Fí de la crísi? Potser aviat, però més pobres.

Des de fa uns mesos diversos organismes i centres d’estudis econòmics diuen amb la boca petita que la recessió s’ha acabat i que la crísi aviat ho farà. Des del govern espanyol i sobretot des de Presidència i des dels ministeris d’Hisenda i d’Economia es diu el mateix però amb la boca més grossa. Recordo  el president Rajoy dir que “el pitjor ja ha passat” o al ministre Montoro dir fa només uns dies que “la recuperació és com una marea” que cada cop “mullarà més gent”. Doncs bé, creiem-nos-ho o al menys fem l’esforç.

Però dit això, cada any l’Institut d’Estadística, depenent del Ministeri d’Economia (els mateixos que diuen que les coses van millor) publica l’anomenada Enquesta de Condicions de Vida. Aquest document és un bon termòmetre  per saber com li van les coses als ciutadans. I llegint la seva última edició, emesa aquesta setmana, es pot dir que que les coses van malament, molt malament.

El 2012 els ingressos mitjans d’un espanyol eren d’uns 9.300 euros. Però la dada més indicativa és que a cada llar entren anualment una mitjana de 23 mil euros, tenint en compte que hi entra més d’un sou o d’un ingrés, com pensions, prestacions d’atur o altres rendes. L’any 2011, un any abans, aquests ingressos eren de 24 mil euros. Les families doncs disposen ara d’uns mil euros menys per afrontar un dia a dia amb impostos i taxes més alts i amb un encariment de la vida digui el que digui l’IPC (poca gent creu que la inflació s’ha moderat, només cal mirar les factures de llum, aigua, gas, telèfon, gasolina o la del carro de la compra).

Aquesta enquesta diu que a nivell de Comunitat Autònoma, els que tenen més ingressos són els ciutadans de Navarra (12 mil euros anuals), Euzkadi (11.900), Madrid (11.100), Astúries (10.500) i Catalunya (10.185).

A l’altra banda, els ciutadans amb menys renda són els d’Andalusia, Castella La Manxa, Canàries, Múrcia i Extremadura. No cal dir que en aquestes comunitats la taxa de risc de pobresa afecta una tercera part de la seva població.

 Totes aquestes dades suposen a les famílies greuges com aquests:

-Un 30% de les llars asseguren que arriben a final de mes “amb dificultats” o “amb moltes dificultats”.

-El 40% de les llars no poden afrontar una despesa imprevista com que s’espatlli un electrodomèstic.

-El 45% diu que no pot marxar de vacances ni una setmana a l’any.

-El 10% tenen factures pendents de pagament.

 I les coses no són encara pitjors perque venim d’anys de vaques grasses que han permès que el 50% de la població espanyola sigui propietària del seu habitatge. Per cert, que un 28% és propietari però encara te pendent pagar la hipoteca, només el 12% viu de lloguer i el 10% restant viu a habitatges socials.

Les coses s’estan arreglant? Potser si, ho diu el govern. Però ens en sortirem més pobres. Ho diuen ells mateixos.

Imagen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s