Sí, l’economia està malalta

Només cal que qualsevol dia comprem un diari o escoltem una ràdio o mirem els telenoticies o ens connectem als digitals de la Xarxa (o potser sense necessitat de res d’això, només vivint el dia a dia) per adonar-nos que l’economia està malalta. No és una qüestió cojuntural deguda a la crísi, és un estat que fa molt temps que s’ha instal.lat i que segurament ja mai no marxarà.

Vull enumerar alguns exemples per raonar aquesta afirmació. Exemples llegits o sentits aquests dies

1-La Comissió Europea, l’organisme que en teoria mana a la Unió Europea, acusa Alemanya de créixer massa, d’anar massa bé econòmicament. Diu que no és normal que aquest país funcioni tan bé, tenint en compte la situació econòmica actual i sobretot perque anar tan bé perjudica els seus socis. És normal això? O seria més normal que la Comissió fes tots els possibles (ho ha fet fins ara???) perque els països de la UE es beneficïin de la locomotora alemanya i potser tendissin a anar pel seu mateix camí….

2-En un món en el que el nombre de pobres creix, també creix el de les grans fortunes. Gent que per molt que compri i malbarati el seu patrimoni, sempre li quedarà una quantitat inabarcable de milions. Sabeu que es vènen més que mai Porsches, Corvettes, Maseratis o Ferraris? Aquesta setmana aquests milionaris, aquests bancs amb dues cames, dos braços i no sé si amb cervell han destrossat  rècords en la compra d’art. Un ha comprat un quadre de Francis Bacon per 105 milions d’euros i un altra s’ha fet amb una escultura de Jeff Koons per 43,5 milions d’euros. És normal que mentre hi ha gent passant gana (no al Tercer món, si no al centre de Londres, Barcelona o Cornellà) hi hagi gent disposada a pagar això per obres d’art que potser pengen a una paret d’una de les seves moltes mansions i que ves a saber si li faran de tan en tan un cop d’ull….?

3-Starbucks, la multinacional que s’ha fet multinacional, posant cafès cars als seus locals decorats com menjadors de qualsevol casa, ha decidit pagar una indemnització de 2.050 milions d’euros per rescindir el seu contracte amb Kraft, un gegant de l’alimentació (els de les maioneses) Diuen els senyors d’Starbucks que els de Kraft no distribuïen bé els seus productes. (No serà que el color dels paquets de cafè  de Kraft no combinen bé amb la decoració dels menjadors de l’Starbucks???)  Amb 2.050 milions, Catalunya solucionaria bona part dels seus problemes econòmics i de ben segur que no s’haurien de fer les retallades previstes per aquest any, cap ni una. Són normals aquestes xifres?

4-El ministre d’Hisenda Montoro diu que ja no hi ha recessió, que l’economia repunta, l’atur frena, l’exportació accelera i que Catalunya (la que necessitaria els quartos d’Starbucks per no retallar) serà la que treurà Espanya de la crísi (????) Diu que és una marea que puja i puja i que cada vegada anirà “mullant” més gent. Però és normal dir això  per part d’un ministre quan continuem convivint amb 6 milions d’aturats? Quan continúa havent desnonaments a diari? Quan hi ha milers de vells que veuen congelades o retallades les seves jubilacions? Quan els sous i les condicions laborals baixen a un ritme similar al que pugen les exigències horàries i de productivitat? Quan haurem de pagar durant anys el rescat a uns bancs i caixes que continúen sense retornar del tot les preferents, els estalvis que van agafar de manera berruera i gairebé delictiva a clients que ara s’han quedat amb una ma al davant i una al darrera? Quan la meitat de joves no treballen tot i que estiguin més preparats que els seus pares, als quals volem jubilar més tard que mai?

Són només 4 exemples que sota el meu punt de vista em fan creure que l’economia està malalta, més enllà de qualsevol xifra macroeconòmica. I que mai no es recuperarà perque no hi ha metges competents, ni medicaments efectius i potser perque fins i tot el mateix malalt prefereix quedar-se al llit i no posar-se de peu i començar a caminar.

Imagen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s