año a bloquear primero y bombardear después Barcelona , la última gran ciudad contraria al Borbón . La ciudad que en principio optó por apoyar a Carlos de Austria de acuerdo con ingleses , portugueses , austriacos, alemanes u holandeses . La ciudad que por cosas de la vida ( en resumen traiciones pensadas y decididas a palacios lejanos ) quedó abandonada por todos sus aliados y se quedó sola contra las tropas de Felipe V , franceses y castellanos , un ejército moderno , numeroso , experimentado , bien equipado y sanguinario , como no puede ser de otra manera un ejército .
Qué harto de bombardear Barcelona se hizo el Blas de Lezo Olavarrieta . Desde su privilegiada posición en el puente de mando ordenaba bombardear noche y día , día y noche una ciudad de infieles ( cometido los indios ) , una ciudad con 50 mil habitantes , pocos militares y muchos niños , ancianos y mujeres que se negaban a rendirse al enemigo . Y venga bombas contra ellos , una carnicería digna de un héroe de guerra , de un patriota , de un estratega , un español de bien .
Dicen desde La Meseta que es un hombre valiente olvidado por la historia , sólo una fragata de la Marina española lleva su nombre . Hace unos años que la Fundación Francisco Franco pidió que se reconociera la figura de Blas de Lezo Olavarrieta con una estatua en el centro de Madrid . Hace unos días la alcaldesa Ana Botella abrió esta posibilidad y en los próximos días se estudiará el tema . La única duda que tengo es si la estatua es para premiar las victorias de Blas de Lezo Olavarrieta en el Caribe , en la Florida o en Barcelonao porque era un patriota o un pobre mutilado. Quizás todo se deba porque en madrid faltan estatuas y sobran botarates, Ahora quizás ya sabeis quien era.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s